COSPAR Athens 2022: Το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας στην Αθήνα

απο Cyclades Open

Η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (44th COSPAR Scientific Assembly), η κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel) από 16 έως 24 Ιουλίου 2022.

Το εξαιρετικής σημασίας γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με την ονομασία COSPAR Athens 2022 συντονίζεται από την Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.).

Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα αποτελέσει το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Παρόντες θα είναι όλοι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, καθώς και η αιχμή του δόρατος της διεθνούς διαστημικής τεχνολογίας. Δύο χιλιάδες καταξιωμένοι επιστήμονες θα δώσουν το “παρών”, ενώ περισσότεροι από 500 επιστήμονες αναμένεται να το παρακολουθήσουν διαδικτυακά. Πολλές και σημαντικές θα είναι οι ανακοινώσεις και οι παρουσιάσεις, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και των Μέσων Ενημέρωσης.

Το συνέδριο της COSPAR (Committee on Space Research) πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, και τον Ιούλιο του 2022 θα φιλοξενηθεί, για πρώτη φορά, στη χώρα μας. Το συνέδριο περιλαμβάνει συνεδρίες (sessions) που καλύπτουν όλο το φάσμα των διαστημικών επιστημών, από τη Διαστημική Αστροφυσική και την Πλανητική Εξερεύνηση, μέχρι τη Βιολογία στο Διάστημα και τη δορυφορική παρατήρηση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της Γης.

Όπως επισημαίνει o δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου: «Έχουν προγραμματιστεί πέραν των 3.500 παρουσιάσεων, καθώς και προσκεκλημένες συνοπτικές ομιλίες. Επιπλέον θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων, καθώς και συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας από τους ηγέτες των πιο σημαντικών Διαστημικών Υπηρεσιών, π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA».

Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Κριμιζής επισήμανε πως υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία: Στην Αθήνα θα γίνει η πρώτη επιστημονική παρουσίαση της έρευνας του James Webb. Θα γίνει, επίσης, και μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση του υλικού από τον Τζον Μάθερ, νομπελίστα και επικεφαλής του προγράμματος του διαστημικού τηλεσκοπίου.  

“Δεν ήταν βέβαια δεδομένο πως τα δυο γεγονότα θα συνέπιπταν. Αν κάποιο από τα βήματα δεν πήγαινε καλά, το χρονικό περιθώριο θα ήταν διαφορετικό. Ας μην ξεχνάμε πως η αρχική εκτίμηση ήταν πως οι πρώτες εικόνες θα δίνονταν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο. Όμως δόθηκαν στις 12 Ιουλίου.

Κι έτσι στην Αθήνα θα γίνει για πρώτη φορά η επιστημονική παρουσίαση της έρευνας του James Webb” δήλωσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Σταμάτης Κριμιζής στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λειτουργεί Γραφείο Τύπου, και θα πραγματοποιούνται καθημερινές συνεντεύξεις τύπου (από την Τρίτη 19 έως και την Παρασκευή 22 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα), κατά τις οποίες θα παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ανακοινώσεις του Συνεδρίου.

Σχετικά με την COSPAR Athens 2022

Οι Γενικές Συνελεύσεις της COSPAR διοργανώνονται ανά διετία σε διαφορετική ήπειρο και προωθούν την εξερεύνηση του Διαστήματος, μακριά από γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Η COSPAR έχει τις ρίζες της στο Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων (σημερινό Διεθνές Συμβούλιο Επιστημών) και πιο συγκεκριμένα στην απαρχή της διαστημικής εποχής του Sputnik, του Vostok 1 και του προγράμματος Apollo, στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η υποψηφιότητα της Αθήνας υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο της COSPAR μεταξύ τεσσάρων ισχυρών ευρωπαϊκών υποψηφιοτήτων (Αθήνα, Βαρσοβία, Λωζάνη, Πράγα) το 2018. Το συνέδριο, μεταξύ πολλών παράλληλων δραστηριοτήτων, πλαισιώνει και η Συνέλευση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (International Academy of Astronautics), που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Επικεφαλής της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής είναι οι: Δρ Σταμάτιος Κριμιζής (Ακαδημία Αθηνών) – Πρόεδρος, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) – Αντιπρόεδρος. Επικεφαλής Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής:είναι οι: Δρ Μανώλης Γεωργούλης (ΚΕΑΕΜ Ακαδημίας Αθηνών) – Πρόεδρος, Δρ Νίκος Σέργης (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) – Αντιπρόεδρος.

Την τοπική Οργανωτική Επιτροπή στηρίζουν οι ακόλουθοι φορείς: Ίδρυμα Ευγενίδου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας «Δημόκριτος», Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, si-Cluster, Ελληνογερμανική Αγωγή, Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Πανεπιστήμια Αιγαίου, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θράκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Δήμος Αθηναίων, Περιφέρεια Αττικής, Aegean Airlines, άλλοι ιδιωτικοί φορείς

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου: https://www.cosparathens2022.org/

Δραστηριότητα για το κοινό στα πλαίσια της 44th Cospar Athens 2022 Scientific Assembly

Στο πλαίσιο της COSPAR Athens 2022 θα πραγματοποιηθεί για το ευρύ κοινό η δραστηριότητα “Μονοπάτια Αστερισμών” την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 18:30 στον Εθνικό Κήπο. Πρόκειται για μία βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα, σε μορφή “κυνήγι θησαυρού” για ενήλικες (ή/και ανήλικους με απαραίτητη συνοδεία ενηλίκων). Στόχος είναι οι συμμετέχοντες με άξονα τη διασκέδαση να έρθουν σε επαφή με το Διάστημα και την Αστροφυσική.

Με βάση τους αστερισμούς της Κασσιόπης, Κηφέα, Ανδρομέδας, Περσέα και Πήγασου, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα “ταξίδι” στους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος και σε βασικές αρχές αστροφυσικής. Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων. Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαιτείται κράτηση.

Χώρος διεξαγωγής: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel

Με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε επίσης