Όταν οι καταρράκτες του Νιαγάρα “στέρεψαν” για πρώτη φορά, μετά από 12 χιλιάδες χρόνια [φωτογραφίες-βίντεο]

απο Cyclades Open

Τον Ιούνιο του 1969, ένα τμήμα των καταρρακτών του Νιαγάρα που ονομάζεται American Falls, έκλεισε για πρώτη φορά μετά από 12.000 χρόνια από το Σώμα Μηχανικών του αμερικανικού στρατού.

Όπως αναφέρει το unboxholics.com o αυξημένος αριθμός τεράστιων βράχων στη βάση του καταρράκτη ανησυχούσε τους μηχανικούς, καθώς θα μπορούσε να μετατρέψει τον καταρράκτη σε έναν ορμητικό χείμαρρο. Για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αποφάσισαν να φράξουν τον ποταμό Νιαγάρα, χρησιμοποιώντας 27.000 τόνους βράχων!

Οι καταρράκτες παρέμειναν άνυδροι για έξι μήνες και την πρώτη εβδομάδα, πάνω από 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να θαυμάσουν αυτό το θαύμα της φύσης χωρίς το υδάτινο πέπλο του. Οι μηχανικοί διαπίστωσαν πως οι βράχοι στη βάση του καταρράκτη ήταν απαραίτητοι για να στηριχτεί η απόκρημνη πλαγιά και έτσι προχώρησαν μόνο σε αισθητικές επεμβάσεις για να κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακούς τους καταρράκτες.

Κατά τις εργασίες τους βρήκαν ένα σωρό από νομίσματα που πετούσαν οι τουρίστες, καθώς και δύο πτώματα.

To1969 μια ομάδα μηχανικών του Αμερικάνικου στρατού βελτίωνε την υγιή ροή των καταρρακτών εκτρέποντας 273.000 λίτρα νερού του ποταμού του Νιαγάρα προς την καναδική μεριά των συνόρων. Έχτισαν ένα φράγμα 186 μέτρων στον ποταμό και μετατόπισαν ένα μεγάλο ποσοστό από πέτρες από τη βάση των καταρρακτών.

Σύμφωνα με το perierga.gr oι Αμερικάνοι μηχανικοί έκαναν επίσης και ένα γεωλογικό τεστ για να σιγουρευτούν ότι όλες οι άλλες πέτρες ήταν ασφαλείς. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, τελικά, ξαναγέμισαν στις 25 Νοεμβρίου του 1969, όταν οι μηχανικοί ανατίναξαν το φράγμα τους. Το ιστορικό αυτό γεγονός είδαν πάνω από 2.500 άνθρωποι.

Το κλείσιμο των καταρρακτών επέτρεψε στους μηχανικούς να καταλάβουν τη γεωλογική δομή τους, διασφαλίζοντας πως θα παραμείνει ένα εντυπωσιακό θέαμα για τις επόμενες γενιές,

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat : οι καταρράκτες Horseshoe, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην Καναδική πλευρά των συνόρων, και των Americans Falls στην Αμερικανική πλευρά. Οι μικρότεροι Bridal Veil Falls βρίσκονται επίσης στην αμερικανική πλευρά, αλλά διαχωρίζονται από τους άλλους με το νησί Luna.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin (τελευταία εποχή των πάγων), και το νερό από τις νεοσυσταθείσες Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε ένα δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, οι καταρράκτες του Νιαγάρα έχουν μεγάλο πλάτος. Περισσότερο από 6 εκατομμύρια κυβικά πόδια (168.000 m³) νερού πέφτουν κάθε λεπτό κατά την περίοδο της υψηλής ροής, και σχεδόν 4 εκατομμύρια κυβικά πόδια (110.000 m³) κατά μέσο όρο. Είναι οι πιο ισχυροί καταρράκτες στη Βόρεια Αμερική.. Είναι φημισμένοι τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει το Wikipedia.

Πηγή: Unboxholics.com/Αλέξανδρος Καρατζάς, perierga.gr, wikipedia

Δείτε επίσης