ELCA: Το “Think Green First” και ο κανόνας του “3-30-300”

Νίκη Κεφαλά | Γεωπόνος

απο Cyclades Open

Η European Landscape Contractors Association (ELCA), η Ευρωπαϊκή Ένωση Εργολάβων Τοπίου για τα μέλη της στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών στην Ευρώπη. 

Διαδραματίζει ανεκτίμητο ρόλο στη διευκόλυνση της συνεργασίας και της μεταφοράς γνώσης σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πρωτοβουλίες και οι καινοτομίες δεν απομονώνονται, αντιθέτως επικοινωνούνται και μεγιστοποιούνται, συμβάλλοντας στο όραμα της δημιουργίας ζωντανών, βιώσιμων – και χωρίς αποκλεισμούς – πράσινων πόλεων.

Στις 10 Οκτωβρίου 2023, στη Βασιλική Φλαμανδική Ακαδημία Επιστήμης και Τεχνών του Βελγίου στις Βρυξέλλες, η ELCA γιόρτασε τα 60 χρόνια της με ένα επετειακό σεμινάριο με το τίτλο: “Think Green First”. 

Με αυτό το θέμα κάλεσε σε τριμερή διάλογο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Νομική Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Φύσης. 

Το κείμενο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υποδείκνυε την ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη των αστικών περιοχών σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Όμως ποιο επίπεδο θεωρείται ικανοποιητικό; 

Στο θέμα του επετειακού σεμιναρίου κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους οι ομιλητές Sirpa Pietikäinen (μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) Hélène Cruypenninck (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Φύσης του Δήμου της Angers στη Γαλλία), Ranja Hautamäki (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Aalto στη Φινλανδία), Jan Henk Tigelaar (Διευθυντής του Rooftop Revolution στο Άμστερνταμ και Henrik Bos ( Διευθυντής της ELCA) οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους  για το πως θα γίνουν οι πόλεις μας πιο πράσινες και βιώσιμες για τις επόμενες γενιές!

Με το αποτέλεσμα που εξήχθη από αυτό το σεμινάριο, η ELCA επιθυμεί να συμβάλλει στη Νομοθεσία της ΕΕ για την Αποκατάσταση της Φύσης.

Για την Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχουμε φτάσει στο σημείο που το πράσινο συνδέεται άμεσα ως λύση με την κλιματική κρίση, με την διατήρηση της βιοποικιλότητας και με την βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Η θέση όλων των εμπλεκομένων με το περιβάλλον και τη Φύση είναι πως, το πράσινο δεν είναι πολυτέλεια αλλά θεμελιώδης ανάγκη, που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια, κυρίως για τα αστικά κέντρα, στα οποία  η ποιότητα της ζωής, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, διαρκώς φθίνει. 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αναφέρεται σε λύσεις βασισμένες στο πράσινο και στην Φύση και είναι χαρακτηριστικό το ότι στη Νομοθεσία για το κλίμα, υπάρχει σχέδιο φύτευσης 3 δισεκατομμυρίων δένδρων για την απορρόφηση του CO2, οι πράσινες στέγες και οι πράσινες προσόψεις αποτελούν τμήμα της πρότασης, με τις πράσινες επενδύσεις να βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ, ως μέρος της λύσης για την κλιματική κρίση-αλλαγή.  

Στο κλείσιμο του σεμιναρίου, η ELCA προσκάλεσε σε συμμετοχικές δράσεις όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, επαγγελματίες και μη, από την εξώπορτα μιας οικίας ως την ταράτσα των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων και ακόμα πιο πέρα από τα «πάρκα τσέπης» ως τα μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα.

Αυτό που εγώ κράτησα ως ευχή για το μέλλον, είναι ο κανόνας «3-30-300», του Φινλαδικού Πανεπιστημίου Aalto, που μεταφράζεται ως επιτυχία στο άμεσο μέλλον θα είναι, αν ο κάτοικος της πόλης:

-Βλέπει 3 δένδρα από το παράθυρο του

-Έχει 30% κάλυψη δένδρων στη περιοχή του

Κάνει μόλις 300 βήματα ως το πλησιέστερο πάρκο!…

Ας επανέλθουμε στα καθ´ ημάς…

Την ώρα που η Ευρώπη ανεβάζει ταχύτητα, φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πλήρως την κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα της, αναζητά λύσεις και επιβραβεύει την προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται, η Ελλάδα απαξιώνει το περιβάλλον, θεωρώντας ακόμα δεδομένη μια Φύση που κάποτε ήταν πλούσια μα τώρα είναι ρακένδυτη, με την ίδια την πρωτεύουσα της, την Αθήνα, να ακρωτηριάζει το ελάχιστο πράσινο που διαθέτει και να σχεδιάζει «Μεγάλους Περίπατους» που δεν θα περπατήσει κανείς!

Εξ ορισμού, η ελπίδα πάντα θα πεθαίνει τελευταία!

Κείμενο/Φωτογραφίες: Νίκη Κεφαλά

Φωτογραφία εξωφύλλου: Τα μέλη της Elca από την συνάντηση του Οκτωβρίου 2022 στην Τουρκία


Η Νίκη Κεφαλά είναι γεωπόνος. Αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΑΤΕΙΘ και ίδρυσε την ατομική επιχείρηση GreenFox εν έτει 1987. Είναι μέλος της Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ). Είναι εισηγήτρια σε σεμινάρια φυτοτεχνίας και φυτοπροστασίας, οργανώνει περιβαλλοντικές δράσεις για σχολεία, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί σε εβδομαδιαίες εφημερίδες και συμμετέχει σε ραδιοφωνικές παραγωγές.

Δείτε επίσης