📸 Homescreenify/Unsplash
Τα ζυμαρικά Konjak αποτελούν όπλο στην διαχείριση του διαβήτη και της χοληστερίνης, ενώ συμβάλουν στο αδυνάτισμα και την λειτουργία του εντέρου.
Γιατί το αλεύρι konjac είναι τόσο δημοφιλές;
Ευρέως γνωστό και ως σκόνη γλυκομαννάνης, το αλεύρι konjac παρασκευάζεται από τη άλεση αποξηραμένης ρίζας (βολβού) του φυτού konjac, το οποίο είναι εγγενές φυτό σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας. Το αλεύρι konjac είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες χωρίς υδατάνθρακες και έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για τη πρόσφατη δημοτικότητά του, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο στην κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Είναι δημοφιλές πλέον σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς βοηθά στις κινήσεις του εντέρου, μειώνοντας τη χοληστερόλη στο πλάσμα ενώ βελτιώνει το μεταβολισμό. Επίσης, από αυτό το αλεύρι φτιάχνονται τα ‘Shirataki noodles’, τα οποία ονομάζονται και ‘miracle noodles’ καθώς έχουν 97% νερό και 3% φυτικές ίνες με ελάχιστες θερμίδες (κάτω από 10 θερμίδες στα 100g). Έτσι αποτελεί πλέον συστατικό πολλών επώνυμων και μη διαιτητικών γευμάτων που προτείνονται σε προγράμματα αδυνατίσματος ή ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.
Προϊόντα με βάση το αλεύρι konjac βρίσκει κανείς και στην Ελλάδα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά και όλες τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ. Μία απλή αναζήτηση στο Google με τη έξη κλειδί “ζυμαρικά Konjak” θα σας παραπέμψει σε όλες τις μάρκες ζυμαρικών που πωλούνται σε μικρά και μεγάλα σουπερμάρκετ στη χώρα μας.
Οφέλη από το αλεύρι konjac
Ως φυσικό προϊόν με ιδιαίτερες ιδιότητες θεωρείται υγιεινό, και το αλεύρι konjac και τα παράγωγά του είναι πλέον δημοφιλή στο κοινό. Το κύριο συστατικό του, η γλυκομαννάνη Konjac (konjac glucomannan – KGM), μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό τροφίμων, το οποίο βελτιώνει σημαντικά τη γεύση του φαγητού και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του φαγητού, αλλά κατέχει επίσης σημαντικό ρόλο στον διαβήτη τύπου 2. Το KGM μπορεί να παρατείνει το χρόνο γαστρικής εκκένωσης, να αυξήσει τον κορεσμό και να προάγει τη σύνθεση γλυκογόνου του ήπατος και έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει την εντερική χλωρίδα και το μεταβολικό σύστημα μέσω μιας ποικιλίας μοριακών οδών, προκειμένου να ρυθμίσει θετικά το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή του ανοσοποιητικού και να προστατεύσει το ήπαρ και τα νεφρά.
Τα οφέλη στην υγεία από την γλυκομαννάνη konjac (konjac glucomannan – KGM) συνοψίζονται στα ακόλουθα:
1. Διαχείριση διαβήτη
2. Διαχείριση βάρους
3. Μείωση χοληστερίνης
4. Δυσκοιλιότητα
5. Υγιές δέρμα
6. Επούλωση πληγών
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition, «Η μέτρια δόση συμπληρώματος konjac glucomannan (KGM) προώθησε την κινητικότητα του εντέρου κατά 30% και βελτίωσε την οικολογία του παχέος εντέρου σε ενήλικες με δυσκοιλιότητα, όντας πρεβιοτικό». Καθώς το konjac είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθά να κρατά κάποιον χορτάτο για μεγαλύτερη διάρκεια και τον κάνει να τρώει λιγότερο. Αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους και την ρύθμιση του σακχάρου. Το konjac μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης που επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος. Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Dermatology and Venereology, το konjac μπορεί ακόμη και να μειώσει την ακμή και να βελτιώσει την υγεία του δέρματός σας μειώνοντας την αλλεργική απόκριση και βελτιώνοντας την επούλωση των πληγών.
📸 Food Navigator USA
Το konjac είναι ένα φυτό που χρησιμοποιούν για την παρασκευή φυτικής ζελατίνης, αλεύρου και συμπληρωμάτων διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η λατινική ονομασία του φυτού konjac είναι Amorphophallus konjac. Είναι επίσης γνωστό ως konjaku, γιαμ ελέφαντα, γλώσσα του διαβόλου, φοίνικας φιδιού και κρίνο βουντού.
Το φυτό konjac έχει βολβό, μια αμυλούχα ρίζα δηλαδή. Ο βολβός konjac έχει υψηλή συγκέντρωση ενός είδους διαιτητικών ινών που ονομάζεται γλυκομαννάνη. Οι μεταποιητές χρησιμοποιούν αυτό το μέρος του φυτού για να παράξουν συμπληρώματα διατροφής ή και πρώτες ύλες τροφίμων:
Αλεύρι konjac: γίνεται αλέθοντας ξηρούς βολβούς konjac για να φτιάξουν αλεύρι. Στην συνέχεια χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν noodles ή άλλα ζυμαρικά.
Ζελατίνη konjac : Μετά από περαιτέρω επεξεργασία, το αλεύρι konjac μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ζελατίνης ή κόμμι. Αυτά χρησιμεύουν ως σταθεροποιητές και πυκνωτικοί παράγοντες και σαν εναλλακτική λύση στη ζωική ζελατίνη για vegan παρασκευάσματα.
Διαλυτές ίνες konjac : Η επεξεργασία της ζελατίνης konjac οδηγεί στην παρασκευή διαλυτής φυτικής ίνας που χρησιμεύει ως συστατικό τροφίμων ή συμπλήρωμα διατροφής.
Παρενέργειες του αλεύρου konjac
Αν και το αλεύρι konjac είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Μεγάλη κατανάλωση από αυτό το αλεύρι σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές όπως ναυτία, αέρια και φούσκωμα. Καθώς το αλεύρι konjac χρησιμοποιείται ως πηκτικός παράγοντας, απαγορεύτηκε ως συμπλήρωμα σε μορφή ζελεδάκι, το 1989 στην Αυστραλία, καθώς αξιολογήθηκε πως υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, καθώς δεν διαλύεται εύκολα στο στόμα.