Μέλανες Νάξου: «Γροικώ, θωρώ, ανoιώθω…» ένας βιωματικός, πολιτιστικός και μουσικός διάλογος στο κτήμα Κάμπονες

Από τις ρίζες της παράδοσης, στη θεραπεία της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου

απο Cyclades Open

«Γροικώ, θωρώ, ανoιώθω…» 22-24 Σεπτεμβρίου στο κτήμα Κάμπονες, στις Μέλανες Νάξου

Μια βιωματική τριλογία στο κτήμα Κάμπονες από την Πολιτιστική πρωτοβουλία “Μια βραδιά κάτω απ’ την ελιά” της Μαρίας Πολυκρέτη και του Γιάννη Μαργαρίτη

Οι τρεις λέξεις αντιστοιχούν στο ακούω, βλέπω, αισθάνομαι της νεοελληνικής γλώσσας και διατυπώνονται όπως προφέρονται στην τοπική διάλεκτο και συγκεκριμένα στη ντοπιολαλιά της Απειράνθου Νάξου, από την οποία καταγόταν και ο προπάππος μου Νικόλας. Σ’ αυτόν περιήλθε το αρχαίο λιόκτημα το 1901. Οι τρεις αυτές λέξεις υπηρετούν δύο κύριες ανθρώπινες αισθήσεις, την ακοή και την όραση, που επηρεάζουν άμεσα την κατανόηση και το συναίσθημα και αποτελούν αγωγούς και μέσα που η Τέχνη αξιοποιεί για τη διάπλαση της ψυχής του ανθρώπου.

Φέτος, λοιπόν, φιλοδοξούμε όπως δηλώνει και ο τίτλος του φεστιβάλ, να τιμήσουμε πάλι τις ναξιακές καταβολές μας και ταυτόχρονα να αναδείξουμε την σπουδαιότητα της λαϊκής γλώσσας, της τοπικής κουλτούρας και της Τέχνης ως θεραπείας των συναισθημάτων και της ψυχής.

Το «γροικώ» αναφέρεται στην σημασία των ακουσμάτων, της μουσικής και των ήχων που μας συγκινούν, κινητοποιούν το συναίσθημά μας, επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ψυχική μας διάθεση. Η Νάξος διατηρεί διαχρονικά άρρηκτους δεσμούς με την Κρήτη και ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) είναι ο ιδανικότερος καλλιτέχνης-πρεσβευτής για να τιμήσει και να εκφράσει αυτούς τους στενούς και ποικίλους δεσμούς.

Το «Θωρώ» παραπέμπει στη θεατρική παράσταση της εμπνευσμένης σκηνοθέτιδας Αικατερίνης Παπαγεωργίου, η οποία με ένα πρωτότυπο έργο, που παίζεται για πρώτη φορά, θα τιμήσει τον αγαπημένο μας, πολυβραβευμένο, διεθνούς προβολής, σπουδαίο Νάξιο συγγραφέα, τον Ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη.

Τέλος, το «ανoιώθω», που είναι μαζί αίσθηση, συναίσθηση και κατανόηση, συνδέεται με την εκδήλωση, την εμπνευσμένη από τον βραβευμένο με Grammy Award Κρίστοφερ Κινγκ. Όσοι βρεθούν σε αυτήν την εκδήλωση, θα συμμετάσχουν σε έναν πολιτιστικό και μουσικό διάλογο γύρω από την τσαμπούνα και τα άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα του τόπου μας, προσλαμβάνοντας και συνειδητοποιώντας την σπουδαιότητά τους και την ατίμητη συμβολή τους στη θεραπεία της ψυχής του σύγχρονου ανθρώπου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δείτε επίσης