Buddy Holly, Richie Valens, Big Bopper: Η μέρα που πέθανε η μουσική…

απο Cyclades Open
Buddy Holly, Richie Valens, Big Bopper: Η μέρα που πέθανε η μουσική...

Ήταν 3 Φεβρουαρίου 1959 στη 1.30 τα ξημερώματα, όταν συνέβη το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Τρία από τα πιο λαμπρά και ανερχόμενα αστέρια του Rock’n’ Roll, έχασαν τη ζωή τους, όταν συνετρίβη το αεροπλάνο που επέβαιναν, κοντά στην περιοχή Clear Lake της Αιόβα, στην Αμερική.

Ο Buddy Holly 23 ετών, ο Richie Valens 18 και ο Big Bopper 29 ετών – ενώ βρίσκονταν όλοι μαζί σε τουρνέ – και μαζί τους ο 21χρονος πιλότος Roger Peterson, που μετά από 17 ώρες πτήση την μέρα εκείνη πήρε το ρίσκο, παρά την κακοκαιρία, να «πετάξει» για τελευταία φορά από το αεροδρόμιο του Manson City ως το Dilworth της Μινεσότα.

The day the music died…

Με τον στίχο αυτό του Ντον Μακ Λιν από το τραγούδι του American Pie, έμεινε στην ιστορία ο χαμός τριών αστέρων του ροκ εν ρολ- του Μπάντι Χόλι, του Ρίτσι Βάλενς και του Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr oι τρεις μουσικοί μεσουρανούσαν τότε στις ΗΠΑ. Ο 23χρονος Μπάντι Χόλι με τραγούδια όπως τα That’ll Be the DayPeggy Sue και It’s So Easy, ο 18χρονος Ρίτσι Βάλενς με το La Bamba και ο 29χρονος Τζάιλς Ρίτσαρντσον με το Chantilly Lace. Είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για μία μεγάλη περιοδεία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που σημείωνε πρωτοφανή επιτυχία.

Σχεδόν κάθε μέρα έδιναν και μία συναυλία. Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους ήταν προβληματικό, με χαλασμένο κλιματισμό, σε μια εποχή με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ για μια εμβόλιμη συναυλία, ο Μπάντι Χόλι σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. Ήρθε σε συνεννόηση με μια τοπική εταιρεία και στη διάθεσή του τέθηκε ένα τετραθέσιο μονοκινητήριο Beechcraft Bonanza B35, με πιλότο τον Ρότζερ Πίτερσον. Στο αεροπλάνο θα επέβαινε το συγκρότημα του Μπάντι Χόλι, που ήταν και η μεγάλη φίρμα του ροκ εντ ρολ στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί θα συνέχιζαν με το προβληματικό λεωφορείο.

Την τελευταία στιγμή και λίγη ώρα πριν από την απογείωση του αεροπλάνου έγιναν κάποιες αλλαγές στη σύνθεση των επιβαινόντων. Ο Γουάιλον Τζένινγκς προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Ρίτσαρτσον που υπέφερε από γρίπη. Όταν το έμαθε ο Μπάντι Χόλι πείραξε τον Τζένινγκς: «Ελπίζω να ξεπαγιάσεις στο λεωφορείο» και αυτός του το ανταπέδωσε: «Πολύ ωραία, ελπίζω να πέσει το αεροπλάνο σου».

Αυτή η ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» μεταξύ των δύο μουσικών θα στοιχειώσει στη μνήμη του Γουάιλον Τζένιγκς, μετέπειτα αστέρα της κάντρι μουσικής, και θα τη θυμάται σε όλη του τη ζωή. Ο Ρίτσι Βάλενς, που ποτέ του δεν είχε ανέβει με αεροπλάνο, ζήτησε να πετάξει στη θέση του Τόμι Όλσαπ. Αυτός δυσανασχέτησε και τη λύση έδωσε το στρίψιμο ενός νομίσματος. «Τυχερός» ο Ρίτσι Βάλενς.

Το αεροπλάνο με τους τέσσερις επιβαίνοντες (Μπάντι Χόλι, Τζάιλς Ρίτσαρτσον, Ρίτσι Βάλενς και ο 21χρονος πιλότος Ρότζερ Πίτερσον) απογειώθηκε στη 1 τα ξημερώματα από το δημοτικό αεροδρόμιο του Μέισον Σίτι, αμέσως μετά τη συναυλία τους στο Κλίαρ Λέικ, με κατεύθυνση τον επόμενο σταθμό τους, το Ντάλουθ της Μινεσότα. Ο πιλότος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, κάτι που θα έπραττε στην πορεία. Όμως, μετά από λίγο χάθηκαν τα ίχνη του μονοκινητήριου αεροπλάνου.

Οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις της εταιρείας προς τον πιλότο δεν βρήκαν ανταπόκριση κι έτσι στις 3:30 το πρωί το αεροπλάνο κηρύχθηκε αγνοούμενο. Έξι ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9:15 το πρωί τα συντρίμμια του εντοπίσθηκαν πέντε μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η πτώση του οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου.

Με την πάροδο των ετών όμως, τα ευρήματα αυτά έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το 2015 μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Storm Lake Pilot Tribune ένας ειδικός ονόματι L.J. Coon ζήτησε να επανεξεταστεί το περιστατικό., όπως αναφέρει το Esquire.

Ένα μεγάλο θέμα που δημιουργήθηκε ήταν η ενημέρωση των συγγενών. Η σύζυγός του Μπάντι Χόλι, Μαρία Ελένα, ήταν έγκυος και απέβαλλε σοκαρισμένη όταν άκουσε το θλιβερό νέο στην τηλεόραση., ενώ η μητέρα του κατέρρευσε. Μάλιστα εξαιτίας αυτού η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών απαγόρευσε να ανακοινώνονται πλέον στην τηλεόραση τα ονόματα των θυμάτων πριν οι αρχές εξακριβώσουν την ταυτότητα των νεκρών και ενημερωθούν οι συγγενείς.

Μπορεί ο στίχος του Ντον Μακ Κλιν να ήταν υπερβολικός και να μην πέθανε η μουσική εκείνο το πρωινό της 3ης Φεβρουαρίου 1959, αλλά σίγουρα το ροκ εντ ρολ έχασε τρεις σπουδαίους μουσικούς, που ενδεχομένως να είχαν αμφισβητήσει τη μονοκρατορία του Έλβις Πρίσλεϊ και τον τίτλο βασιλιάς του ροκ εν ρολ, που δικαίως του αποδόθηκε.


A long, long time ago…
I can still remember
How that music used to make me smile
And I knew if I had my chance
That I could make those people dance
And, maybe, they’d be happy for a while
But February made me shiver
With every paper I’d deliver
Bad news on the doorstep;
I couldn’t take one more step
I can’t remember if I cried
When I read about his widowed bride
But something touched me deep inside
The day the music died

(American Pie, Don Mclean)

Διαβάστε ακόμα :

“La Bamba”. Το τραγούδι που “έσπασε” τον ρατσισμό κατά των ισπανόφωνων των ΗΠΑ

Πηγή: sansimera.gr

Δείτε επίσης