Κατερίνα Βάβουλα – «Επέλεξα την Ιατρική γιατί μου αρέσει να προσφέρω»

απο Cyclades Open

Η πρώτη ερώτηση που κάνουμε στην Κατερίνα Βάβουλα, το νέο κορίτσι από τη Νάξο που… έσπασε όλα τα βαθμολογικά κοντέρ στις φετινές Πανελλαδικές ,μόλις ξεκινάμε να μιλάμε μαζί της, είναι και αυτό που πραγματικά έχουμε πάντα την περιέργεια να μάθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις – «Πώς σου φαίνεται που πέρασες πρώτη από όλους τους υποψήφιους στη χώρα, στην Ιατρική Αθηνών;».

Η ίδια απαντά καταφανώς ενθουσιασμένη: «Eίναι συγκινητικό. Και φυσικά, είμαι υπερήφανη για τον εαυτό μου».

Εκτός από πρώτη στην Ιατρική Αθηνών, η Κατερίνα Βάβουλα ήρθε και πρώτη σε βαθμολογία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Έγραψε ένα «ολοστρόγγυλο» 20 στη φυσική και στη χημεία, 19.7 στη βιολογία και 18.6 στην έκθεση, συγκεντρώνοντας 19.660 μόρια.

«Και τα 20άρια, πώς τα κατάφερες; είναι η επόμενη μας ερώτηση.

– «Μόλις είδα τα θέματα στη φυσική, κατάλαβα ότι ήταν δύσκολα, αλλά εμένα δεν με δυσκόλεψαν και αυτό ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας μου», μας απαντά η αριστούχος μαθήτρια και συνεχίζει: «Είχα λύσει πολλές ασκήσεις, πολλά διαγωνίσματα, είχα μάθει να αιτιολογώ όμορφα τις απαντήσεις μου και να δίνω πάρα πολύ προσοχή στις μαθηματικές πράξεις».

«Επέλεξα την Ιατρική γιατί μου αρέσει να προσφέρω»

Η Κατερίνα ακούγεται και είναι πολύ χαρούμενη με τη μεγάλη επιτυχία της. H ίδια λέει πως η Ιατρική Αθηνών ήταν η πρώτη επιλογή της ενώ ως δεύτερη και τρίτη είχε δηλώσει τη Φαρμακευτική και το Χημικό αντίστοιχα.

Τη ρωτάμε πως επέλεξε την Ιατρική και αν έχει αποφασίσει ποια ειδικότητα θα ακολουθήσει. Μας λέει το εξής: «μού αρέσει πολύ να βοηθάω τους συνανθρώπους μου και η ιατρική είναι η σχολή που σου δίνει περισσότερο από όλες αυτή την ευκαιρία. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι γιατρός θέλω να γίνω, θα το επιλέξω όταν περάσει λίγο ο καιρός μέσα στη σχολή. Οι άλλες δύο σχολές μου αρέσουν γιατί έχουν το κομμάτι της έρευνας. Οι γονείς μου μού είπαν από την αρχή ότι θα στηρίξουν όλες τις επιλογές μου».

Η Κατερίνα παραδέχεται ότι οι άριστες επιδόσεις της σε τόσο δύσκολα μαθήματα είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας πολλών ετών.

«Ήμουν καλή μαθήτρια από μικρή» λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Το ότι υπήρχαν καθηγητές στο οικογενειακό μου περιβάλλον, ο θείος μου και ο νονός μου έπαιξε το ρόλο του, γιατί με υποστήριζαν και με ενθάρρυναν από όταν ήμουν παιδί.

Κατερίνα Βάβουλα – Η πρώτη των πρώτων στην Ιατρική Αθηνών μιλάει στην «K»-1
Κατερίνα Βάβουλα | φωτ. προσωπικό αρχείο

Την τελευταία χρονιά διάβαζα πολύ. Όσο ήμουν σπίτι βέβαια, γιατί το σχολείο μαζί με το φροντιστήριο σου τρώνε στο τέλος σχεδόν όλο τον χρόνο. Χρειάστηκε να στερηθώ πράγματα αυτή την τελευταία χρονιά από την προσωπική μου ζωή. Στις ημέρες των γιορτών όμως, Χριστούγεννα, Πάσχα, σταματούσα λίγο, έπαιρνα μια ανάσα.

Η αλήθεια είναι ότι οι πανελλαδικές ήθελαν υπομονή μιας και διαρκούν πολύ. Δεν είχα πάντως άγχος, μιας και ήξερα ότι είχα κάνει ο, τι καλύτερο μπορούσα και αυτό έλεγα στον εαυτό μου και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων: ότι θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ».

Και ποια είναι τα χόμπι της; «Παίζω μπάσκετ και πιάνο. Μου αρέσουν ακόμα το τραγούδι και ο χορός. Είμαι πολύ καλή και στο μπάσκετ και στο πιάνο!»

Η αγάπη για τις θετικές επιστήμες και τη Νάξο

Η Κατερίνα λέει πως η αγάπη της για τα θετικά μαθήματα ξεκίνησε από όταν η ίδια ήταν ακόμα μαθήτρια δημοτικού. Όπως το περιγράφει η ίδια: «Περνούσε ευχάριστα η ώρα μου όταν ασχολούμουν με αυτά. Στο δημοτικό μου άρεσαν τα μαθηματικά και όταν πήγα στο γυμνάσιο άρχισε να μου αρέσει και η φυσική και η χημεία».

Και τι της αρέσει στις θετικές επιστήμες; «Ότι απαιτούν λογική και ότι λειτουργούν… ομαλά. Δεν χρειάζεται να φανταστείς πράγματα, πρέπει απλώς να τα… λύσεις. Και στην έκθεση που έγραψα 18.6 το ίδιο έκανα – απάντησα στο θέμα με οδηγό τη λογική, όχι τη θεωρία».

Στο τέλος της κουβέντας μας τη ρωτάμε πώς της φαίνεται που θα έρθει για να σπουδάσει στην Αθήνα. Μας απαντά: «Εντάξει, μεγάλη πόλη, όμορφη. Την επέλεξα και γιατί η πρόσβαση από τη Νάξο είναι ευκολότερη και γιατί σπουδάζει ήδη εκεί η αδερφή μου – σ.σ στη σχολή φαρμακευτικής-. Θα μείνουμε μαζί και αυτό μου αρέσει πολύ.

Οι γονείς μου στεναχωριούνται λίγο που θα φύγω, αλλά περισσότερο χαίρονται. Κι εγώ, συγκινούμαι που θα φύγω από τη Νάξο, αλλά σκέφτομαι ότι θα έρχομαι συχνά στον τόπο μου. Αυτό που θα μου λείψει περισσότερο είναι η ηρεμία και η ησυχία που έχει στο νησί».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/Δήμητρα Τριανταφύλλου

Δείτε επίσης