“Σώστε τις παραλίες”- Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Ο έλεγχος ήρθε, απήλθε και οι ομπρέλες επέστρεψαν στη θέση τους

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Οι Κυκλάδες φέτος δεν έγιναν το επίκεντρο της προσοχής όλων μόνο λόγω διακοπών, τουριστικών αφίξεων και νέων πολυπόθητων ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Από τα μέσα Ιουλίου πρωταγωνιστές γίνονται οι ντόπιοι και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών που αποφάσισαν να μιλήσουν γι’ αυτό που όλοι γνώριζαν, αλλά έκαναν πως δεν βλέπουν: την πλήρη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και κυρίως των παραλιών με κάθε κόστος.

Το δικαίωμα στην ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες τείνει να θεωρείται πολυτέλεια-και όχι αναφαίρετο δικαίωμα- από εκείνους που την εκμεταλλεύονται. Κι αν υπάρχει ακόμα κάτι που είναι αδιανόητο είναι πως ελάχιστα ενδιαφέρει η κάλυψη -η παράνομη, όχι η νόμιμη -μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura και η ζημιά που αυτή προκαλεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια-αν θέλουμε να το εξετάσουμε και εμπορικά-την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ο τύπος ασχολείται εκτενώς με το θέμα, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και διεθνώς. Και αυτό συμβαίνει γιατί εμείς εδώ μπορεί να προσποιούμαστε πως δεν μας αφορά το θέμα “κλιματική αλλαγή”, μπορεί να θεωρούμε πως δεν συμβάλλουμε σ’ αυτήν , μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε το φαινόμενο του υπερτουρισμού και τι προκαλεί αυτή η άναρχη διαχείριση ενεργητικά και παθητικά, αλλά η συζήτηση στο εξωτερικό είναι τεράστια και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη προσπαθούν να βρούν λύσεις, έστω και με βαριά καρδιά κάποιες απ’ αυτές, έστω και με ημίμετρα.

Οι αντιδράσεις των πολιτών σε Πάρο, Νάξο, Κέρκυρα, Ρόδο, Κεφαλλονιά, Χαλκιδική και αλλού για την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, την ασυδοσία και την υποβάθμιση που σχετίζεται και με τον υπερτουρισμό δεν είναι ούτε πρωτοφανείς, ούτε άγνωστες στην παγκόσμια κοινότητα.

Έχει προηγηθεί η Ίμπιζα, η Βαρκελώνη, η Μαλδίβες, η Βενετία και άλλες πόλεις που μη μπορώντας άλλο ν’ αντέξουν το βάρος οι πολίτες τους βγήκαν στο δρόμο διαδηλώνοντας και ζητώντας λύσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στην Πάρο και στη Νάξο οι πολίτες ζήτησαν το αυτονόητο: Να τηρηθεί η νομιμότητα όπως αυτή ορίζεται από τη νομοθεσία και τις συμβάσεις και να παραμείνει ελεύθερος χώρος και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όποιον δεν θέλει να χρησιμοποιήσει ομπρελοκαθίσματα.

Στη Νάξο παρακολουθήσαμε από την Πέμπτη 04/08 το βράδυ έναν αγώνα που κράτησε μέχρι το Σάββατο το πρωί προκειμένου να αφαιρεθούν οι παραπανίσιες ομπρέλες μαζί με τα συνοδά έπιπλα καθώς διέρρευσε πως έρχεται κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας για έλεγχο.

Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε και όπως ήταν αναμενόμενο οι ομπρέλες που πήραν ρεπό για λίγο για να μην καταγραφούν ως παράνομες με ο,τι αυτό συνεπάγεται, επέστρεψαν στη θέση τους.

Μια βόλτα στις αρχές τις εβδομάδας αρκούσε για να καταλάβει κανείς πως αυτό θα συμβεί, δεν ήταν έκπληξη. Και όπως συνεχίζουν όσοι παράνομα καταλαμβάνουν χώρο να παρανομούν, έτσι συνεχίζουν και τα κινήματα πολιτών τη δράση τους.

Το υπουργείο Οικονομικών που ξύπνησε απ’ τη λήθη λόγω της δημοσιότητας και της έκτασης που πήρε πανελλαδικά η διαμαρτυρία των πολιτών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων:

Αναλυτικά τι αναφέρει:

Κ. Χατζηδάκης: Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Έλεγχοι σε 918 ιδιώτες και επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης του αιγιαλού, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις, πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου μέχρι χθες από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο της εντολής που έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, προς τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:
– Στο διάστημα από τις 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 39 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 85 επιχειρήσεις στην Κρήτη, 110 στις Κυκλάδες, 178 στο Ιόνιο, 35 στη Χαλκιδική.
– Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις που αφορούν:

-Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
– Οι ποινές που επιβάλλονται– ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις Κτηματικές Υπηρεσίες υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγιας Κόλλια, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες που υποβάλουν οι πολίτες.

Οι αυτοψίες σε όλη τη χώρα και ιδίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου, όπως έχει επισημάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά:

 «Είχα πει ότι θα προβούμε αμέσως σε ελέγχους, παρά τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης και του ίδιου του πλαισίου των μισθώσεων για τις παραλίες. Και προσέθεσα ότι δεν θα χαριστούμε σε κανέναν σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες. Κάποιοι το αμφισβήτησαν. Η ταχύτητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων τους διαψεύδουν. Επισημαίνω σήμερα ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, σε όλη τη χώρα και καθ΄ όλη την τουριστική περίοδο. Προχωρούμε παράλληλα, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας, με στόχο ένα πιο σύγχρονο και διαφανές πλαίσιο, προς όφελος του συνόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και εφαρμόζουν τις συμβάσεις αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Γράφει η Ελένη Ανδριανοπούλου στην σελίδα ΚΙΝΗΜΑ《ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ》”Save the Beaches of Naxos NOW!”:

Τελικά υπό το βλέμμα εκατοντάδων ζευγαριών ματιών κατοίκων και επισκεπτών, τις μαρτυρίες, τις φωτογραφίες και τα βίντεό τους που δημοσιεύτηκαν πανελλαδικά σε εφημερίδες και τηλεόραση συνέβη το εξής:

1. Από Πέμπτη νύχτα ως χθες ημέρα (πέντε μερόνυχτα δηλαδή, κυρίως νύχτες και πρωινές ώρες) αφαιρούσαν με φορτηγά, τρακτέρ, στρατιά εργατών ό,τι μπορούσαν από Άγιο Προκοπή, Αγία Άννα και κυρίως από την Πλάκα. Τα βάζανε πιο πίσω, τα κρύβανε πιο δίπλα, τα πηγαίνανε κάπου αλλού. Είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των ελέγχων της Κτηματικής Υπηρεσίας που ξεκίνησαν την Παρασκευή.

2. Οι έλεγχοι άρχισαν στον Αη Γιώργη και δήμαρχος και αντιδήμαρχος άρχισαν να δίνουν αρκετές συνεντεύξεις, και σε ζωντανή μετάδοση πανελλαδικά, κατι που δεν επεδίωκαν πριν την έναρξη των ελέγχων, πληροφορώντας για τους ελέγχους και ποιες παραλίες θα ελέγχονταν την επόμενη μέρα. Φημολογούταν ότι ο έλεγχος θα ήταν ως χθες, Τρίτη. Η επιχείρηση απομάκρυνσης από ο,τι μπορούσαν να μεταφέρουν στα γρήγορα συνέχιζε.

3. Παράλληλα όσο η Κτηματική προχωρούσε στις παραλίες, από πίσω της ξανα τοποθετούσαν αυτά που είχαν αφαιρέσει. Δεν περίμεναν καν μια μέρα για την επανατοποθέτηση των επίπλων.

4. Χθες ξημερώματα μια η ώρα (έκτη νύχτα) φαίνεται να ξεκίνησαν με την επανατοποθέτηση επίπλων και στην τελευταία παραλία που ελέγχθηκε την πανέμορφη και βάναυσα κακοποιημένη Πλάκα.

Να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ σε ολους τους νυκτερινούς φωτογράφους που δε φοβήθηκαν να αποτυπώσουν έστω κάτι λίγο από αυτήν την ασύλληπτη επιχείρηση. Όλο το υλικό των τελευταίων ημερών θα κατατεθεί συμπληρωματικά στην Εισαγγελία.

Με την ευκαιρία του συμπληρωματικού φακέλου όσοι δεν παρέδωσαν έγκαιρα τις λίστες με τις υπογραφές μπορούν να το κάνουν τις επόμενες μέρες όπως και να συνεχίσουν να μαζεύουν υπογραφές. Για την καλύτερη οργάνωση θα ανακοινωθούν πάλι οδηγίες. Οι οδηγίες για τις Ηλεκτρονικές υπογραφές δεν έχουν αλλάξει θα τις βρείτε στη σελίδα savenaxosbeaches.weebly.com, Δρασεις —> ανοικτή επιστολή Ιούλης 2023.

Κρατήστε τις κάμερες ανοιχτές για την επιχείρηση επανατοποθέτησης των επίπλων που ξεκίνησε και στην Πλάκα χθες νύχτα. Χρειαζόμαστε πλήρη εικόνα για την καταγγελία μας.

Αν όλες αυτές οι κατασκευές που απομακρύνθηκαν στερώντας ελεύθερο χώρο από την παραλία ήταν νόμιμες, τότε γιατί τις εξαφάνισαν ή τις άφησαν παροπλισμένες πάνω στους αμμόλοφους, μέσα σε στενάκια και όπου αλλού μπορούσαν να τις φυλάξουν;

Δείτε εδώ πως καταγραφεί το News247.gr τα γεγονότα στο νησί μας.

Όσο γράφονταν αυτές οι γραμμές δημοσίευμα στην Ναυτεμπορική αναφέρεις στον τίτλο του: “Νέα ήθη στον τουρισμό: Επιμήκυνση της σεζόν έως τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα εξετάζει η ΤUI”.

Ενδεχομένως κάποιοι να χαμογελάσουμε, να αστειευτούμε και να πούμε “δεν γίνονται αυτά τα πράγματα”. Το 2020 η πανδημία μας ανάγκασε παγκοσμίως να κλειστούμε στα σπίτια μας. Και τότε λέγαμε πως αυτό ήταν αδύνατον να συμβεί. Αυτό όμως που χαρακτηρίζαμε ως αδύνατον να γίνει όμως, έγινε πραγματικότητα. Το τουριστικό μας αύριο είναι πιο ευάλωτο από ποτέ ελέω κλιματικής κρίσης και ελέω μεταφορών. Αν νομίζουμε πως ισοπεδώνοντας κάθε σπιθαμή γης. ισοπεδώνοντας το περιβάλλον που τόσο σοφά είναι όλα βαλμένα, θα αποκομίσουμε όφελος, μάλλον θα προσεγγίσουμε την καταστροφή μια ώρα αρχύτερα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός προς την βιωσιμότητα είναι ουσιαστικά μονόδρομος για να υπάρχει -και- οικονομία. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία.

Δείτε επίσης