Πόλεμος εφοπλιστών και Τράπεζας Πειραιώς για τη MIG και την Attica Group [Blue Ferries, Superfast]

Χρήστος Ιωάννου/Business News

απο Cyclades Open

Πόλεμος εφοπλιστών και Τράπεζας Πειραιώς μαίνεται στο πεδίο μάχης που λέγεται Χρηματιστήριο Αθηνών. Ερίζουν όχι τόσο για τον έλεγχο της μέχρι πρόσφατα αδιάφορης (για το επενδυτικό κοινό) εταιρείας MIG, όσο για ένα πολύτιμο περιουσιακό της στοιχείο, τη θυγατρική της Attica Group, ηγέτιδα εταιρεία στην ελληνική ακτοπλοΐα (Blue Ferries, Superfast κλπ). Στο στόχαστρο και ο τρόπος με τον οποίο η Τράπεζα Πειραιώς επέλεξε να πουλήσει πολύτιμα και μη περιουσιακά της στοιχεία.

Με την πλευρά της MIG συντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς που έχει εκδηλώσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της με τιμή μετοχή 0,1668 ευρώ. Από την άλλη πλευρά εμφανίζεται α) ο Μάριος Ηλιόπουλος της Sea Jets, που μέσω της κόρης του απέκτησε ποσοστό πάνω από 10% της MIG και προσπαθεί να μπλοκάρει την πώληση του περιουσιακού της στοιχείου, δηλαδή την πώληση της θυγατρικής της Attica Group και β) διάφοροι άλλοι επενδυτές, οι οποίοι επίσης αγοράζουν μετοχές της MIG μέσω Χρηματιστηρίου σε τιμή πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να μπλοκάρουν τη δημόσια πρόταση και κατ΄επέκταση την πώληση της Attica Group. Φημολογείται, πως ο Μάριος Ηλιόπουλος δεν έχει ο ίδιος τόσο μεγάλη οικονομική επιφάνεια για αυτόν τον πόλεμο ακρετών εκατομμυρίων και ότι έχουν σπεύσει να τον βοηθήσουν μεγαλύτεροι εφοπλιστές.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι πέρα κάθε αμφιβολίας, η Τράπεζα Πειραιώς διότι είναι μέτοχος της MIG και κυρίως γιατί δικά της περιουσιακά στοιχεία και των θυγατρικών της αποτελούν το αντικείμενο της αντιπαράθεσης, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να τα αξιοποιήσει, δηλαδή να τα πουλήσει σε τρίτους χωρίς διαγωνισμούς. Αυτό συμβαίνει τόσο στην περίπτωση της MIG με την Attica Group και όσο και στην περίπτωση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το σπίρτο που έχει ανάψει το φυτίλι είναι η συναλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Blantyre Capital Limited. Οι δύο εταιρείες κατέχουν από κοινού την Strix Holdings με ποσοστά 25% η Τράπεζα Πειραιώς και 75% η Blantyre.

H Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να πουλήσει κάποια περιουσιακά της στοιχεία τα μεταβίβασε στην εταιρεία Strix Holdings κεφσαλαιοποιώντας τα. Αρχικά κατείχε το 100% του κεφαλαίου της εταιρείας αυτής. Στη συνέχεια ανάμεσα σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβίβασε είναι και ομολογιακά δάνεια της MIG ύψους 443,8 εκατ. ευρώ.

Μετά την μεταβίβαση αυτών των δανείων, η Strix Holdings ήρθε σε επαφή με την MIG και της πρότεινε μία συναλλαγή με δύο μέρη: α) η Strix να διαγράψει τα ομολογιακά δάνεια της MIG (443,8 εκατ. ευρώ) που είχε αποκτήσει από την Τράπεζα Περιαιώς με αντάλλαγμα τις μετοχές της Attica Group, θυγατρικής της MIG. Με άλλα λόγια η Strix θα αγοράσει την Attica Group διαγράφοντας τα δάνεια της MIG, τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς είχε μεταβιβάσει στην Strix Holdings.
Ετσι, η Attica Group θα περνούσε σε μία άγνωστη εταιρεία, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς η Τράπεζα Πειραιώς να πάρει πίσω τα 443,8 εκατ. ευρώ που είχε δανείσει στη MIG.

Να σημειωθεί πως μέχρι πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς κατείχε περίπου το 32% των μετοχών της MIG και με αυτό το ποσοστό ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος. Όταν όμως η MIG ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Strix για πώληση της Attica Group και ακολούθησε η εμφάνιση νέου μετόχου στη MIG, του Μάριου Ηλιόπουλου της Sea Jets που θέλησε να μπλοκάρει την συμφωνία με την Strix, ακολούθως με αστραπαιαίες κινήσεις η Τράπεζα Πειραιώς εκδήλωσε την πρόθεσή της να υποβάλει δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της MIG έτσι ώστε να μην μπορέσει κάποιος τρίτος μέτοχος να μπλοκάρει την συμφωνία (έχει ήδη αγοράσει μέσα σε λίγες ημέρες πάνω από το 50% των μετοχών της MIG.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς, έχει προικίσει την Attica Group με μία άλλη συμφωνία με την ANEK, δηλαδή την ναυτιλιακή εταιρεία από την Κρήτη, που και αυτή ήταν χρεωμένη, δίνοντας ως πιστωτής της ANEK (αλλά και μέτοχος της Attica Group μέσω της MIG), το πράσινο φως για απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό ξέσπασε ο πόλεμος.

Η περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν

Κάτι ανάλογο, δηλαδή πώληση περιουσιακού στοιχείου χωρίς διαγωνισμό και πάλι στο σχήμα Balantyre – Strix πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς στην περίπτωση της εταιρείας Ημιθέα, η οποία κατέχει το 100% των μετοχών του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Και αυτή η συναλλαγή προκάλεσε την αντίδραση επιχειρηματιών από τον κλάδο της υγείας. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου, σε δηλώσεις είχε πει πως η Τράπεζα Πειραιώς για να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών του Ερρίκος Ντυνάν θα πρέπει να κάνει διαγωνισμό.

Όμως, ο επικεφαλής του Ιατρικού Κέντρου, ίσως δεν γνωρίζει ότι ήδη ο αποκλειστικός έλεγχος του Ερρίκος Ντυνάν έχει ήδη περάσει στην Blantyre μέσω της Strix Holdings και πλέγματος άλλων εταιρειών.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία κατέθεσε τη σχετική γνωστοποίηση απόκτησης του ελέγχου του Ερρίκος Ντυνάν, η Blantyre. Το έγγραφο περιγράφει τη δομή των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς και το πως θα γίνει η εκμετάλλευση της Attica Group από αυτό το πολύπλοκο εταιρικό σχήμα στο οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμμετοχή μόλις 25%. Με άλλα λόγια δεν εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά της στοιχεία στο βαθμό που είναι η άμεση ή η έμμεση ιδιοκτησία της αλλά μόνο σε ποσοστό 25%.

Ακολουθεί η ανάλυση της δομής:

Σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η απόκτηση της Ημιθέα από τη Blantyre επιτεύτηκε μέσω της εισφοράς του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα από την Τράπεζα Πειραιώς στην ετερόρρυθμη εταιρεία Strix Holdings LP, της οποίας απώτατος ελέγχων μέτοχος είναι η Blantyre.

Συγκεκριμένα, βάσει της από 23/3/2022 σύμβασης μεταβίβασης μετοχών μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Strix Holdings LP, που συστάθηκε με το δίκαιο της Ιρλανδίας, η Τράπεζα Πειραιώς συνεισέφερε και μεταβίβασε στη Strix Holdings LP το 100% των μετοχών της ΗΜΙΘΕΑ και ως αντάλλαγμα έλαβε εταιρικά μερίδιο της Strix Holdings LP.

Απώτατος ελέγχων μέτοχος της ΗΜΙΘΕΑ είναι η Blantyre βάσει μιας σειράς πολύπλοκων εταιρειών σχέσεων:

  1. Μια εταιρεία με παρόμοιο όνομα, η Strix Holdings (GP) Limited είναι ομόρρυθμος εταίρος της Strix Holdings L.P., δηλαδή ασκεί αποκλειστικό έλεγχο και διαχειρίζεται κατ΄ αποκλειστικότητα τους τίτλους και οποιαδήποτε άλλα περιουσιακά στοιχεία της Strix Holdings L.P.
  2. To 100% της μετοχικής σύνθεσης της Strix Holdings (GP) Limited, ανήκει στην εταιρεία διαχείρισης με την επωνυμία Strix Asset Management Limited (ο διαχειριστής).
  3. Bάσει της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με μια ακόμα εταιρεία, την Likoma Holdings Limited, η τελευταία απέκτησε τον έλεγχο από την Τράπεζα Πειραιώς του 75% των μετοχών της Strix Asset Management Limited και η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί το 25%.
  4. Δεδομένου, ότι η Likoma κατέχει την πλειοψηφία του διαχειριστή, ασκεί και αποκλειστικό έλεγχο επί του διαχειριστή.
  5. Τέλος απώτατος ελέγχων μέτοχος της Likoma και συνεπώς του διαχειριστή και της Strix Holdings (GP) Limited είναι η Blantyre, μέσω διαφόρων εταιρικών μορφωμάτων που έχουν συσταθεί είτε με το δίκαιο της Ιρλανδίας είτε με το δίκαιο των Cayman Islands.
  6. Η «BLANTYRE CAPITAL (CAYMAN) LTD είναι εταιρεία με έδρα στις Νήσους Κέιμαν, η οποία ελέγχεται από τον ινδό MUBASHIR MUKADAM. Ιδρύθηκε το 2020 ενώ είχε αποτκήσει πακέτο κόκκινων δανείων Τrinity I (από την Τράπεζα Πειραιώς) που αποτελούνταν από δάνεια σε καθυστέρηση των Μονών Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και μιας κυριακάτικης εφημερίδας (Πρώτο Θέμα).

    Κάπως έτσι έχει αυτή η πολύπλοκη η κατάσταση, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από αυτές τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων, που γίνονται επιλεκτικά δίχως όλοι οι παίκτες της αγοράς – στους επί μέρους κλάδους – να λαμβάνουν έστω πρόσκληση συμμετοχής…
Πηγή: Business News

Δείτε επίσης