Γαλακτομπούρεκο! Η εκδοχή του Executive Chef Παναγιώτη Πουλή

Παναγιώτης Πουλής

απο Cyclades Open

Ένα από τα αρχαιότερα και νοστιμότερα ελληνικά γλυκά, είναι αναμφίβολα το γαλακτομπούρεκο. Στην ουσία, είναι μια εξέλιξη της γαλατόπιτας. Το όνομα είναι σύνθετο. Αποτελείται από δυο λέξεις, την ελληνική γάλα και την τουρκική…börek.
Το börek, είναι συνήθως μία πίτα γλυκιά ως επί το πλείστον αλλά και αλμυρή μερικές φορές, τυλιγμένη σε φύλλο. Άρα…γαλατόπιτα με φύλλο.

Το γαλακτομπούρεκο είναι ότι πρέπει για να κλείσουμε όμορφα, ένα γεύμα. Εγώ το παρασκεύασα την περασμένη εβδομάδα για να κλείσω όμορφα ένα γεύμα με φίλους.

Επειδή αξίζει τον κόπο, το «ανεβάζω» και στο Cyclades Open, για να επωφεληθούν κι από την δική μου εκδοχή γαλακτομπούρεκου, όσοι φίλοι το επιθυμούν…Πάμε λοιπόν…

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ, ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 30 CM

ΓΑΛΑ 1,5 lt

ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 200 ml

ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ 200 gr

ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΨΙΛΟ 100 gr σιμιγδάλι

ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ 50 gr

ΑΥΓΑ 5 τεμάχια

ΒΑΝΙΛΙΑ 1 τεμάχιο

ΛΕΠΤΟ ΞΥΣΜΑ από 2 Λεμόνια

ΒΟΥΤΥΡΟ 150+50 gr

ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ 350 gr

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

ΖΑΧΑΡΗ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗ 250 gr

ΝΕΡΟ 130 ml

XYMO ΛΕΜΟΝΙΟΥ 1 κουταλιά της σούπας

ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΛΑΣ 1 τεμάχιο

ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ 10 τεμάχια

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1. Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα 150 γραμμάρια του βουτύρου και την ζάχαρη σε ανάλογη κατσαρόλα και κατόπιν στην φωτιά, να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε διαρκώς.

2. Όταν αρχίζει να βράζει και πριν φουσκώσει, την αποσύρουμε από την φωτιά.

3. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα αυγά, την βανίλια, το ξύσμα από το λεμόνι, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα που χτυπάμε τα αυγά .

4. Μεταγγίζουμε με την μία και προσεκτικά για να μην καούμε, το καυτό γάλα από την κατσαρόλα,   στην άλλη κατσαρόλα με τα αυγά και τα άλλα υλικά.

5. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, για να μην πιάσει και σβολιάσει, μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Αφαιρούμε αμέσως την κρέμα από τη φωτιά.

6. Λιώνουμε στην φωτιά το βούτυρο και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα του ταψιού.

7. Στην συνέχεια στρώνουμε 6 φύλλα, ανά δύο κάθε φορά, βουτυρώνοντας πάντα. Φροντίζουμε κάθε φορά το μήκος των φύλλων, να είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από την προηγούμενη, έτσι ώστε όταν τα γυρίσουμε πάνω από την κρέμα, να την καλύψουμε ομοιόμορφα.

8. Κατόπιν, ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο ταψί και την απλώνουμε καλά ώστε να πάει ομοιόμορφα παντού.

9. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί και τα στρώνουμε πάνω από τη κρέμα. Συνεχίζουμε, με άλλα 6 φύλλα βουτυρώνοντας τα όπως προηγουμένως.

10. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι τα πάνω φύλλα στο σχήμα και το μέγεθος που επιθυμούμε.

11. Ραντίζουμε τα φύλλα με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο Κελσίου, για μια ώρα. Αν ο φούρνος μας καίει από τη μία πλευρά, γυρίζουμε το ταψί, να πάρει ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα σε όλη την επιφάνεια.

12. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα και στην φωτιά τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 10 λεπτά και το διατηρούμε σε χαμηλή θερμοκρασία βρασμού.

13. Αφαιρούμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο. Χαράζουμε μέχρι κάτω τα κομμάτια του και το σιροπιάζουμε αμέσως. Καυτό το σιρόπι καυτό και το γαλακτομπούρεκο.

14. Σερβίρεται απευθείας καυτό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν το βάζουμε στο ψυγείο γιατί πανιάζουν τα φύλλα. Είναι τόσο νόστιμο εξ’ άλλου, που δεν μένει τίποτα για να μπει στο ψυγείο!

Παναγιώτης Πουλής

Δείτε επίσης