Το θέμα του εκβραχισμού του βυθού στην παραλία της Πλάκας στην ΕΡΤ, μέσω του κινήματος για τις παραλίες της Νάξου!

απο Cyclades Open

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει o αγώνας των πολιτών για το αυτονόητο την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες το οποίο ξεκίνησε από την Πάρο, ωστόσο, εξαπλώνεται και σε άλλα ελληνικά νησιά, ενώ οι αντιδράσεις οδήγησαν σε κυβερνητική παρέμβαση και έναρξη σαρωτικών ελέγχων.

Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες πολιτών για παρόμοια φαινόμενα σε άλλα ελληνικά νησιά και περιοχές, πληθαίνουν διαρκώς, με την κ. Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος του Κινήματος “ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ”/”Save the Beaches of Naxos NOW!”να καταγγέλλει ότι ιδιώτες έχουν φτάσει στο σημείο να αφαιρούν ακόμη και βράχια από τις παραλίες.

Το θέμα είχε αναδείξει εκτενώς το Cyclades Open από την πρώτη στιγμή, τον Απρίλιο του 2023 που συνέβη.. Μάλιστα η …απίθανη “δικαιολογία” γι’ αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες μας, είναι πως κάποιο παιδί χτύπησε στην…γωνία του βράχου και έτσι αποφάσισαν να σπάσουν την γωνία.

Είναι ολοφάνερο άλλωστε στην φωτογραφία που βλέπετε τι ακριβώς έχει συμβεί και πως αυτά τα βράχια προέρχονται από τις πλάκες του βυθού απ’ όπου έχουν αποσπαστεί για την δημιουργία αμμώδους βυθού.

Διαβάστε τι έγραφε τότε το Cyclades Open:

Τι ανέφερε η Ελένη Ανδριανοπούλου για το θέμα

Η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ για το κίνημα των πολιτών της Νάξου για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα. “Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας” είπε χαρακτηριστικά για την περίπτωση της Νάξου.

“Η παραλία λέγεται Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού” εξήγησε.

Νίκη Ευελπίδου: “Μια καταστροφική παρέμβαση, σε 10 χρόνια χωρίς τους ακτόλιθους δεν θα υπάρχουν παραλίες!”

Όταν αναδείχθηκε το θέμα τον Απρίλιο του 2023 στην εκπομπή του Aegean Voice 107.5Στο βάθος κήπος” η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Νίκη Ευελπίδου αναφερόμενη στο περιστατικό έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η αφαίρεση των ακτολίθων από τον βυθό συνιστά μια αδιανόητη και καταστροφική παρέμβαση που το πολύ σε μια δεκαετία θα έχει καταστρέψει την παραλία, καθώς αυτές οι πλάκες είναι που σταματούν το κύμα απ’ το να σκάει με ορμή στην αμμουδιά, προστατεύοντάς την.

Όπως τόνισε τότε η κ. Ευελπίδου “σ’ αυτές τις πλάκες οφείλει η Νάξος τις υπέροχες αμμουδιές της, αυτές που την έχουν κάνει γνωστή παντού, αν αυτές εκλείψουν, τότε το πολύ σε 10 έτη οι αμμουδιές θα χαθούν απ’ την διάβρωση, ειδικά τώρα που με την κλιματική αλλαγή παρούσα η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται”.

Η κ. Ευελπίδου είχε ακόμα αναφέρει πως “οι ακτόλιθοι, οι πλάκες που μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως αν λείψουν παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους λουόμενους αποτελούν μνημείο φυσικής κληρονομιάς και δεν πρέπει να της πειράζουμε, καθώς είναι υπό προστασία όπως κάθε άλλο μνημείο”.

Είχε συστήσει μάλιστα την επανατοποθέτηση των μεγάλων τμημάτων των βράχων που αποσπάστηκαν πίσω στη θάλασσα, ώστε να ανακόψουν την διάβρωση.

Ακούστε το ηχητικό απ’ την εκπομπή “Στο βάθος κήπος”:

Με πληροφορίες από news247.gr

Δείτε επίσης