Save Serifos: ΟΧΙ άλλο ένα έγκλημα αλόγιστης ανάπτυξης και υφαρπαγής της γης μας απ’ τα funds!-Συλλογή υπογραφών

απο Cyclades Open

Αν κοιτάξει κανείς τις Κυκλάδες θα δει την ομορφιά να ξεδιπλώνεται και ιστορία αιώνων να κρύβεται σε κάθε πέτρα, κάθε μνημείο, μονοπάτι, παραλία. Κάθε νησί μοναδικό κι όλα μαζί ένας κύκλος πολιτισμού κι αγώνα, μνήμης με τη ζωή να συνεχίζεται χιλιάδες χρόνια πάνω σ’ αυτά τα αφρισμένα βράχια του Αιγαίου.

Αυτό είναι το άγγιγμα των Κυκλάδων σε όποιον τις πατήσει. Για άλλους είναι μια ακόμα “συλλογή” από μπίζνες που αφορούν πότε τα σπλάχνα των νησιών μας, πότε τις ακρογιαλιές τους, πότε τα κορφοβούνια τους…τη γη…το νερό…τον αέρα μας.

Δεν χρειάζεται παρά να δούμε την εξέλιξη κάποιων απ’ τα νησιά μας για να καταλάβουμε τη συνταγή της ανάπτυξης. Όσοι ζούμε μόνιμα στα νησιά τη ζούμε καθημερινά.

Βρισκόμαστε όχι σαν χώρα μόνο, αλλά ως κόσμος ολόκληρος σ’ ένα μεταίχμιο που θυμίζει σε κάθε έκφρασή του την φράση του Αντόνιο Γκράμσι: «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει, ο καινούργιος παλεύει να γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων»….σ’ αυτή τη ρωγμή στο χρόνο οι Σεριφιώτες καλούνται ξανά να δώσουν αγώνες για να περιφρουρήσουν τον τόπο τους από μια ανάπτυξη αχρείαστη στην εποχή μας, μια ανάπτυξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στον καιρό μας που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη και η κλιματική κρίση αλλάζει τα παγκόσμια δεδομένα, αλλά το κυνήγι του κέρδους δεν σταματά.

Και πάλι δεν χρειάζεται να σταθούμε στη Σέριφο για να καταλάβουμε πως η εκμετάλλευση κάθε πόρου των νησιών μας οδηγεί σε αποτελέσματα ολέθρια αυτούς τους μικρούς τόπους που κατάφεραν να επιβιώσουν χιλιάδες χρόνια με ήπιο τρόπο, χωρίς καν την βοήθεια της τεχνολογίας που τώρα κάνει ευκολότερα τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα τελευταία χρόνια η λέξη “Σώστε!” (save) συνοδεύει το όνομα νησιών των Κυκλάδων.

Οι κάτοικοι της Σερίφου δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν μπροστά στην σαρωτική αλλαγή που θα δεχτεί ο τόπος τους ως χώρος στρατηγικών επενδύσεων και ζητούν την υποστήριξη όλων μας.

Δημιούργησαν ένα ψήφισμα και παράλληλα με άλλες δράσεις συλλέγουν υπογραφές. Την διεύθυνση για να υπογράψετε θα τη βρείτε πατώντας εδώ

Το ψήφισμα αναφέρει:


Σέριφος… vησί των Κυκλάδων που η μεταλλευτική ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων …νησί που δέθηκε με αιματηρούς αγώνες, εργασιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις τον προηγούμενο αιώνα.
Σήμερα, οι κάτοικοι της Σερίφου είναι έτοιμοι να δώσουν τη μεγαλύτερη μάχη και ίσως την δυσκολότερη, καθώς τα οικονομικά συμφέροντα και τα funds έχουν κάνει το νησί «στόχο» στρατηγικών επενδύσεων, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή που βλέπουμε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως για παράδειγμα στη Μύκονο.


Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (Κουταλάς, Μεγάλο Λιβάδι, Μεγάλο Χωριό, Αβυσσαλός, Κούντουρο, Μαλλιάδικο κτλ.) υπάρχουν μέχρι και σήμερα κάποιες στοές και εγκαταστάσεις της μεταλλευτικής ζωής της Σερίφου, η οποία έχει τελειώσει εδώ και περίπου 50 χρόνια, όταν και ανακλήθηκαν με διοικητικές πράξεις οι άδειες εκμετάλλευσης.
Ωστόσο, η εταιρεία που εκμεταλλεύονταν τα Μεταλλεία, η οποία είχε την επωνυμία «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ ΑΕ», δυστυχώς διατηρεί πολυετείς αντιδικίες με πολλούς κατοίκους της Σερίφου διεκδικώντας την ακίνητη περιουσία τους και το βιός τους, αλλά και δημόσια γη, δρόμους και αιγιαλούς. Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το δικαστικό αγώνα, λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή οικονομικής εξόντωσης απ’ τις δικαστικές διαμάχες, παρόλο που οι τίτλοι ιδιοκτησίας της εταιρείας έχουν αποκτηθεί με αμφιλεγόμενους τρόπους κατά το παρελθόν.


Εσχάτως και μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, εμφανίστηκε ξανά, εδώ και περίπου 10 μήνες,  εταιρεία Μεταλλείων, αυτή τη φορά  με την επωνυμία “MINES DE SERIFOS ET DE SPILIAZEZA (AU LAURIUM)” (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ (ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ), με έδρα μια ανύπαρκτη διεύθυνση στη Γαλλία , η οποία πλέον έχει νέα διοίκηση,  που ανήκει σε ένα επενδυτικό fund, με ιδιοκτήτη τον κ. Χάρη Καρώνη.


Η εν λόγω εταιρεία παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης γης που καταλαμβάνει σχεδόν 2000 στρέμματα στο νησί , (νοτιοδυτικό τμήμα) και εμφανίζεται να έχει ένα «επενδυτικό πλάνο» για την….ανάπτυξη του νησιού!

Περιοχές “Νatura”, κοινόχρηστοι επαρχιακοί, δημοτικοί δρόμοι, μονοπάτια, παλιές γαλαρίες αλλά ακόμη και θαλάσσια τμήματα είναι στους αμέσους στόχους της.

Για να επιτύχει τον στόχο της, δημιουργεί έναν κοινωφελή φορέα Ιστορικών Μεταλλείων Σερίφου για τη δήθεν πολιτιστική ανάδειξη των μνημείων της Σερίφουξεκινώντας απευθείας «συνεννόηση» με το Υπουργείο Πολιτισμού, παρακάμπτοντας τη Δημοτική Αρχή, για τη δήθεν ανάδειξη της Σκάλας (προβλήτας) φόρτωσης ως αρχαιολογικό μνημείο, ενώ δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από την σχετική νομοθεσία και παρόλο που ο Δήμος Σερίφου έχει ήδη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Αθηνών, ώστε να εκπονήσει μελέτη ανάδειξης των μεταλλείων ως ιστορικό μνημείο της Σερίφου!

Οι κάτοικοι και οι φίλοι της Σερίφου:


-Διαμαρτυρόμαστε για την ως άνω παράνομη, καταχρηστική και απαράδεκτη συμπεριφορά της «ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ ΚΑΙ ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑΣ (ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ)».
-Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα κάθε κατοίκου της Σερίφου, κάθε πολίτη ή επισκέπτη να πηγαίνει στις παραλίες ελεύθερα και ανεμπόδιστα χρησιμοποιώντας – όπως γινόταν πάντοτε- τα μονοπάτια, χωρίς αυτό ν’ αλλάξει επειδή μια εταιρεία θέλει να κερδοσκοπήσει εις βάρος του νησιού και ν’ αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του.
-ΔΕΝ θα ανεχθούμε καμία προσβολή της δημόσιας γης και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την προάσπιση του νησιού μας, της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του και του περιβάλλοντός του. Έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τον τόπο μας
-ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να συμπορευτείτε στην προσπάθεια μας και να συνυπογράψετέ το παρόν ψήφισμα, ώστε να παραμείνουν η γη και η θάλασσα σε αυτούς που πραγματικά ανήκουν: ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Δείτε επίσης