Μαίρη Κόντζογλου “Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος”- Κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της διλογίας για την ματωμένη απεργία της Σερίφου

απο Cyclades Open
Μαίρη Κόντζογλου "Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος"- Κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της διλογίας για την ματωμένη απεργία της Σερίφου

Με το βιβλίο “Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος” ολοκληρώνεται η διλογία της Μαίρης Κόντζογλου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η διλογία μας μεταφέρει αρχικά στη Σέριφο του 19ου αιώνα, στο “σιδερένιο νησί”, εκεί που ο αγώνας για ζωή , αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη συνεχίζεται ακόμα στις μέρες μας “όσο θα υπάρχουν οι αιτίες οι παλιές”.

Η ιστορική «ματωμένη απεργία της Σερίφου» μπαίνοντας κάτω από το συγγραφικό μικροσκόπιο της Μαίρης Κόντζογλου γίνεται ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για έναν έρωτα, έναν αγώνα και έναν τόπο που γέννησε θεούς και ήρωες. Διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο βουτάς σ’ ένα κόσμο που αν και τα πάντα εξελίσσονται από ήλιο σε ήλιο αυτό το φως διαθλάται μέσα από γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις τόσο που μοιάζει σκονισμένο., πασπαλισμένο με σίδερο και ιδρώτα. Την ίδια ώρα τα τοπία και άνθρωποι της Σερίφου όπως περιγράφονται με μαεστρία από την κινηματογραφική πένα της Μαίρης Κόντζογλου έρχονται ολοζώντανα μπροστά σου. Μαζί τους έρχονται κι όλα εκείνα που κάνουν διαχρονικά τους ανθρώπους ν’ αγωνίζονται ανοίγοντας δύσκολα μονοπάτια για αξίες και ιδανικά που καμιά σκόνη δεν μπορεί να σκεπάσει, μέχρι τα μονοπάτια να γίνουν δρόμος πλατύς που να χωράνε όλοι.

Διαβάσετε σχετικά με το πρώτο βιβλίο:


Στο δεύτερο βιβλίο βρισκόμαστε πια στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στην Ευρώπη οι νέοι σκοτώνονται στα χαρακώματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου και στη Σέριφο στις σκοτεινές γαλαρίες των μεταλλείων.
Στις παράπλευρες απώλειες υπολογίζεται και η νεαρή σύζυγος του πανίσχυρου πια Γκρόμαν, η Ανδρομέδα που βουλιάζει στη θλίψη και αρνείται την πραγματικότητα.
Ένα τραγικό γεγονός θα τη βγάλει από τον συναισθηματικό της λήθαργο, θα την αφυπνίσει σαν άνθρωπο και θα την κάνει να απαιτήσει τη ζωή της πίσω.
Στο μεταξύ οι εργάτες των μεταλλείων, υπό την καθοδήγηση του Σπέρα και του Περσέα, όταν η κατάσταση στα μεταλλεία φτάσει στο απροχώρητο, θα κηρύξουν απεργία διεκδικώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Θα χυθεί αίμα, θα χαθούν ζωές αλλά εκείνοι θα είναι ανυποχώρητοι μέχρι την τελική λύση.
Και οι ήρωες αυτής της ιστορίας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την αγάπη και την δικαιοσύνη από ήλιο σε ήλιο.

Ένα μικρό απόσπασμα από το δεύτερο βιβλίο “Από ήλιο σε ήλιο: Ανέσπερος”:

Σπίθες γέμιζαν τον αέρα, μύριζε την αγωνία τους, άκουγε τις τραχιές φούστες να τρίζουν, ξερόκλαδα στη φωτιά, γευόταν τη σκόνη που σήκωναν οι γυμνές πατούσες καθώς σβάρνιζαν το χώμα. Μπροστά πήγαινε το παιδομάνι, κάπως σαν χαρούμενο – πώς να βάνουν με τον νου τους κακό… Κεφάλια κουρεμένα με την ψιλή, σκασμένα μάγουλα, πληγιασμένα γόνατα, πρησμένες κοιλιές, μύξες και δάκρυα.
Στάθηκαν σε μια άκρη, δεν μπορούσαν να φύγουν χωρίς να μάθουν, φώναζαν κάτω από τα παράθυρα των γραφείων, πείτε μας! Δώστε μας ονόματα!
Μια μεσήλικη σήκωσε πέτρα, την πέταξε με δύναμη, αστόχησε.
Και η παιδική φωνή «Ο πατέρααααας… Πού είναι ο πατέρας μου;» έσχισε τη νύχτα, θρήνος απλώθηκε.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου πατώντας ΕΔΩ

Οι παρουσιάσεις της νέας διλογίας της Μαίρης Κόντζογλου ξεκίνησε από την Αθήνα και συνεχίζεται σε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί στη Σέριφο το καλοκαίρι του 2024

Διαβάστε ακόμα:Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), την τριλογία «Οι μεσημβρινοί της ζωής» (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Άγνωστη χώρα, Μεσονύκτιο, Μεσουράνηση, Χίλιες ζωές απόψε (2013), την τριλογία «Τα Παλιά Ασήμια» που αποτελείται από τα βιβλία Τα Παλιά Ασήμια (2014), Προσευχή για τα Παλιά Ασήμια (2015), Πέρα από τα Παλιά Ασήμια (2015), Οι Μαγεμένες (2017) και τη διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» (2020) που αποτελείται από τα μέρη Νεγρεπόντε και Πόρτο Λεόνε, η συλλογή διηγημάτων Ώρες κοινής ανησυχίας (2021), καθώς και το βιβλιοφιλικό feelgood μυθιστόρημα Μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο (2022).

Δείτε επίσης