Σχέδιο νόμου για τις παραλίες: Ανοικτή διαβούλευση και πρόσκληση κατάθεσης σχολίων από το Κίνημα Πολιτών Νάξου “Σώστε τις παραλίες”

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open
Παραλία, Νάξος Κίνημα Πολιτών Σωστε τις παραλιες

Το βράδυ της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου στις 23:00 ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιχειρεί, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ άλλων, να θεσπιστεί ένα νέο νομικό πλαίσιο που να μην εμποδίζει την ανάπτυξη, αλλά να προστατεύει τον αιγιαλό και τις παραλίες τροποποιώντας την διαδικασία παραχώρησής τους και αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Επίσης διαχωρίζει τις παραλίες σε “απάτητες”, σε “υψηλής προστασίας” δηλαδή, όπου σ’ αυτές θα απαγορεύονται εντελώς τα ομπρελοκαθίσματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Λιάλος με άρθρο του στην “Καθημερινή” , “και ενώ σε τμήμα του σχεδίου νόμου τα κριτήρια επιλογής αυτών των παραλιών δείχνουν να είναι αυστηρώς περιβαλλοντικά (λ.χ. παρουσία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας), το υπουργείο κρίνει σκόπιμο να συμπεριλάβει και τις επιθυμίες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και των εκφραστών αυτής, οι οποίες βέβαια… σπανίως διακρίνονται για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους: «Για τον χαρακτηρισμό λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες»” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για “υψηλής προστασίας” παραλίες, να σημειώσουμε πως μόνο στη Νάξο, οι σημαντικότερες και πιο τουριστικές παραλίες του νησιού βρίσκονται εντός δικτύου Natura 2000 και το οξύμωρο είναι πως αυτές ακριβώς οι παραλίες δέχονται τη μεγαλύτερη κακοποίηση χωρίς να υπολογίζονται καν οι ιδιότητες που έχουν ως προστατευόμενες οδηγώντας έτσι στην καταστροφή τους. Αρκεί να αναφέρουμε πως στην παραλία της Πλάκας έχει πραγματοποιηθεί ακόμα και εκβραχισμός του βυθού προκειμένου να γίνει πιο “φιλικός” στους επισκέπτες (με κάτι αστείες δικαιολογίες), με οτι αυτό συνεπάγεται για την ταχεία διάβρωση της ακτής, η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της.

Μπορεί το αρμόδιο υπουργείο μετά και τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2023 με τα κινήματα πολιτών στις παραλίες και την προβολή των γεγονότων διεθνώς, να επιχειρεί να ισορροπήσει την κατάσταση, αλλά χωρίς ουσιαστικούς περιβαλλοντικούς όρους προστασίας, χωρίς ΠΔ για τις Natura περιοχές, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και φέρουσας ικανότητας κάθε παραλίας με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες, “παραθυράκια” διαφυγής κλπ, δυστυχώς η ιποθητή ισορροπία δεν μοιάζει εφικτή, αλλά καταδικασμένη.

Οι ενεργοί πολίτες ωστόσο δεν εφησυχάζουν. Κι αν κάτι οδήγησε την κυβέρνηση να φτιάξει ένα “νέο” σχέδιο νόμου για τις παραλίες είναι τα κινήματα πολιτών που με τις κινητοποιήσεις και την δράση τους στις παραλίες ανέδειξαν το πλήθος παρανομιών που συντελούνταν σ’ αυτές και τις ζημιές που έχουν υποστεί απ’ την αλόγιστη εκμετάλλευση που ξεφεύγει απ’ την φιλόξενη εξυπηρέτηση του επισκέπτη και γίνεται απλώς “βιομηχανία”.

Μια ματιά στα σχόλια της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου και γίνεται άμεσα αντιληπτό πως οι παραλίες δεν λογίζονται ως φυσικό περιβάλλον που δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο και στο τουριστικό προϊόν,, αλλά πεδίο “επιχειρηματικότητας” που πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο με κάθε τρόπο αποδίδοντας τα μέγιστα μέσα σ’ ένα τρίμηνο-τετράμηνο.

Οι αλλαγές είναι επώδυνες και το συνήθειο, ειδικά όταν προσφέρει κέρδος, ισχυρό. Όμως χρειάζεται γενναιότητα από κάθε πλευρά και πραγματική αγάπη για τον τόπο μας προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί η ίδια η προστασία του είναι τελικά ο μόνος σίγουρος δρόμος προς το κέρδος κάνοντας τη διαφορά μέσω της αειφόρου ανάπτυξης και ευημερίας.

Επιστρέφοντας στα της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη 14/02 τα κινήματα των πολιτών, σύλλογοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα και σχόλια, το ίδιο και οι επιχειρηματίες μεμονωμένα ή όπως εκφράζονται μέσα από τα συλλογικά τους όργανα.

Αγ. Προκοπιος Ναξος Σωστε τις παραλιες

Κίνημα πολιτών Νάξου-Ανοικτή διαβούλευση, πρόσκληση σχολιασμού

Το Κίνημα Πολιτών “Σώστε τις παραλίες της Νάξου” και συγκεκριμένα η ομάδα εργασίας σχολιασμού του νομοσχεδίου προσκαλεί όλους τους πολίτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ανοικτή διαβούλευση που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα Τρίτη 13/02 το απόγευμα στις 19:30 προκειμένου το σύνολο των προτάσεων να κατατεθεί επίσημα στη διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών. Το ίδιο μπορεί να κάνει και κάθε πολίτης μεμονωμένα, αν το επιθυμεί, σχολιάζοντας απ’ ευθείας στην δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά αιγιαλούς και παραλίες.

Στη σελίδα του αναφέρει:

Η δημόσια διαβούλευση είναι εξαιρετικής σημασίας. Ήδη έχουν προστεθεί πάνω από 500 σχόλια κυρίως από επιχειρηματίες και τα συντεχνιακά όργανά τους. Ως πολίτες είναι απαραίτητο να δείξουμε ότι το Νομοσχέδιο έχει σωρεία αστοχιών και πολλές διατάξεις που θα επιδεινώσουν τα προβλήματα που έχουμε ως τώρα.

Η ομάδα εργασίας σχολιασμού του Νομοσχεδίου ετοίμασε στο λίγο χρόνο διαβούλευσης μια πρόταση σχολιασμού που την καταθέτουμε εδώ για ανοιχτή διαβούλευση 24 ωρών, δηλαδή ως Τρίτη 19.30.

Αν δεν έχετε χρόνο για την προετοιμασία προτάσεων, μπορείτε να αποστείλετε την πιο κάτω πρόταση από το 3 και κάτω αυτούσια ή τροποποιημένη, ως σχόλιο στο Άρθρο 1 και στα επιμέρους άρθρα, εφ’ όσον ασφαλώς συμφωνείτε με την κριτική και τις προτάσεις της ομάδας εργασίας.

Για να μπείτε στην σελίδα και να διαβάσετε τον σχολιασμό και να συμμετέχετε στην ανοικτή διαβούλευση του Κινήματος Πολιτών για τις παραλίες της Νάξου πατήστε ΕΔΩ

Φωτογραφία: Κίνημα Πολιτών “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου”

Δείτε επίσης