Το νερό που πίνουμε ίσως είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών

απο Cyclades Open

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι το νερό που πίνουμε στην καθημερινότητά μας σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα και 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. 

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο GeoScienceWorld, η ερευνήτρια Cecilia Ceccarelli και ο αστρονόμος Fujun Du εξηγούν πώς το νερό δημιουργήθηκε μέσω μιας μακρόχρονης διαδικασίας.

Το πρώτο βήμα, γνωστό ως ψυχρή φάση, ξεκίνησε με ένα μοριακό νέφος. Τα νέφη αυτά αποτελούνταν από υδρογόνο (το κύριο συστατικό του νερού), ήλιο, οξυγόνο και άνθρακα. Αυτά τα νέφη ήρθαν σε επαφή με κόκκους σκόνης, ρίχνοντας τη θερμοκρασία και ωθώντας τα μόρια υδρογόνου να πηδούν από κόκκο σε κόκκο μέχρι τελικά να «προσγειωθούν» σε οξυγόνο.

Από αυτή τη «συνάντηση» σχηματίστηκε στη συνέχεια το νερό σε μορφή πάγου. Η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει λόγω της βαρύτητας, με το αέριο και τη σκόνη να ξεπερνούν τους 100 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που πυροδότησε την επόμενη φάση στη ζωή των αστεριών, αυτή του πρωτοαστέρα, κατά την οποία ο πάγος μετατράπηκε σε ατμό, οποίος μετατράπηκε ξανά σε πάγο στα πιο ψυχρά βάθη του πρωτοπλανητικού δίσκου.

Στην τελική φάση, κατά την οποία πλανήτες, αστέρια και αστεροειδείς αρχίζουν να σχηματίζονται και να βρίσκουν τη θέση τους σε τροχιά, σχηματίζεται το νερό στη σημερινή του κατάσταση.

Για αυτό το λόγο οι ερευνητές θεωρούν ότι το νερό έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Ίσως αναρωτηθείτε πόσο από αυτό το αρχικό νερό μπορεί να βρεθεί τώρα στη Γη. Η μελέτη εκτιμά ότι το 1% έως 50% των πηγών του νερού φτάνει σε ηλικία τα 4,5 δισεκατομμύρια έτη.

Πηγή: LiFO
📸 David Becker/Unsplash

Δείτε επίσης