«Εδώ με βοηθούν σε όλα τα μαθήματα. Αγαπώ όλους τους δασκάλους μου!»

απο Cyclades Open
📸 UNICEF/METAδραση

Ο Μινχάζ έφτασε από το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017, μαζί με τη μητέρα του, προκειμένου να επανενωθούν με τον πατέρα του που ζούσε ήδη εδώ. Πρώτο μέλημα των γονιών του ήταν η ένταξη του Μινχάζ στο σχολείο. Αμέσως φρόντισαν για την εγγραφή του στην Ε’ Δημοτικού. Ένα μικρό αγόρι, που δεν γνώριζε ούτε μία λέξη στα ελληνικά, βρέθηκε σε μια σχολική τάξη σε μια ξένη χώρα, προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις, και με τη βοήθεια των δασκάλων του, να προσαρμοστεί στην καινούρια του ζωή το συντομότερο.

Το καλοκαίρι του 2018, με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, γράφτηκε για πρώτη φορά στα θερινά μαθήματα που πραγματοποιούσε η ΜΕΤΑδραση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού της προγράμματος Βήμα στο Σχολείο σε συνεργασία με τα «Ανοιχτά Σχολεία» του δήμου Αθηναίων.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Μινχάζ, εξακολουθεί να παρακολουθεί τα μαθήματα, πηγαίνοντας κάθε ημέρα χαμογελαστός στο Κέντρο Μελέτης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων της ΜΕΤΑδρασης στην Αθήνα, που λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος της UNICEF «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» (“All Children in Education”)*.

«Εδώ με βοηθούν στα πάντα. Σε όλα τα μαθήματα. Αγαπάω όλους τους δασκάλους μου!», λέει ο Μινχάζ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε μαθήματα στη Β΄ Λυκείου και όλο το προηγούμενο καλοκαίρι διάβασε πολύ, ώστε να είναι καλά προετοιμασμένος. Σήμερα, συνεχίζει να παρακολουθεί μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, με έμφαση στην εκμάθηση ελληνικών, μαθηματικών και όλων των αντικειμένων που θα τον βοηθήσουν στην απαιτητική σχολική χρονιά που ξεκίνησε.

Αλλά και η 4χρονη αδελφή του πηγαίνει στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. «Όταν ξεκινήσει το δημοτικό, σίγουρα θα συνεχίσει κι εκείνη τα μαθήματα εδώ», αναφέρει ο Μινχάζ. «Εγώ χρωστάω στους δασκάλους μου στη ΜΕΤΑδραση τους καλούς βαθμούς που παίρνω στο σχολείο».

«Ο Μινχάζ είναι εξαιρετικό και φιλότιμο παιδί. Προσπαθεί πάρα πολύ και κάθε χρόνο βλέπουμε την πρόοδο που σημειώνει. Πιστεύω ότι θα καταφέρει να κατακτήσει όλους τους στόχους του για το μέλλον!» αναφέρει ο Δημήτρης, καθηγητής μαθηματικών του Μινχάζ.

Όσο για το τι θέλει να κάνει ο Μινχάζ στο μέλλον; «Το όνειρό μου είναι να γίνω χημικός, αλλά και μάγειρας!», λέει με ενθουσιασμό. «Έχω πολλά χόμπι. Φτιάχνω κοσμήματα αλλά κάνω και καλλιγραφία στα ελληνικά», συμπληρώνει.

Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υλοποιείται σε συντονισμό με σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΜΕΤΑδραση.

Δείτε επίσης