Τήνος: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του πολιτιστικού-περιβαλλοντικού συλλόγου Αμπασάδα

Δείτε το πρόγραμμα για σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο

απο Cyclades Open

Ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος Αμπασάδα, σε συνέχεια της διημερίδας που διοργάνωσε τον Απρίλιο του 2023 με τίτλο «Αγροτικά μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου», διοργανώνει τον Νοέμβριο έναν Μήνα Ξερολιθιάς. Κέντρο βάρους του είναι η σχέση της ξερολιθιάς με την εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκειά του, αλλά και στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς, θα υπάρχουν μικρές συνεργασίες με τα σχολεία της Τήνου, όλων των βαθμίδων.

Απώτερος στόχος είναι, κάθε παιδί που αποφοιτά από τα σχολεία της Τήνου να είναι εξοικειωμένο με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του, να μάθει να το βλέπει και να το εκτιμά, καθώς και να έχει στοιχειώδεις τεχνικές γνώσεις, προκειμένου να συνεισφέρει στη διαφύλαξη της κληρονομιάς αυτής.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις του Μήνα Ξερολιθιάς επισημαίνουν την αξία που θα είχε, ιδιαίτερα στη σημερινή κλιματική συγκυρία, η συντήρηση του αναβαθμιδωμένου τοπίου και η επαναφορά κατά το δυνατόν μεγάλου μέρους του στην αρχική του χρήση: την καλλιέργεια με τοπικές ποικιλίες.

Εκδηλώσεις σήμερα Παρασκευή 17 και Σάββατο και Κυριακή 18 και 19/11

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΖΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στις 19:00

στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή)
Ομιλητές:
– Μάριος Δεσύλλας (γεωπόνος): «Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε στα χρόνια που θα ‘ρθουν;»
– Αλέξανδρος Κωστής (Livada Farm, Άνδρος): «Βιοεντατική καλλιέργεια. Ένα παράδειγμα παραγωγικού αγροκτήματος από την Άνδρο»
Θα ακολουθήσει συζήτηση με Τηνιακούς καλλιεργητές ξερικών και «συμβατικών» καλλιεργειών.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Σαββατοκύριακο 18+19 Νοεμβρίου

στην Αίθουσα Συνεδριάσεων ΑΓΡΟ (Ένωση, Καποδιστρίου 5, Χώρα Τήνου)«Πώς μπορώ να καλλιεργήσω πιο φυσικά με αυξημένη παραγωγή και ποιότητα;»

με τον γεωπόνο Μάριο Δεσύλλα
ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ 
Σάββατο 18/11, 10-14:00 
και Κυριακή 19/11, 11-15:00

Στην αίθουσα συνεδριάσεων ΑΓΡΟ (Ένωση, Καποδιστρίου 5, Χώρα Τήνου)

Συνδιοργάνωση: Σύλλογος «Αμπασάδα», Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου, Σύλλογος «Οι φίλοι του πρασίνου»

ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ για πετυχημένη καλλιέργεια σε συνθήκες ξηρασίας και καύσωνα.

1η μέρα: Εξηγούμε όλους τους πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιο φυσικά
2η μέρα: Εισαγωγή στη Βιοδυναμική και το Καλλιεργητικό Ημερολόγιο 

Αναλυτικότερα:

1η  μέρα (Σάββατο 18/11):
– Εξήγηση των μεθόδων που παρουσιάστηκαν στην ομιλία (Παρασκευή 17/11, στη Μοσχούλα), με πρακτική επίδειξη («πετροσειρές», θύλακες οργανικής ουσίας, mulch κ.ά.)
– Τι κάνουμε για τη γονιμότητα του εδάφους (λιπάνσεις) με φυσικά μέσα και την εξοικονόμηση νερού.
– Πώς αντιμετωπίζουμε φυσικά τις ασθένειες των φυτών (με βάση και τα ερωτήματα καλλιεργητών). Πρακτική επίδειξη, αν είναι εφικτό (π.χ. σκεύασμα τσουκνίδας, χαμομηλιού κ.α.).
– Παρουσίαση όλων των φυσικών μεθόδων καλλιέργειας: Βιολογική, Φυσική, Περμακουλτούρα, Βιοδυναμική και τι ιδιαίτερο ή μοναδικό μας προσφέρει κάθε μία.


2η ημέρα (Κυριακή 19.11):
– Οι δυο απαραίτητοι παράγοντες για την επιτυχία κάθε καλλιέργειας: «Ποσότητα» (ή Κάτω πόλος) και «Ποιότητα» (ή Πάνω πόλος).
– Πώς ενεργοποιούμε αυτούς τους «δύο πόλους»: καταρχήν με απλές γεωργικές πρακτικές και στη συνέχεια με τα δ;yο βασικά σκευάσματα της βιοδυναμικής (500 και 501).
– Το Καλλιεργητικό Ημερολόγιο: οι βασικοί κύκλοι του φεγγαριού και πώς μπορώ να συγχρονιστώ μαζί τους για πιο ευνοϊκά αποτελέσματα στις καλλιέργειές μου / 1.Κύκλος Πανσελήνου, 2.«Ανοδική – Καθοδική» και 3.«Αστρική Σελήνη» (M.Thun).

Κόστος συμμετοχής: 20€ / 8 ώρες


Βιογραφικό

Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος (Γ.Π.Α., Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας). Από τους πρωτεργάτες της Βιολογικής Γεωργίας στη χώρα μας, με το πρώτο ελληνικό βιολογικό λάδι (Μάνη 1988-92). Ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Πιστοποίησης ΔΗΩ. Συντονιστής της ομάδας «εν δυνάμει» για την προώθηση της βιοδυναμικής.

Διδάσκει τη βιολογική γεωργία (1990-2000) και τη βιοδυναμική (2002-σήμερα). Συν-συγγραφέας του «Στοιχεία Βιολογικής Γεωργίας» του ΟΕΒΔ (Υπ. Παιδείας). Εκδίδει από το 2012 το «Καλλιεργητικό Ημερολόγιο» με σκοπό την κατανόηση, συλλογή και αξιοποίηση της παραδοσιακής γνώσης για τη «σπορά με τα φεγγάρια».

Έχει υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα «Project Humus» για την αναγέννηση του εδάφους με τη βιοδυναμική, μέσα στη ζώνη ερημοποίησης (Κάρυστος 2007-2012). Ιδρυτικό μέλος του «Σχολείου του Εδάφους», με στόχο την ευαισθητοποίηση για τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο που χάνεται κι από τον οποίο εξαρτάται το μέλλον μας πάνω στον πλανήτη Γη.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Δείτε επίσης