Η στιγμή της σύγκρουσης του DART με τον αστεροειδή [εικόνες]

απο Cyclades Open

Το βράδυ της Δευτέρας γράφτηκε ιστορία όταν το διαστημικό σκάφος της NASA με το όνομα DART προσέκρουσε με επιτυχία στον αστεροειδή Δίμορφο.

Η κάμερα του DART έδωσε στη δημοσιότητα δραματικές εικόνες από την επιφάνεια του αστεροειδούς πριν από τη σύγκρουση. Τώρα, οι νέες εικόνες που κατέγραψε ο συνοδός του, ένας δορυφόρος γνωστός ως LICIACube, αποκαλύπτουν πώς έμοιαζε η σύγκρουση από μια άλλη οπτική γωνία.

Ο δορυφόρος, που προέρχεται από την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία, έχει περίπου το μέγεθος ενός χαρτοφύλακα. Αναπτύχθηκε από το διαστημικό σκάφος DART στις 11 Σεπτεμβρίου και ταξίδεψε πίσω του για να καταγράψει το γεγονός από ασφαλή απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων.

Τρία λεπτά μετά την πρόσκρουση, ο CubeSat πέταξε από τον Δίμορφο – ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή, τον Δίδυμο – για να καταγράψει εικόνες και βίντεο. Η σειρά εικόνων παρουσιάζει φωτεινό υλικό που απελευθερώνεται από την επιφάνεια του Δίμορφου μετά τη σύγκρουση. Ο Δίδυμος βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Η ομάδα της αποστολής ανυπομονεί να μάθει περισσότερα για τον κρατήρα πρόσκρουσης που άφησε πίσω του το DART, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει μέγεθος περίπου 10 έως 20 μέτρα. Ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη και θρυμματισμένα κομμάτια του διαστημοπλοίου στον κρατήρα.

Η σκόπιμη σύγκρουση, η οποία έλαβε χώρα περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα (6,8 εκατομμύρια μίλια) μακριά από τη Γη, ήταν η πρώτη προσπάθεια εκτροπής αστεροειδούς από την ανθρωπότητα.

Ούτε ο Δίμορφος ούτε ο Δίδυμος αποτελούν απειλή για τη Γη. Αλλά η ανάλυση του πόσο το διαστημόπλοιο DART μπόρεσε να μεταβάλει την κίνηση του Δίμορφου θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες για τεχνικές προστασίας της Γης σε περίπτωση που ένας διαστημικός βράχος κατευθυνόταν ποτέ προς σύγκρουση.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δείτε επίσης