Πόλη μόνο για τουρίστες

Αφροδίτη Τζιαντζή/Εφημερίδα των Συντακτών

απο Cyclades Open

Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τον παρατεταμένο καύσωνα εξαντλούνταν στα καθιερωμένα πλάνα από το κέντρο της Αθήνας, με ζαβλακωμένους διερχόμενους να αναζητούν σκιά, και στα ρεπορτάζ παραλίας.

«Είναι μεσημέρι και βρισκόμαστε στην πλατεία Συντάγματος, όπου κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά τουρίστες, ενώ ειδικό περίπτερο του Δήμου Αθηναίων προσφέρει δωρεάν μπουκαλάκια νερό». Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ για τον παρατεταμένο καύσωνα εξαντλούνταν στα καθιερωμένα πλάνα από το κέντρο της Αθήνας, με ζαβλακωμένους διερχόμενους να αναζητούν σκιά, και στα ρεπορτάζ παραλίας, με τις «οργανωμένες πλαζ να πλημμυρίζουν από κόσμο που αναζητά μια δροσερή απόδραση».

Το καμίνι της πόλης πέρασε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα όταν η μισή Ελλάδα καιγόταν επί σχεδόν δύο εβδομάδες. Οι καταστροφικές πυρκαγιές έκαναν το μαρτύριο όσων έβραζαν στα μπετά να μοιάζει αμελητέο μπροστά στην κόλαση όσων αναγκάζονταν να εκκενώσουν φλεγόμενους οικισμούς ή ακόμα και αστικά προάστια.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό απασχόλησαν την επικαιρότητα, σχεδόν περισσότερο και από τις συνέπειες στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τα διεθνή ρεπορτάζ, η ανυπόφορη ζέστη και ο φόβος των πυρκαγιών θα καθιστούν την Ελλάδα, όπως και άλλες μεσογειακές χώρες, όλο και λιγότερο δημοφιλή προορισμό όσο ο πλανήτης υπερθερμαίνεται.

Παρ’ όλα αυτά φέτος, μας λένε, ο Αύγουστος θα πάει καλά, με πληρότητες κοντά στο 90% και τα νησιά να βουλιάζουν από κόσμο, παρά τα σημάδια κορεσμού σε «τοπ προορισμούς» όπως η Μύκονος. Οσο για το πολύπαθο κέντρο της Αθήνας, έχει καταντήσει ζώνη σχεδόν αποκλειστικά για τουρίστες.

Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα αγοράζονται από επενδυτές-κερδοσκόπους επί της γης και των ακινήτων και μετατρέπονται σε «μπουτίκ-ξενοδοχεία» ή «oικιστικά συγκροτήματα πολυτελών διαμερισμάτων». Μέχρι να σκάσει η φούσκα του υπερτουρισμού, η Αθήνα θα έχει μετατραπεί σε πόλη απρόσιτη για τους ντόπιους, καθώς τα ενοίκια απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν ζουν από ελληνικό μισθό, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η πόλη, σαν τον Κρόνο, τρώει τα παιδιά της.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”/Αφροδίτη Τζιαντζή

📸Arthur Yeti/Unsplash

Δείτε επίσης