Παύλος Φύσσας: “Έμαθα να περπατώ ελεύθερος στη γειτονιά μου”* (1979-2013)

απο Cyclades Open

Μικρό χρονικό

Σαν σήμερα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 δολοφονείται ο Παύλος Φύσσας (Killah P) Έλληνας μουσικός της χιπ χοπ σκηνής από τον Πειραιά από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά όταν ο ίδιος και η παρέα του δέχτηκαν επίθεση από τάγμα εφόδου της ΧΑ που βγήκε ακριβώς με αυτόν το σκοπό: Να δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα που ενοχλούσε με τα τραγούδια και την αντιφασιστική δράση του.

Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε “όρθιος σε δημόσια θέα”, όπως είχε ο ίδιος είχε πει στο τραγούδι του “Ζόρια”. Πρόλαβε να υποδείξει τον δολοφόνο του, πριν πέσει αιμόφυρτος, όταν οι αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν τον ίδιο, αντί του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στάθηκε η αφορμή να ξηλωθεί η εγκληματική συμμορία των νεοναζί χρυσαυγιτών που μέχρι τότε δρούσε με την κάλυψη και την ανοχή της αστυνομίας και μέρους της πολιτείας. Μαζί με όλα τα στοιχεία που εστάλησαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσα συνέβησαν στο Πέραμα και τη δολοφονία Φύσσα ο τότε βουλευτής Επικρατείας Μανώλης Γλέζος παρέδωσε συμπληρωματικά στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Δένδια χρονολογικό κατάλογο επιθέσεων μελών ή υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε την κινητοποίηση των αρχών για πρώτη φορά μετά από άπειρες επιθέσεις χρυσαυγιτών κυρίως από το 2011 και μετά..

Η δίκη που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, με 69 κατηγορούμενος και σύσσωμη την τότε κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ να κάθεται στο εδώλιο. Κατηγορούνται μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε πεντέμισι χρόνια αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου 2020.

Η “Χρυσή Αυγή” κρίθηκε εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορική απόφαση- κόντρα στην πρόταση που είχε υποβάλει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου η οποία ισχυριζόμενη πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες είναι μεμονωμένα περιστατικά, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, επιχείρησε να αφαιρέσει την πολιτική κατεύθυνση στις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής και να σώσει τα πολιτικά πρόσωπα της οργάνωσης.

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι: Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές και οι δυο πυρηνάρχες.
Η δίκη ξεκίνησε να εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό το καλοκαίρι του 2022.

Δημήτρης Μυστακίδης: “Μίλα!”

Εξιστορώντας τα αμοντάριστα πλάνα της Ιστορίας, αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…

Mια μάνα μόνη στάθηκε απέναντι απ’ το φίδι,
μια μάνα που θυσίασε μονάκριβο στολίδι.

Τα λόγια της δεν μάσησε, τους κοίταξε στα ίσα,
ο πόνος δεν τη λύγισε, τη λένε Μάγδα Φύσσα.

Τι με κοιτάς; Σου είπα δεν κλαίω.
Ντρέπομαι μόνο μ’ όλα αυτά που σου λέω.

Μπορεί όλα να γίνονται μέσα στη γειτονιά σου,
περνάς από εκεί, αλλά κοιτάς τη δουλειά σου.

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης που το έτος που διανύουμε είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την γέννησή του, ο σπουδαίος άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών που γνώρισε την ναζιστική θηριωδία ως κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν έγραψε το 1993 αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί, ώστε το έγκλημα του ναζισμού και του φασισμού να μην σηκώσει ποτέ ξανά κεφάλι:

“Είμαι ένας από τους επιζήσαντες κρατούμενους στο SS στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως του . Ένας από εκείνους που τον Μάιο του 1945 κλαίγοντας και ελπίζοντας εφώναζαν ποτέ πια! Ήταν τότε που οι οπαδοί του ναζισμού έχασαν τον πόλεμο.

Ο ναζισμός όμως επέζησε. Κυρίως γιατί αιώνιες κοινωνικές πληγές αφέθηκαν αθεράπευτες. Και μένουν ακόμα! Και επιπλέον, γιατί η αντικομμουνιστική υστερία έκαμε τον ναζισμό να ξεχνιέται, και κάποτε και να αθωώνεται.

Μετά από 48 χρόνια αυτό που θέλω να φωνάξω είναι πάλι;

Φίλοι μου, θυμηθείτε: ο Αδόλφος Χίτλερ δεν έπεσε απ’ το διάστημα. Ούτε ήταν ένας και μόνος. Ήταν το διαμόρφωμα δεκάδων χιλιάδων αφανών χιτλερίσκων στη Γερμανία και την Αυστρία. Και όχι μόνο εκεί. Χιτλερίσκων διάσπαρτων σε μεγάλες και μικρές πόλεις, σε χώρους εργασίας, σε γειτονιές, σε συντροφιές, σε οικογένειες.

Και ο ναζισμός δεν ήταν ιδέα ενός και μόνου διεστραμμένου εγκεφάλου. Ήταν η συμπύκνωση της νοσηρής πολιτικής αντίληψης εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, φορέων του μικροβίου του ρατσισμού, του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, της τελικής λύσης όλων των προβλημάτων με τη βία, τη φωτιά και το τσεκούρι.

Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του, δεν εμφανίστηκε μόνο στη Γερμανία, γι’ αυτό και δεν επανεμφανίζεται μόνο εκεί. Αλλά παντού όπου ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα τον τρέφουν. Και ο κίνδυνος τώρα δεν είναι η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση.

Οι μεγάλοι πόλεμοι δεν αρχίζουν στα πεδία των μαχών, ούτε οι ολέθριες πολιτικές ιδεολογίες ξεκινούν από μαζικές συγκεντρώσεις, σε πλατείες. Αρχίζουν ανύποπτα στους χώρους της καθημερινής μας ζωής, ξεκινούν ακόμη και μέσα απ’ το ίδιο μας το σπίτι. Εκεί φωλιάζουν όλα. Γι’ αυτό μόνο με την πίστη σε μια καθημερινή ζωή, που να μας χωράει όλους, απροκατάληπτη και δίκαιη προς όλους μπορούμε έστω και καθυστερημένα να πετύχουμε αυτό που τόσο προσδοκούσαμε τον Μάιο του 1945: ένα πραγματικό ποτέ πια.”

Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1993

Για να μην πει κανείς ότι δεν ήξερε….

Ο Παύλος Φύσσας δεν είναι ούτε “αδικοχαμένος”, ούτε “άτυχος” όπως γράφουν τα site και λένε τα κανάλια …στοχοποιημενος για τις ιδέες και τη δράση του ήταν και για αυτό δολοφονήθηκε από τα νεοναζί κατακάθια. Γιατί ο Ρουπακιάς έστριψε το μαχαίρι, αλλά το χέρι του βοήθησαν οι βουλευτές της ΧΑ και ο ίδιος ο αρχηγός της μαζί μ’ εκείνους που ψήφισαν την εγκληματική οργάνωση και την έβαλαν στη Βουλή.

Μαζί μ’ εκείνους που προμοτάρισαν τους νεοναζί στα ΜΜΕ.

Μαζί μ’ εκείνους που έκαναν πως δεν βλέπουν τη δράση των μελών και στελεχών της και την κάλυπταν.

Μαζί μ’ εκείνους που αδιαφόρησαν ελαφρά τη καρδία γιατί αυτοί είναι “φιλήσυχοι” και “καθώς πρέπει”. Αποκλείεται να γίνουν στόχος.

Μαζί μ’ εκείνους που σκέφτηκαν να την χρησιμοποιήσουν σαν μπαμπούλα και σαν εργαλείο χωρίς να νοιάζονται για τον κίνδυνο.

“Να ξέρουν πως τα μάτια μου θα είναι πάνω τους” είπε η κα Μάγδα.

Κι αυτοί στο εδώλιο να κοιτάζουν χάμω και να μη θέλουν να φωτογραφηθούν ταχατες γιατί στοχοποιούνται.

Δεν είναι η πρώτη φορά.

Αυτοί που καμάρωναν με τις στολές του τάγματος τους, τώρα κοιτάζουν χάμω.

Αν βρεθεί κανείς από δαύτους να αναρωτηθεί ξανά “που είναι ο Παύλος τώρα ε;”, να ξέρει πως ζει και είναι ανάμεσα μας, όπως τόσοι και τόσοι πριν τον Παύλο, όπως κάθε άνθρωπος που παλεύει για την ελευθερία και το δίκιο διαχρονικά.

Το κείμενο γράφτηκε το 2019 κι ενώ στο δικαστήριο απολογούνταν ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς….”Μια απλή ανθρωποκτονία έγινε και την κάνανε ιστορία επειδή ήταν πολιτικό θέμα” θα πει σε μια αποστροφή του λόγου του για την δολοφονία Φύσσα. “Μια απλή ανθρωποκτονία”…..

*Ο τίτλος είναι φράση από την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα στο δικαστήριο. Ήταν μια φράση που έλεγε ο Παύλος θέλοντας να δείξει πως η Χρυσή Αυγή ούτε έπρεπε, ούτε μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην αντιφασιστική του δράση.

Δείτε επίσης