Γητειές και ξόρκια της Μικράς Ασίας – Λαϊκή ιατρική, παραδόσεις, γιατροσόφια μέσα από την ιστορική έκδοση Μικρασιατικά Χρονικά

απο Cyclades Open

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συνεχίζοντας το εκδοτικό του έργο, φέρνει το αναγνωστικό κοινό σε διάλογο με τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου Γητειές και ξόρκια της Μικράς Ασίας, το οποίο αντλεί υλικό από τους 2 πρώτους και εξαντλημένους τόμους των Μικρασιατικών Χρονικών.

Τα Μικρασιατικά Χρονικά αποτελούν την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής, τεκμηρίωσης και ανάλυσης θεμάτων σχετικά με τη Μικρά Ασία. Ετήσια έκδοση, με έναρξη κυκλοφορίας το 1938, τα Μικρασιατικά Χρονικά αποτελούν σπάνιo αρχειακό υλικό και μια δεξαμενή γνώσης.

Στη συγκεκριμένη θεματική έκδοση παρουσιάζονται τα άρθρα του Συλβίου «Γητειές και Ξόρκια» και «Λαογραφικά Σμύρνης», τα οποία αναφέρονται στα ήθη, έθιμα και τη λαϊκή ιατρική της Μικράς Ασίας. Μέσα από αυτά τα κείμενα υπογραμμίζεται η άρρηκτη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με τη μικρασιατική παράδοση.

Διαβάζοντας ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι πολλά ήθη και έθιμα είναι ιδιαίτερα γνωστά, καθώς διατηρούνται αυτούσια έως σήμερα.

.

Η έκδοση συνοδεύεται από εκτενή εισαγωγή της ιστορικού, συνεργάτιδας της Ένωσης Σμυρναίων, Βγένας Βαρθολομαίου, και εμπλουτίζεται από φωτογραφίες του διάσημου Ελβετού φωτογράφου, Fred Boissonnas (1858-1946), τις οποίες ευγενικά παραχώρησε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (MΟΜus).

Περισσότερες πληροφορίες για το εκδοτικό έργο του Ιδρύματος μπορείτε να βρείτε εδώ

Δείτε επίσης