Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: “Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος”… μια μουσική παράσταση στον Πύργο Μπαζαίου

Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, Πύργος Μπαζαίου-Φεστιβάλ Νάξου

απο Cyclades Open

Υπουργείο ΠολιτισμούΌλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2023

Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος


Παρασκευή 11 & Σάββατο 12 Αυγούστου 2023
Ώρα έναρξης: 21:30

Πύργος Μπαζαίου, Νάξος

Οι προκρατήσεις θέσεων έχουν αρχίσει στα digitalculture.gov.gr και nationalopera.gr

Η μουσική παράσταση Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος, σε σύνθεση και ερμηνεία των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, έρχεται στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο για δύο μοναδικές παραστάσεις την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023, στις 21.30. Η παράσταση βασίζεται στην ποίηση και στον αναστοχασμό των ποιητών από διαφορετικές γενιές και τόπους και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική αλλαγή.

Μουσικές, τραγούδια, λόγος και εικόνες δημιουργούν έναν ιστό από διαχρονικές ιστορίες για την ποικιλομορφία της φύσης και την επίδρασή της στον ψυχισμό και την εξέλιξη του ανθρώπου. Αφού κυριάρχησε στη γη, έπειτα στα ζώα και τέλος στον ίδιο τον συνάνθρωπο, έρχεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, που απειλούν την κλιματική ισορροπία. Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης από τον άνθρωπο αποτελεί το σύγχρονο ισχυρό διακύβευμα.

Το μάταιο της ύπαρξης να γίνει όχι αιτία καταστροφής και εκμετάλλευσης, αλλά αφορμή για προσφορά, σεβασμό και εκτίμηση της φθαρτότητας των πραγμάτων. Η τέχνη φωτίζει τον δρόμο της αλλαγής της αντίληψης και της συμπεριφοράς μας προς τη φύση.

Συντελεστές:

Σύνθεση και ερμηνεία: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης

Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης

Εικαστική δημιουργία: Αλέξανδρος Κακλαμάνος

Μουσικοί: Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο), Αλέξανδρος Τζιόβας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνος Ράμμος (πιάνο)

ΑΜΚΕ: ΑΙΩΝ

***

Πληροφορίες

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

• Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

Ακολουθήστε το «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» στα social media:

Facebook

Instagram

Ο Στέλιος Κρασανάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου σημειώνει σχετικά με την παράσταση που εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός:

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ με τη σύμπραξη της ΕΛΣ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που συνεχίζεται για τέταρτο καλοκαίρι.

Πρόκειται να παρουσιαστούν συνολικά 70 παραγωγές μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας μας.

Ο κεντρικός θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης είναι η κλιματική αλλαγή και οι συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.

Εφέτος προστίθενται 25 μνημειακοί χώροι ανάμεσα τους και ο Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο, όπου θα παρουσιαστεί στις 11 και 12 Αυγούστου η μουσική παράσταση «Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος» με επιρροές από τον Μάρτιν Χαΐντεγκερ, βασισμένη σε ποιήματα γνωστών ποιητών.

Τη μελοποίηση των ποιημάτων και την παρουσίαση τους έχουν αναλάβει ο Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, ενώ την εικαστική και οπτική έκφραση τους ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος. Η δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία είναι του  Στέλιου Κρασανάκη.

Οι δημιουργοί της παράστασης πιστεύουν ότι σκοπός της λογοτεχνίας και της ζωής είναι η απόλυτη ένωση και αρμονία των πραγμάτων. Το έργο τέχνης έχει τη δύναμη να αφυπνίσει το πνεύμα που ενυπάρχει στη φύση.

Στόχος του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» είναι όσο γίνεται περισσότεροι χώροι και μουσεία να αποδίδονται για χρήση και για έμπνευση  στη σύγχρονη δημιουργία. Ο στόχος αυτός ταυτίζεται απόλυτα με τη διαχρονική γενεσιουργό προοπτική του Φεστιβάλ Νάξου.

Η πρακτική που ακολουθούμε για 23 χρόνια υλοποιεί την αντίληψη  του συγκεκριμένου προγράμματος όσον αφορά την έννοια της «αξιοποίησης» των μνημείων, που σημαίνει την αγαθή τους χρήση για την ανάδειξη και κοινωνικοποίηση τους.

Στις 11 και 12 Αυγούστου ας κατοικήσουμε ποιητικά για ακόμη μια φορά τον Πύργο Μπαζαίου.

Στέλιος Κρασανάκης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Νάξου

Δείτε επίσης