Cyclades Preservation Fund: Ρίξτε άγκυρα στην άμμο! Προστατεύουμε τα λιβάδια Ποσειδωνίας, κρατάμε τις θάλασσες ζωντανές και καθαρές!

απο Cyclades Open

Τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν ένα εκπληκτικό οικοσύστημα. Είναι καθοριστικά για την υγεία των θαλασσών, καθώς φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση, αποτελούν ενδιαίτημα, καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας και αποτελούν δείκτες υγείας του παράκτιου θαλάσσιου χώρου.

Μολονότι καλύπτουν λιγότερο από το 0,1% του θαλάσσιου πυθμένα του πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, απορροφούν και συγκρατούν το 18% του διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο, αποτελώντας έτσι «ανάχωμα» κατά της κλιματικής αλλαγής.

Παρόλα αυτά, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας,  ο πλανήτης χάνει εκτάσεις της τάξης του 7% αυτών των πολύτιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που αντιστοιχούν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε 30 λεπτά!

Στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, τα θαλάσσια λιβάδια σχηματίζονται κυρίως από την Ποσειδωνία Posidonia oceanica. Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιου φανερόγαμου, ενδημικού της Μεσογείου, που λανθασμένα το αποκαλούμε «φύκια», καθώς πρόκειται για ανώτερο φυτό με ριζικό σύστημα, βλαστό και άνθη.

Τα υποθαλάσσια λιβάδια που σχηματίζει η Ποσειδωνία συγκαταλέγονται στα πλέον παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Φιλοξενούν περισσότερα από 1.400 είδη φυκών και ζώων (μεταξύ αυτών, περισσότερα από 80 είδη εμπορικής σημασίας), απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση, λειτουργούν ως “φυσικός φράχτης”, αποτρέποντας τη διάβρωση των παραλιών, και σε αυτά οφείλεται και η καθαρότητα των θαλασσών μας.

Το Cyclades Preservation Fund (CPF) συνεργαζόμενο με τοπικούς φορείς και επιστημονικά ιδρύματα δραστηριοποιείται και στις Κυκλάδες ενημερώνοντας και επιμορφώνοντας με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά αναδεικνύοντας τα οφέλη της Ποσειδωνίας, αλλά και προτείνοντας μέτρα για την προστασία της εφαρμόζοντας τα στο πεδίο.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της προστασίας του σπάνιου αυτού δώρου που μας χάρισε η Φύση, το CPF προχώρησε σε συνεργασία με τις κατά τόπους δημοτικές και λιμενικές αρχές στην τοποθέτηση καλαίσθητων ενημερωτικών πινακίδων σε λιμάνια και μαρίνες, σε 4 γλώσσες, ώστε τόσο εμείς, όσο και οι επισκέπτες μας να γνωρίζουμε γιατί δεν πρέπει το αγκυροβόλιο τους σκάφους να γίνεται μέσα στα λιβάδια Ποσειδωνίας, πράγμα καταστροφικό γι’ αυτά.

Ρίξτε λοιπόν την άγκυρα και την αλυσίδα σας στην άμμο… θα έχετε καλύτερο κράτημα χωρίς να καταστρέφετε τα λιβάδια Ποσειδωνίας!

Μέχρι στιγμής ενημερωτικές πινακίδες για τα πολύτιμα λιβάδια Ποσειδωνίας έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία σε Νάξο, Σχοινούσα, Ηρακλειά, ενώ σειρά ετοιμάζονται να πάρουν οι μαρίνες σε Άνω και Κάτω Κουφονήσι, Δονούσα, Πάρο, Αντίπαρο και προσεχώς σε Άνδρο, Σύρο και Σίφνο!

Όπως αναφέρει το CPFστα ελληνικά, in English, au français, a l’italiano προσφέρουμε πληροφορίες και καλούμε τους χρήστες σκαφών αναψυχής να αποφεύγουν την αγκυροβολία στα σημεία που συναντούν λιβάδια Ποσειδωνίας, αλλά και να χρησιμοποιούν τα φιλικά προς τη Ποσειδωνία αγκυροβόλια, όπου είναι διαθέσιμα.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε πάντα πως “τα φύκια” όπως τα ονομάζουμε που ξεβράζονται ανάλογα με τον άνεμο στις ακτές των νησιών μας δεν αποτελούν βρωμιά ή σκουπίδια, αλλά αντιθέτως αποτελούν ένδειξη καθαριότητας των θαλασσών μας και υγείας του οικοσυστήματος.

Προκειμένου να απομακρυνθούν οι σωροί Ποσειδωνίας από τις ακτές για λόγους εμπορικής εκμετάλλευσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση βαρέων χωματουργικών μηχανημάτων, πρακτική που καταστρέφει την μικροχλωρίδα και μικροπανίδα των ακτών συντελώντας στην διάβρωση των ακτών.

Τα συστατικά της Ποσειδωνίας αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών στοιχείων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα εμπλουτίζοντας τις καλλιέργειες.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας φροντίζουν για μας…ας φροντίσουμε και εμείς αυτά κάνοντας απλά πράγματα που δεν κοστίζουν, προστατεύοντάς τα!

Δείτε:

Μεσόγειος, πολιορκημένη θάλασσα

Δείτε επίσης