5 γεύσεις από την Κύπρο που ξετρελαίνουν

απο Cyclades Open

Αφέλια

Τα αφέλια είναι ένα πιάτο με χοιρινό που συναντάμε σε κυπριακά και ελληνικά τραπέζια και πρόκειται για κομμάτια χοιρινού τα οποία τσιγαρίζονται με σβήνονται με ξηρό κόκκινο κρασί και σερβίρονται με κόλιαντρο, αφού σιγομαγειρευτούν. Συνήθως σερβίρεται με ψωμί, πατάτες ή πουργούρι (το πλιγούρι στα κυπριακά), αλλά και με απλό ρύζι στο οποίο πασπαλίζεται ζωμός από το κρέας. 

Σεφταλιά

Το παραδοσιακό αυτό κυπριακό λουκάνικο φτιάχνεται από ένα μείγμα χοιρινού και αρνίσιου κιμά, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και μαϊντανό, το οποίο στη συνέχεια τυλίγεται σε μια μεμβράνη λίπους. Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς αυτό το πιάτο πήρε το όνομά του: είτε από την τούρκικη λέξη seftali, που σημαίνει ροδάκινο και μάλλον αναφέρεται στην υφή του, ή από το όνομα του πωλητή που λέγεται ότι το δημιούργησε πρώτος. Το μείγμα πασπαλίζεται με αλάτι, πιπέρι και κανέλα και παίρνει τη μορφή μικρών λουκάνικων, τα οποία τοποθετούνται σε σουβλάκι και ψήνονται. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το λίπος λιώνει και το λουκάνικο παίρνει μια τραγανή, καραμελωμένη υφή εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό του παραμένει τρυφερό και χυμώδες. Συνήθως σερβίρεται με πίτα, σαλάτα και τζατζίκι και την καλύτερη σεφταλιά σύμφωνα με το tasteatlas.com θα τη βρείτε στην ταβέρνα Λετύμπου, στην Πάφο. 

Μπουρέκια

Το αγαπημένο κυπριακό μπουρέκι φτιάχνεται συνήθως με τραγανό σπιτικό φύλλο κι έχει γέμιση τυριού, ενώ υπάρχει σε γλυκές ή αλμυρές εκδοχές και είναι πάντα τηγανητό. Στη γλυκιά εκδοχή του χρησιμοποιείται συνδυασμός φρέσκου, ανάλατου, μαλακού τυριού αναρή που είναι το κυπριακό ανθότυρο, με κανέλα και ζάχαρη, με ροδόνερο συχνά να χρησιμοποιείται για έξτρα γεύση και άρωμα. Τα γλυκά μπουρέκια σερβίρονται συνήθως πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη ή μέλι για έξτρα γλυκύτητα. Τα αλμυρά μπουρέκια μπορεί να περιέχουν διάφορα υλικά στη γέμισή τους, όπως κιμά, αλμυρά τυριά όπως χαλούμι, γραβιέρα, φέτα, σπανάκι, μανιτάρια κ.ο.κ. Για όσους νηστεύουν ή είναι vegan υπάρχουν και τα νηστίσιμα μπουρέκια που η γέμισή τους είναι χαλβάς.

Φλαούνα

Αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, βούτυρο, μαγιά νερό κι αλάτι είναι τα υλικά που χρειάζεται για να φτιαχτεί η ζύμη του κυπριακού, παραδοσιακού αυτού γλυκού, που μπορεί να εμπλουτιστεί με τυρί, σταφίδες και φρέσκα βότανα, όπως δυόσμο. Στη ζύμη πασπαλίζουν συνήθως σουσάμι και την ψήνουν μέχρι να πάρει χρώμα, ενώ πρόκειται για ένα πασχαλινό γλυκό που συνήθως το ετοιμάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή για την Κυριακή του Πάσχα.

Λούντζα

Η λούντζα είναι ένα διάσημο αλλαντικό της Κύπρου από τις περιοχές της Πιτσιλιάς και της Πάφου και στην ουσία είναι καπνιστό χοιρινό μαριναρισμένο σε κρασί. Αν και η μέθοδος προετοιμασίας είναι πολύ παλιότερη, η ονομασία «λούντζα» προέρχεται από το ιταλικό lonza (νεφραμιά) και συνδέεται με την εποχή που το νησί κυριευόταν από γενοβέζους εμπόρους, γύρω στον 14ο αιώνα. Σήμερα, σερβίρεται στο πρωινό ή σε κυπριακό σάντουιτς με ζεστό ψωμί, χαλούμι, ντομάτα και φέτες αγγουριού.

Πηγή: Clickatlife

Δείτε επίσης