«Στον καιρό της Λιλιπούπολης»: Πυρετική αναβίωση μιας ραδιοφωνικής επανάστασης | Reporters United

Χριστόφορος Κάσδαγλης

απο Cyclades Open

Μια εκπομπή που ξεκίνησε ως εκπαιδευτική-ψυχαγωγική για παιδιά, αλλά μόλις βρήκε τον δρόμο της μεταλλάχθηκε σε ένα πρόγραμμα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, που σχολίαζε την επικαιρότητα με τρόπο ποιητικό-σουρεαλιστικό, απευθυνόμενο κυρίως σε ενήλικες. Μια περιπέτεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας τον Απρίλιο του 1977, κυοφορήθηκε επί 9 μήνες, πρωτοπαίχτηκε τέτοιες μέρες, στις 19 Δεκεμβρίου του 1977, και έκλεισε ξαφνικά τον κύκλο της, με περισσότερα από 300 επεισόδια, στις 2 Μαΐου του 1980.

Ο Χατζιδάκις κατόρθωσε να συγκεντρώσει μια πλειάδα νεότατων και εξαιρετικά ταλαντούχων ανθρώπων της τέχνης. Τους έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, έμπνευση, μεγάλους βαθμούς ελευθερίας και πόρους, κυρίως όμως πνεύμα δημιουργικότητας, πειραματισμού και πολυφωνίας, και σήκωσε γύρω τους ασπίδα προστασίας που τους επέτρεψε να μεγαλουργήσουν παρά τις αναταράξεις που αντιμετώπισαν.

Καλλιτεχνικό εφαλτήριο

Η Λιλιπούπολη απέκτησε σημαντικό ακροατήριο και αποτέλεσε σταθμό στα ραδιοφωνικά και μουσικά πράγματα της χώρας. Αποτέλεσε επίσης εφαλτήριο για τις μεγάλες μετέπειτα καριέρες των πρωταγωνιστών της. Κινητήριοι μοχλοί της ήταν η Ρεγγίνα Καπετανάκη (σκηνοθέτις), η Ελένη Βλάχου (παραγωγός) και η Μαριανίνα Κριεζή (σεναριογράφος-στιχουργός). Λίγο αργότερα, στον βασικό πυρήνα προστέθηκε η Άννα Παναγιωτοπούλου (σεναριογράφος).

Δεύτερη καριέρα -μέσω επανεκτελέσεων- είχαν τα τραγούδια της εκπομπής, γραμμένα από τέσσερις σημαντικούς συνθέτες (Νίκος Κυπουργός, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Χριστοδούλου, Δημήτρης Μαραγκόπουλος), με ερμηνευτές, μεταξύ άλλων, τον Σπύρο Σακκά, την Κρίστη Στασινοπούλου, τη Σαβίνα Γιαννάτου και τη Νένα Βενετσάνου.

Οι ίδιες οι εκπομπές, ωστόσο, είχαν μείνει μονάχα στη μνήμη των ακροατών τους ή ξεχασμένες στο αρχείο της ΕΡΤ και σε συλλογές ιδιωτών, με κίνδυνο να λησμονηθούν. Ώσπου το καλοκαίρι του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τόπος το σημαντικό βιβλίο «Στον καιρό της Λιλιπούπολης: Η βιογραφία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής», προϊόν επίπονης έρευνας του δημοσιογράφου, ραδιοφωνικού παραγωγού και συγγραφέα Γιώργου Ι. Αλλαμανή, που είχε σκοπό να ζωντανέψει όλη την πορεία της σπουδαίας εκπομπής.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, και πιθανότατα θα είχε αποτύχει αν δεν το είχε αναλάβει, χαρίζοντάς του πέντε χρόνια απ’ τη ζωή του, ο κατάλληλος άνθρωπος. Ένα μεγάλο ερευνητικό πρότζεκτ, αντάξιο της υπερπαραγωγής που επιχείρησε να αναβιώσει.

Ο συγγραφέας άκουσε ένα προς ένα τα 213 γνωστά επεισόδια και πραγματοποίησε ένα τεράστιο έργο χρονολόγησής τους το οποίο χρειάστηκε να αναθεωρήσει πέντε φορές, καθώς η έρευνα απέδιδε νέα στοιχεία και πληροφορίες!

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα των Reporters United


Διαβάστε ακόμα στο Cyclades Open

Αποχαιρετώντας τη Μαριανίνα Κριεζή – Εδώ Λιλιπούπολη: Όλες οι εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

Δείτε επίσης