Ρεμπέτικο. Ιστορία και πρωταγωνιστές, του Νίκου Κουφόπουλου

απο Cyclades Open

Μ’ αρέσει που τα τελευταία χρόνια στιγμιότυπα και στιγμές της μουσικής μας -και όχι μόνο- ιστορίας σκιαγραφούνται σε κόμικ.

Κι αυτό γιατί η «ξεκούραστη» και «πολύχρωμη» ανάγνωσή τους, συχνά πετυχαίνει μαζικά και ευθύβολα το στόχο, δηλαδή να κάνει γνωστά τα γεγονότα που ντυμένα με εικόνες, βρίσκουν πρόσβαση και σε ένα κοινό που δεν είναι και πολύ φίλος του βιβλίου ή διστάζει να αφιερώσει το χρόνο του για το συγκεκριμένο θέμα.

Και την ίδια ώρα βέβαια, ένα καλοφτιαγμένο κόμικ, είναι απολαυστικό ακόμα για τους βιβλιόφιλους και γνώστες των ζητημάτων.

Αυτό ακριβώς καταφέρνει και το «Ρεμπέτικο – Ιστορία Και Πρωταγωνιστές» του Νίκου Κουφόπουλου, ο οποίος έχει πλέον χτίσει «παράδοση» στο είδος.

Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο:

Ένα “ταξίδι” στο ρεμπέτικο τραγούδι και στους πρωταγωνιστές του. Στα μουρμούρικα τραγούδια της φυλακής. Στους τεκέδες του Πειραιά. Στους σμυρνέικους αμανέδες. Στα Καφέ αμάν. Στα ζεϊμπέκικα της Τρούμπας. Στα Βούρλα. Στo Βόλο. Στα Χανιά. Στην Αμερική. Στην Κωνσταντινούπολη. Στη Σμύρνη. Στην απαγόρευση του μπουζουκιού και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Στη λογοκρισία και τη… “Βαρβάρα’’.

8

Στα απαγορευμένα τραγούδια και στα ρεμπέτικα της κατοχής. Στη διάλεξη του Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο.

Ακούγοντας τους αναστεναγμούς του Βαμβακάρη, του Παπαϊωάννου, του Τσιτσάνη, του Γιοβάν Τσαούς, του Μπαγιαντέρα, του Κυρομήτη, του Περιστέρι, του Παπάζογλου, του Τούντα. Τις πενιές του Μπέμπη και του Χιώτη. Τις φωνές της Εσκενάζυ, της Μπέλλου, της Γεωργακοπούλου, της Νίνου. Τους στίχους της Παπαγιαννοπούλου. Και πολλούς ακόμα δημιουργούς του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Καλή σας…ακρόαση».

Εύστοχη η τελευταία φράση γιατί οι 306 σελίδες του μεγάλου σε διαστάσεις βιβλίου «κουβαλάνε» μέσα τους τη μουσική ή σε ωθούν να τις διαβάσεις με το ανάλογο ηχητικό περιβάλλον και ακόμη όταν τις κλείσεις να συνεχίζεις να ακούς τις πλάκες… στο cd ή στις πλατφόρμες.

Κάποιοι ίσως σε ορισμένες στιγμές να «ενοχληθούν» γιατί μιλάμε εκτός από αδιαμφισβήτητα συμβάντα και για λαχταριστά «ρεμπέτικα» ανέκδοτα και παραλειπόμενα, παρά ταύτα το τελικό αποτέλεσμα, το σκίρτημα των ωραίων συναισθημάτων που σε κατακλύζουν με τις εικόνες και τα… λόγια, σε κερδίζει και σε κάνει να ξεχάσεις τις όποιες γκρίνιες.

Ο ίδιος ο Νίκος Κουφόπουλος αναφέρει στον πρόλογό του (ή κάτι σαν ένα μικρό γράμμα):

«Μαγκίτισσες και αλάνια μου γειά και χαρά. Αυτό το κόμικ που κρατάτε στα χέρια σας το φτιάξαμε με “αγνά υλικά από τον κήπο μας”. Επισκεφτήκαμε φυσικά και τους … κήπους όλων όσων αναφέρουμε και άλλων πολλών ακόμα. Πως αλλιώς να γίνει άλλωστε. Και φυσικά βάλαμε όλο το μεράκι μας.

Μην αρχίσετε τώρα τις γκρίνιες γιατί δεν γουστάρουμε καθόλου. Γιατί δεν βάλαμε αυτόν, ή γιατί δεν είπαμε για εκείνον η εκείνη. Και γιατί αναφέραμε το ένα ενώ δεν είπαμε για το άλλο. Όλα και για όλους δεν γινόταν να τα πούμε γιατί τότε το κόμικ θα ήταν γύρω στις… 10.000 σελίδες. Βαρύ και μεγάλο κάπως, δε συμφωνείτε; Δεν είμαστε και Θεοί επίσης να τα ξέρουμε όλα, ε; (Δηλαδή, εντάξει, κάποιοι από μας είναι Θεοί, αλλά μεταξύ μας αυτά).

Τώρα κάνα λαθάκι εντάξει. Μετρήστε το ως μικρή αμαρτία, και όποιος δεν είναι αμαρτωλός, ας κάνει ένα βήμα εμπρός. Μας πιάνεται έτσι; Στην υγειά σας λοιπόν. Καλή ανάγνωση και καλή αντάμωση».

21

Το βιβλίο έχει μια «φευγάτη» αλλά γοητευτική και ευρηματική ματιά στο πως συνδέει το σήμερα με το ρεμπέτικο χθες. 

«Δυνατά» πολύ τα σκίτσα που υπογράφουν οι: Νίκος Παπαμιχαήλ, Εύα Μούρτζη, Παναγιώτης Τσαούσης, Βleseed, Kάλλη Ντολτσέτη, Γιώργος Κόλλιας, Ιωάννα -Τζόνι Κορδορούμπα, Θανάσης Παπαντωνίου, Kamaris, Xρήστος Πίττας, Κώστας Πλιάτσικας, Φοίβος Πικάζης, Spyros Evangelos (SEA) Armenis, Άννα.

Πανέμορφο το ζεϊμπέκικο του Σκαρίμπα… Ωραίες οι συστάσεις της «Εστουδιαντίνας» του κόμικ, οι σημειώσεις και το λεξιλόγιο, «χρήσιμη» και η βιβλιογραφία.

Πολύ καλή η ποιότητα έκδοσης του έργου.

19

Info
Ρεμπέτικο κόμικ, ιστορία & πρωταγωνιστές
Νίκος Κουφόπουλος
Σχήμα 21 Χ 29 , σελίδες 306, έγχρωμο
Εκδόσεις Των Συναδέλφων

Όγδοο

Δείτε επίσης