Πάρος/Φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα-“Ενδιάμεσα”: Η σχέση του ανθρώπου με τον δημόσιο χώρο

...από το εγώ στο εμείς, από το μόνος στο μαζί, από το ιδιωτεύω στο «συμμετέχω στα κοινά»

απο Cyclades Open

Οι μέρες για το Φεστιβάλ “Διαδρομές στη Μάρπησσα” στην Πάρο πλησιάζουν. Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης του φεστιβάλ απευθύνει πρόσκληση σε όλους και όλες για να βρεθούν στην Μάρπησσα και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις περπατώντας στο όμορφο χωριό της Πάρου, να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν.

Αναλυτικά η πρόσκληση:

Αγαπημένοι μας φίλοι,

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στο 13ο βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα που θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Αυγούστου 2023 στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας Πάρου.
 
Αυτή τη φορά με οδηγό τον χάρτη των διαδρομών, οδοδείκτες τις μπουκαμβίλιες και πυξίδα τα αρώματα από τα γιασεμιά και την αρμπαρόριζα, θα ταξιδέψουμε σε μια εποχή που το «μαζί» στην καθημερινότητα, τη χαρά και τη θλίψη ήταν δεδομένο, και τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το δημόσιο όχι πάντα ευδιάκριτα.

Με σημείο αναφοράς την κοινότητα και τον κοινόχρηστο χώρο, συνήθειες και παραδόσεις από το παρελθόν ζωντανεύουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, δίνουν αφορμή για σκέψη και συζήτηση, και αποτελούν τον θεματικό άξονα του φετινού φεστιβάλ, από το εγώ στο εμείς, από το μόνος στο μαζί, από το ιδιωτεύω στο «συμμετέχω στα κοινά».

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση… ελάτε να περπατήσουμε μαζί στη Μάρπησσα.
 

Το φεστιβάλ

Στις φιλόξενες αυλές της, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις πλατείες και τα προαύλια των εκκλησιών της θα μας υποδεχτεί και φέτος η Μάρπησσα της Πάρου, με αφορμή το 13ο φεστιβάλ Διαδρομές στη Μάρπησσα που θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Αυγούστου. 

Αυτή τη φορά με οδηγό τον χάρτη των διαδρομών, οδοδείκτες τις μπουκαμβίλιες και πυξίδα τα αρώματα από τα γιασεμιά και την αρμπαρόριζα, θα ταξιδέψουμε σε μια εποχή που το «μαζί» στην καθημερινότητα, τη χαρά και τη θλίψη ήταν δεδομένο, και τα όρια ανάμεσα στο προσωπικό και το δημόσιο όχι πάντα ευδιάκριτα.

Με σημείο αναφοράς την κοινότητα και τον κοινόχρηστο χώρο, συνήθειες και παραδόσεις από το παρελθόν ζωντανεύουν μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, δίνουν αφορμή για σκέψη και συζήτηση, και αποτελούν τον θεματικό άξονα ενός ακόμα φεστιβάλ που μας προσκαλεί να το ακολουθήσουμε στις φετινές Διαδρομές του, από το εγώ στο εμείς, από το μόνος στο μαζί, από το ιδιωτεύω στο «συμμετέχω στα κοινά».

Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Το όνομα της μαμάς μου όμως είναι όνομα ποταμού» σε επιμέλεια της Δέσποινας Ζευκιλή, ένα σπονδυλωτό μουσικό εργαστήριο για παιδιά, που θα κληθούν να φτιάξουν μια ορχήστρα εγχόρδων υπό την καθοδήγηση του μουσικού Τζέμπεν Κλαπάκη, συναυλία τζαζ μουσικής με το Mihalis Kalkanis Group αλλά και μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου. Η αυλαία του φεστιβάλ θα κλείσει όπως πάντα τιμώντας τη μουσική παράδοση των Κυκλάδων, με τσαμπούνες, τουμπάκια κι ένα αυθεντικό αιγαιοπελαγίτικο γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού.

Παρασκευή 25, Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Μάρπησσα, Πάρος

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση… ελάτε να περπατήσουμε και φέτος μαζί στη Μάρπησσα!

Τί είναι οι διαδρομές στη Μάρπησσα;

Οι Διαδρομές στη Μάρπησσα είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από ομάδα εθελοντών και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο στη Μάρπησσα της Πάρου. Το φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό, γύρω από θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος. Είναι σχεδιασμένο πάνω στα χαρακτηριστικά και την κλίμακα του χωριού, αναδεικνύοντας με σεβασμό την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη φυσιογνωμία αυτού του τόπου. Έχει στόχο τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα.  Η συμμετοχή και η αλληλεπίδραση των κατοίκων, των επισκεπτών και των εθελοντών συνεργούν σε ένα ξεχωριστό, δημιουργικό αποτέλεσμα.

Δείτε επίσης