Ομάδα ΒΙ.Δ.Α.-Καταγραφή: Ο νερόμυλος της Αγιάς στην Κωμιακή Νάξου

απο Cyclades Open

Η Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. πρώτα απ’ όλα έχει ένα ευφυές όνομα. Ευφυές, γιατί ενώ προσδιορίζει το πεδίο με το οποίο ασχολείται (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής), παράλληλα προσδιορίζει την επιμονή και την αγάπη των μελών της ομάδας που ασχολούνται με την καταγραφή τους. Για πολλούς από εμάς πρέπει να έχεις “βίδα” για να ψάχνεις και ν’ ανακαλύπτεις σπαράγματα της βιομηχανικής ιστορίας ενός τόπου, την ιστορία του βιομηχανικού μνημείου, των ιδιοκτητών, την περίοδο λειτουργίας και παύσης, να ψάχνεις να βρεις έγγραφα που τεκμηριώνουν την εργασία αυτή, φωτογραφίες κι ένα πλήθος ακόμα στοιχείων που θέλει προσήλωση, τρέξιμο, ψάξιμο και κυρίως ν’ ανοίξουν πόρτες και κιτάπια που θα βοηθήσουν αυτή την έρευνα. Γι’ αυτό εδώ η λέξη “βίδα” έχει απολύτως θετικό -και ας μας επιτραπεί- “αγαπησιάρικο” πρόσημο.

Στη ΒΙ.Δ.Α. (και στη “βίδα”) χρωστάμε τη γνώση μέρους της ιστορίας του τόπου και του τόπου μας για πράγματα που πιθανόν δεν θα μαθαίναμε ποτέ. Είναι μια ομάδα που διασώζει την βιομηχανική μας κληρονομιά. Χρωστάμε την γοητεία που μας προσφέρει το παρελθόν, απαλλαγμένο ίσως από τις δυσκολίες των καιρών εκείνων, αλλά παράλληλα χρωστάμε και το έναυσμα να ερευνήσουμε- με αφορμή όσα μας προσφέρει η ομάδα- και να μάθουμε ακόμα περισσότερα για τις πτυχές των βιομηχανικών μνημείων και των προσώπων γύρω απ’ αυτά.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς;

Αν γνωρίζουμε την ύπαρξη κάποιου βιομηχανικού μνημείου ή την περιοχή που βρίσκονταν, αν γνωρίζουμε πηγές ή έχουμε κάποια στοιχεία στην κατοχή μας που μπορούν να βοηθήσουν στην τεκμηρίωση, ας ενημερώσουμε την ομάδα προκειμένου να επισκεφτεί τον χώρο και να φωτογραφίσει.

Ένα ακόμα δελτίο καταγραφής δημοσίευσε προ ημερών η Ομάδα ΒΙ.Δ.Α. που αφορά την βιομηχανική δραστηριότητα στη Νάξο τον 20ο αιώνα. Το δελτίο καταγραφής υπογράφει το μέλος της ομάδας Πέτρος Αναματερός.

Πρόκειται για τον Νερόμυλο της Αγιάς, στην Κωμιακή Νάξου που βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Ν. Κεφαλληνιάδη, ανήκε στον ιδιοκτήτη του πύργου της Αγιάς, Στυλιανό Παραρά εκ Καλοξύλου Νάξου (Κεφαλληνιάδης Ν.: “Οι μύλοι στη Νάξο. Ανεμόμυλοι και νερόμυλοι 17ος – 20ός αιώνας”, εφ.Ναξιακόν Μέλλον 655, σ.5-6, Οκτ. 1998).

Αναλυτικά το δελτίο καταγραφής:

ΤΥΠΟΣ

Κτίριο

ΚΛΑΔΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Νερόμυλος

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ερείπιο

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Δεν διασώζεται

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ

Πέτρος Αναματερός

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Νάξου

ΠΕΡΙΟΧΗ

Αγιά Κωμιακής

ΠΟΛΗ

Κωμιακή Νάξου

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

37.1858900, 25.5179720

Για την καταγραφή

Πέτρος Αναματερός, ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ, ΚΩΜΙΑΚΗ ΝΑΞΟΥ, στο Βακαλοπούλου Μ., Δανιήλ Μ., Λαμπρόπουλος Χ., Φασουράκης Η. (επιμ.), 2017, Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής (www.vidarchives.gr/reports/2023_10_2780).

Περισσότερα για την ομάδα ΒΙ.Δ.Α. θα βρείτε εδώ

Πηγή/Φωτογραφίες: ΒΙ.Δ.Α.

Δείτε επίσης