Βιβλίο: «Ψευδοεπιστήμες και Θεωρίες Συνωμοσίας»-Όταν βάλλεται ο ορθολογισμός, η αλληλουχία αιτίου και αιτιατού, βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία

απο Cyclades Open

Δεκαπέντε Έλληνες επιστήμονες, ο καθένας στην ειδικότητά του, παρουσιάζουν τις δέκα πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικές απόψεις.

Αποτέλεσμα το βιβλίο «Ψευδοεπιστήμες και Θεωρίες Συνωμοσίας» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, ένας τόμος υπό την επιστημονική επιμέλεια του Μανώλη Πλειώνη, καθηγητή Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όταν βάλλεται ο ορθολογισμός, η αλληλουχία αιτίου και αιτιατού —η ίδια η βάση δηλαδή της λογικής και της ικανότητάς μας να συνδια­λεγόμαστε και να συναποφασίζουμε ως κοινωνία—, βάλλεται η ίδια η Δημοκρατία.

Σε ένα βαθιά δημοκρατικό πλαίσιο, απαιτούνται συνειδη­τοί πολίτες, με γνώση των κατακτήσεων του πολιτισμού μας, με ανα­πτυγμένη την ικανότητα να αξιολογούν ποικίλα δεδομένα αλλά και να φιλτράρουν πλείστα όσα στοιχεία παραπληροφόρησης, που πλέον, με τη σύγχρονη τεχνολογία, εύκολα διακινούνται και αναπαράγονται.

Μια κοινωνία που κυριαρχείται από μια παραμορφωτική αντίληψη της πραγματικότητας, από συνωμοσιολογικές ερμηνείες της ιστορίας και των κοινωνικών διεργασιών, μια κοινωνία χωρίς σταθερές γνωσιακές βάσεις ώστε να μπορεί μέσω του διαλόγου να καταλήγει σε αποδεκτά πολιτικά σχέδια, εύκολα κατευθύνεται και χειραγωγείται.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια συ­στράτευσης του ορθού λόγου έναντι του ανορθολογισμού, της λογικής έναντι του παραλογισμού. Δεκαπέντε Έλληνες επιστήμονες, ο καθένας στην ειδικότητά του, παρουσιάζουν τις δέκα πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας και ψευδοεπιστημονικές απόψεις.

Σύντομα μεν αλλά μεθο­δικά, επισημαίνονται οι αντιφάσεις τις οποίες ενέχουν και επιχειρείται η αποδόμησή τους με λογικά επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα. Παρά την πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία που υπάρχει για τη συ­γκεκριμένη θεματική, η παρούσα έκδοση συγκεντρώνει και πραγματεύ­εται, με τρόπο συνεκτικό και περιεκτικό, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες και απόψεις με τη μεγαλύτερη απήχηση, φιλοδοξώντας να προσφέρει στους αναγνώστες μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη προσέγγιση.»

Το βίντεο που επιμελήθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και προβλήθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Ψευδοεπιστήμες και θεωρίες συνωμοσίας: ένας οδηγός πλοήγησης” από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Δείτε επίσης