100 χρόνια από το 1922: ΑΣΚΙ-«Άνθρωποι σε κίνηση. Προσφυγικές διαδρομές στη ΝΑ Μεσόγειο» [κατεβάστε το βιβλίο]

απο Cyclades Open

Ψηφιακή εκδοτική σειρά των ΑΣΚΙ «2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές»

Θέματα:

1. Πίσω απ’ τη βιτρίνα η Δραπετσώνα: Νίκος Μπελαβίλας – Ελένη Κυραμαργιού – Βαγγέλης Καραμανωλάκης

2. Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή: μια ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Αλέκος Λάμπρου – Κωστής Καρπόζηλος

Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ευρύτερα της ανατολικής Μεσογείου είναι συνυφασμένη με μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες καθόρισαν τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της περιοχής στον χρόνο και στον χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922, από τη λήξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια, αποτέλεσε ορόσημο.

Η πρώτη συζήτηση που φιλοξενείται στην παρούσα έκδοση αφορά μια σημαντική πτυχή αυτής της ιστορίας που άλλαξε την Ελλάδα: την υποδοχή, εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Στη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος των ΑΣΚΙ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο πολεοδόμος Νίκος Μπελαβίλας και η ιστορικός Ελένη Κυραμαργιού εστιάζουν στην ιστορία ενός συνοικισμού της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της Δραπετσώνας. Μια ιστορία όπου οι Μικρασιάτες πρόσφυγες διασταυρώθηκαν με τους εργάτες της εσωτερικής μετανάστευσης σε έναν τόπο γεμάτο, ακόμη, από τα ίχνη της παρουσίας τους.

Η δεύτερη συζήτηση, μεταξύ του διευθυντή των ΑΣΚΙ Κωστή Καρπόζηλου και του ιστορικού Αλέκου Λάμπρου μάς μεταφέρει στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σε μια αντίστροφη προσφυγική διαδρομή. Κατά την Κατοχή, η πείνα, οι διώξεις και ο φόβος οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους –άνδρες και γυναίκες– ιδίως από τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου στην απόφαση να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία. Ξεδιπλώνοντας τη διαδρομή τους αναδεικνύεται ένας ελληνικός προσφυγικός χάρτης που εκτείνεται από τους σταθμούς υποδοχής στα τουρκικά παράλια έως την Κύπρο και τα στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την Αφρική.

ΑΣΚΙ | 2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές – Ψηφιακή εκδοτική σειρά

Επιστημονική επίβλεψη σειράς: Ηλίας Νικολακόπουλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κωστής Καρπόζηλος

Έρευνα – επιμέλεια εκδόσεων – εικονογράφηση: Μάνος Αυγερίδης, Ιωάννα Βόγλη, Στάθης Παυλόπουλος

Απομαγνητοφώνηση: Αναστασία Μέμμου – Βάσω Μπεβούδα

Audio restoration: Αχιλλέας Φακόπουλος

Διορθώσεις: Νίκος Θεοδωρόπουλος

Σχεδιασμός εκδόσεων – εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Τσαλκάνης

© Copyright: ΑΣΚΙ, 2022

Περισσότερα για τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας [ΑΣΚΙ]
Πληροφορίες για το Σωματείο Φίλοι των ΑΣΚΙ

Δείτε επίσης