«Αλέκος Παναγούλης: Πρόβες θανάτου» – Παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μαρδά

απο Cyclades Open

Έναν ήρωα των καιρών μας, τον Αλέκο Παναγούλη, τίμησαν οι ομιλητές κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Μαρδά, «Αλέκος Παναγούλης: Πρόβες θανάτου», που πραγματοποιήθηκε στο νυν Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και άλλοτε τόπο βασανιστηρίων της ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Έναν «μεγάλο Ελληνα» χαρακτήρισε τον Αλέκο Παναγούλη ο Δημήτρης Νανόπουλος, παρομοιάζοντας τη ζωή του με «αρχαία ελληνική τραγωδία». Μιλώντας για τη ζωή και την προσωπικότητα του Αλέκου Παναγούλη, ο κ. Νανόπουλος ανακάλεσε στη μνήμη του την ημέρα που ο ηρωικός αγωνιστής επιχείρησε να σκοτώσει τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο. «Ήμουν φοιτητής και την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στον “Δημόκριτο”. Ενιωσα συγκλονισμένος όταν έμαθα για την απόπειρα, δεν ήταν λόγια, ήταν πράξη που τιμούσε όλους τους Έλληνες. Δείξαμε ότι δεν υποκύπτουμε στη χούντα, χωρίς να ξέρω ποιος είναι, σκεφτόμουν αυτόν τον νέο άνθρωπο που ήταν αποφασισμένος να δώσει ακόμη και τη ζωή του για όλους εμάς».

Εξαίροντας τις συγγραφικές αρετές του Κώστα Μαρδά, ο κ. Νανόπουλος σημείωσε πως «σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης βρίσκει πολλές ζωές μαζεμένες, είναι η ζωή του αγωνιστή, αλλά και η ζωή του ποιητή και η ζωή του ερωτευμένου».

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στάθηκε στους «λησμονημένους», σε εκείνους δηλαδή που αφιέρωσε το βιβλίο ο συγγραφέας, για να παρατηρήσει πως ο Αλέκος Παναγούλης δεν άνηκε σε αυτούς. «Ο Παναγούλης μπήκε στις φλέβες μας, είναι μέρος του εαυτού μας, τον κατέχουμε» σημειώσε. Το καλοκαίρι του ’68, μαθητής ακόμη, ο Μίμης Ανδρουλάκης, όδευε προς την έκτη τάξη του Γυμνασίου. «Συγκλονίστηκα και με την απόπειρα και με την καταδίκη σε θάνατο. Με συντάραξε αυτό το γεγονός, ανυπομονούσα να πάω στην Αθήνα να ενταχθώ στην αντίσταση» είπε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική ταυτότητα του Παναγούλη, «ήταν ριζοσπάστης του Κέντρου» όπως είπε, αλλά και στην ακαδημαϊκή του πορεία: «Μου έκανε εντύπωση ότι έκανε την απόπειρα ένας αριστούχος των Μηχανολόγων Μηχανικών» για να συνεχίσει την τοποθέτησή του με πλήθος ιστοριών που έζησε και άκουσε για συναγωνιστές του στην αντίσταση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τη βραδιά του Πολυτεχνείου το μυαλό μου στράφηκε στον Αλέκο. Σκέφτηκα τότε πως ο ατομικός του ηρωισμός δικαίωσε εκείνο το βράδυ τον ηρωισμό χιλιάδων ανθρώπων» κατέληξε ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Τη συζήτηση συντόνισε η ηθοποιός Ηρώ Κισσανδράκη, η οποία ανάγνωσε και απόσπασμα του βιβλίου, καθώς και κείμενο – μαρτυρία του συναγωνιστή του Αλέκου Παναγούλη, Γιώργου Μωράκη, με τον οποίο είχαν αποδράσει μαζί από τις φυλακές.

Τη δική του μαρτυρία κατέθεσε και ο συγκρατούμενος του Αλέκου Παναγούλη στις φυλακές του Μπογιατίου, Βασίλης Δεδότσης, ο οποίος κρατείτο ως αντιρρησίας συνείδησης.

Στην προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου Έλληνα αναφέρθηκε και ο συγγραφέας του βιβλίου, Κώστας Μαρδάς. Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τος εκδόσεις Νίκας περιλαμβανει ντοκουμέντα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης