Αιλουροειδής φιλοσοφία: Οι γάτες και το νόημα της ζωής, του John Gray

απο Cyclades Open

Οι γάτες δεν έχουν ανάγκη τη φιλοσοφία. Ακολουθώντας τη φύση τους, είναι ευχαριστηµένες µε τη ζωή που τους προσφέρει. Στους ανθρώπους, από την άλλη, η δυσφορία για την ίδια τους τη φύση µοιάζει φυσική. Το ανθρώπινο ζώο δεν παύει ποτέ να πασχίζει να γίνει κάτι που δεν είναι.
Οι γάτες δεν κάνουν καμία τέτοια προσπάθεια. Μεγάλο µέρος του ανθρώπινου βίου συνίσταται στον αγώνα για ευτυχία. Για τις γάτες, από την άλλη, η ευτυχία είναι η βασική τους κατάσταση. Κατέχουν µια έµφυτη ευτυχία την οποία οι άνθρωποι συνήθως αδυνατούν να κατακτήσουν.

Οι άνθρωποι δεν µπορούν να γίνουν γάτες. Εντούτοις, εάν παραµερίσουν την ιδέα ότι είναι ανώτερα πλάσµατα, µπορεί να κατανοήσουν πώς οι γάτες ευηµερούν χωρίς να αναζητούν εναγωνίως πώς να ζουν.

Ο John Gray, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Σκέψης στο London School of Economics, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Βρετανούς πολιτικούς στοχαστές. Δίδαξε πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον βρετανικό τύπο. Από τις εκδόσεις Οκτώ κυκλοφορούν τα βιβλία του Αχυρένια σκυλιά (2008), Μαύρη λειτουργία (2009), Η σιωπή των ζώων (2013) και Η ψυχή της μαριονέτας (2018), Επτά τύποι αθεϊσμού (2019).


.

Τίτλος: Αιλουροειδής φιλοσοφία
Συγγραφέας: John Gray
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος
Επιμέλεια-διόρθωση: Χριστίνα Τούτουνα
Ημερομηνία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων: 173
ISBN: 978-618-5077-56-3
Κατηγορία: Δοκίμιο
Εκδόσεις Οκτώ

Αµφισβητεί τις περισσότερες αντιλήψεις µας για το τι σηµαίνει να είσαι άνθρωπος, J.G. BALLARD

Ο Γκρέι µάς διδάσκει ότι ο αληθινός ανθρωπισµός βρίσκεται στην αβεβαιότητα και την αµφιβολία, WILL SELF

Ο πιο διορατικός Βρετανός διανοούµενος, PANKAJ MISHRA

Δείτε επίσης