ΗΠΑ: Ένας 8χρονος έκρυψε το χειρόγραφο βιβλίο του στη Δημοτική Βιβλιοθήκη…κι έγινε Best-Seller

απο Cyclades Open

Ο Dillon Helbig, ένα 8χρονο αγόρι από το Boise του Idaho έγραψε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του ένα βιβλίο που όλοι ήθελαν να διαβάσουν.

Αφιέρωσε πολύ χρόνο – τέσσερις ημέρες για την ακρίβεια – και γέμισε 81 σελίδες ενός τετραδίου με μια εικονογραφημένη ιστορία για το πώς μεταφέρεται πίσω στο χρόνο μετά την έκρηξη του αστεριού στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου δέντρου του.

Δεν ήξερε όμως πως να το εκδώσει…όπως και να το κάνουμε δεν είναι παρά ένας μαθητής της Β’ δημοτικού. Έτσι, όταν στα τέλη Δεκεμβρίου η γιαγιά του τον πήγε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Boise, έβαλε μόνος του το μοναδικό αντίτυπο του βιβλίου του σ’ ένα ράφι με βιβλία μυθοπλασίας.

«Έπρεπε να περάσω κρυφά από τους βιβλιοθηκονόμους», είπε ο Dillon, ο οποίος λέει «li-berry» αντί για «library».

Τον επόμενο μήνα το βιβλίο έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους τίτλους της Βιβλιοθήκης, ενώ ενέπνευσε κι άλλα παιδιά στο Boise να γράψουν τις δικές τους ιστορίες.

Το «Adventures of Dillon Helbig‘s Crismis» του συγγραφέα «Dillon His Self», είχε τραβήξει τόσο πολύ την προσοχή, ώστε, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, 56 άτομα να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να το δανειστούν, είπε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης Alex Hartman.

Εάν ο καθένας κρατούσε το βιβλίο για τέσσερις εβδομάδες, τον μέγιστο χρόνο δανεισμού δηλαδή, ο τελευταίος στη λίστα θα έπρεπε να περιμένει περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να διαβάσει την ιστορία του Dillon.

Να πώς έγινε:

Το βράδυ αφότου ο Dillon άφησε κρυφά το βιβλίο του σ’ εκείνο το ράφι της βιβλιοθήκης, διηγήθηκε στους γονείς του τι έκανε, είπε η μητέρα του, Susan Helbig. Αυτοί κάλεσαν τη Βιβλιοθήκη, πιστεύοντας ότι το τετράδιο θα βρίσκεται στα απολεσθέντα αντικείμενα. Οι βιβλιοθηκονόμοι όμως ήταν τόσο γοητευμένοι από το βιβλίο, ώστε αποφάσισαν να παίξουν το παιχνίδι του Dillon.

«Αξίζει μια θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης μας», είπε ο κ. Hartman τη Δευτέρα. «Είναι μια καλή ιστορία».

Οι βιβλιοθηκονόμοι συμπεριέλαβαν το βιβλίο του Dillon στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης, αφήνοντας κενό στο πεδίο «Εκδότης», ενώ το μετακίνησαν από το Τμήμα Μυθοπλασίας και το έβαλαν στα Graphic Novels, καθώς έχει πολλές ολοσέλιδες εικόνες.

Όσον αφορά τον αριθμό των ορθογραφικών και γραμματικών λαθών στο βιβλίο…«θα έλεγα ότι αυτά ήταν πολλά», είπε ο κ. Hartman.

Για παράδειγμα, ο Ντίλον στο «Κεφάλαιο 1», γράφει: «ONe Day in wintr it wus Crismis!»

Στην ιστορία του «Crismis», ο Dillon, ο πρωταγωνιστής και συγγραφέας, ταξιδεύει στο χρόνο μετά την έκρηξη του αστεριού στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

«Ο Άγιος Βασίλης έρχεται», είπε, εξηγώντας το επόμενο μέρος της πλοκής. Μετά από αυτό, ο Dillon συναντά πέντε δέντρα και ένα από αυτά «ήταν σαν μια πύλη δέντρων».

Η πύλη τον μεταφέρει πίσω στο χρόνο στην «πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών» το 1621, μια ημερομηνία που έπρεπε να επιβεβαιώσει με τη μητέρα του, είπε η κ. Helbig.

«Η φαντασία του είναι απλά απίστευτη», είπε.

Ο Dillon γράφει κόμικ από τα πέντε του, είπε η μητέρα του, αλλά αυτό είναι σίγουρα το πιο επιτυχημένο. Η Βιβλιοθήκη του έδωσε το πρώτο «Βραβείο Whoodini» για τον καλύτερο νέο μυθιστοριογράφο, ένα βραβείο που δημιούργησαν για αυτόν.

Όταν μαθεύτηκαν τα νέα για τον λογοτεχνικό θρίαμβο του Dillon από το Idaho Press και το KTVB, έναν τηλεοπτικό σταθμό του Boise, οι συμμαθητές του είπαν ότι τους είχε εμπνεύσει να γράψουν τα δικά τους βιβλία.

«Ήταν πολύ ωραίο. Μακάρι να ήμουν εσύ», του είπαν.

Τα παιδιά είπαν στον κ. Hartman ότι κι αυτά θέλουν να γράψουν βιβλία για τη Βιβλιοθήκη, ενώ η συγγραφέας Cristianne Lane προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τον Dillon για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου παιδικής γραφής.

Εκτός από το εργαστήριο κι άλλα μεγάλα πράγματα περιμένουν τον νεαρό συγγραφέα: Εκδότες έχουν έρθει σε επαφή με τη Βιβλιοθήκη για την επίσημη έκδοση του βιβλίου, είπε ο κ. Hartman, ενώ οι βιβλιοθηκονόμοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν επιπλέον αντίγραφα του βιβλίου.

Η κ. Helbig είπε ότι ο γιος της, αποφάσισε ότι θέλει να γίνει συγγραφέας.

Αλλά έχει και άλλα σχέδια.

«Θα σταματήσω να γράφω όταν γίνω 40», είπε ο Dillon.

Και μετά τι;

«Θα κάνω παιχνίδια», είπε.

Ο Dillon έχει σχέδια και για τη συνέχεια του βιβλίου του: «Το επόμενο βιβλίο μου θα λέγεται “Η Ντουλάπα που έτρωγε τα Σακάκια” (The Jacket-Eating Closet) και θα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα».

Πηγή: New York Times/Alyssa Lukpat
Μετάφραση/Επιμέλεια Κειμένου: Cyclades Open

Δείτε επίσης