Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση από την Tourix των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο στον κλάδο της Εστίασης στην Ελλάδα για το 3ο Τρίμηνο του 2023.
Αναλύοντας τα έσοδα των περισσότερων από 3 δις ευρώ των επιχειρήσεων της εστίασης σε όλη την ελληνική επικράτεια για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023, παρατηρούμε ότι σημειώνεται αύξηση στην πλειοψηφία των περιοχών της Ελλάδας σε ετήσια βάση.
Οι περιοχές της Ρόδου και της Μυκόνου αποτελούν κάποιες από τις εξαιρέσεις σε αυτή την αυξητική τάση, καθώς και οι δύο προορισμοί καταγράφουν μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεών εστίασης τους κατά το εξεταζόμενο διάστημα.
Πιο αναλυτικά:
Αττική:
Η Αττική, η περιοχή με το μεγαλύτερο τζίρο στον κλάδο της Εστίασης στην Ελλάδα, ξεπέρασε τα 1,05 δις ευρώ για την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 4,7% σε σχέση με το 2022.
Κρήτη:
Στο νησί που αποτελεί σχεδόν το 1/10 του τζίρου της εστιασης στην Ελλάδα, σημειώθηκαν οι εξής ετήσιες μεταβολές ανά περιοχή: Χανιά αύξηση 8%, Ηράκλειο + 6%, ο νομός Λασιθίου+13% και το Ρέθυμνο +1%.
Κυκλάδες:
Με εξαίρεση τη Μύκονο που παρουσίασε μείωση του τζίρου της (3%), και την Άνδρο που κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, οι επιχειρήσεις εστίασης στα υπόλοιπα νησιά είχαν ελαφρώς καλύτερες ετήσιες επιδόσεις. Πιο συγκεκριμένα: Πάρος αύξηση 1%, Νάξος +2%, Τήνος +9%, Σύρος +7%. Για την περιοχή της Σαντορίνης, δεν υπάρχουν ακόμη τα διαθέσιμα στοιχεια.
Βορειοανατολικό Αιγαίο:
Τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας για το Γ’ Τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022. Αναλυτικά: Λέσβος αύξηση 23%, Λήμνος +18%, Σάμος +16%, Χίος +15%.
Δωδεκάνησα:
Με εξαίρεση τη Ρόδο που παρουσίασε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης (3%), οι υπόλοιπες περιοχές είχαν καλύτερη με επίδοση. Πιο συγκεκριμένα: Κως αύξηση 9%, Κάρπαθος +8%, Κάλυμνος +28%
Ιόνια Νησιά:
Η Ζάκυνθος παρουσίαση αύξηση 19%, η Ιθάκη 13%, Κεφαλονιά και Λευκάδα με αύξηση 7%, ενώ η Κέρκυρα, που αποτελεί το νησί με το μεγαλύτερο τζίρο για τις επιχειρήσεις εστίασης στο Ιόνια, σημείωσε αύξηση 6% σε ετήσια βάση για το τρίτο τρίμηνο του 2023 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.
Βόρεια Ελλάδα:
Ο τζίρος στις επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλονίκης πλησίασε τα 185 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας ελαφρώς αύξηση (1%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Οι επιχειρήσεις εστίασης της Χαλκιδικής σημείωσαν μια σημαντική επίδοση, ξεπερνώντας το τζίρο των 107 εκ. ευρώ για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2023 (αύξηση 12% συγκριτικά με το 2022). Αντίστοιχο ποσοστό αύξησης και η Πιερία (12%).
Οι τοπ περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στην αύξηση τζίρου στην εστίαση ήταν η Καβάλα και η Θάσος, ξεπερνώντας και οι δύο το 20%.
Θεσσαλία:
Τα αποτελέσματα των καταστροφών των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία, φάνηκε να έχουν αντίκτυπο και στο τζίρο των επιχειρήσεων για το Γ’ Τρίμηνο του 2023.
Έτσι τα Τρίκαλα σημείωσαν μείωση τζίρου 7% σε επίπεδο τριμήνου, η Μαγνησία παρουσίασε μηδενική ποσοστιαία μεταβολή σε σχέση με το 2022, ενώ η Λάρισα αύξηση μόλις 2%. Ο νομός της Καρδίτσας και τα νησιά των Σποράδων φαίνεται να είχαν την καλύτερη επίδοση από τις περιοχές της Θεσσαλίας με αύξηση 4%.
Πελοπόννησος:
Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η Κορινθία με +15%, με τη Λακωνία να ακολουθεί με +12%. Αρκαδία και Αργολίδα σημείωσαν αύξηση 8%, η Μεσσηνία +7% και η Αχαΐα με την Ηλεία +6%
Ήπειρος
Τη μεγαλύτερη αύξηση είχε η περιοχή της Πρέβεζας με 12%, ενώ Ιωάννινα και Θεσπρωτία σημείωσαν αύξηση 3% του τζίρου της εστίασης για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2023 ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ (ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ)
Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του τζίρου για την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022:
Κάλυμνος +28%, Θάσος +25%, Λέσβος +23%, Καβάλα +20%, Ζάκυνθος +19%
Μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του τζίρου για την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022:
Τρίκαλα -7%, Φλώρινα -7%, Κέα/ Κύθνος -6%, Ξάνθη – 5%, Πέλλα – 4%
Σχετικα με την έρευνα: Η συγκεκριμένη έρευνα της Tourix αποτελεί τμήμα των εργαλείων Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence) για αξιοποίηση και ανάλυση δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για την εστίαση στην ελληνική αγορά.