Καλαμαράκια κρασάτα

Πέγκυ Παπαδοπούλου

απο Cyclades Open

Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτούν νόστιμα και απλά, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια μικρή περιουσία.

Νηστήσιμα, αν δεν νηστεύετε και το λάδι, σίγουρα θα αποτελέσουν ένα πιάτο νόστιμο και χορταστικό.

Καλαμαράκια κρασάτα λοιπόν…

Υλικά

• 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα μικρά [φυσικά αυτό γίνεται και με μεγάλα καλαμάρια – θράψαλα, απλά θέλει μεγαλύτερο χρόνο βρασίματος]
• Μισό ποτήρι του νερού καλό ελαιόλαδο
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Τη φλούδα του μισού από τα λεμόνια που στύψαμε τεμαχισμένη σε μακρόστενα κομμάτια «κυδωνάτα». Τα αιθέρια έλαια της φλούδας του λεμονιού θα προσδώσουν εξαιρετικό άρωμα στο φαγητό μας, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε γιατί θα πικρίσει. Είναι αρκετή η φλούδα του μισού λεμονιού ή και λιγότερη ακόμη
• 1 μπουκάλι κρασί λευκό ξηρό [αρετσίνωτο για μαγείρεμα, περίπου 500-600γρ]
• Μισό κουταλάκι αλάτι και ελάχιστο πιπέρι

Εκτέλεση

 Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμαράκια
 Τα βάζουμε σε σουρωτήρι ή τρυπητό για να μην έχουν πολλά υγρά
 Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το λάδι να ζεσταθεί [δεν είναι απαραίτητο να «κάψει»]
 Εκεί ρίχνουμε τα καλαμαράκια μας και τα φέρνουμε μερικές βόλτες, χαμηλώνοντας τη φωτιά, ώστε να αποκτήσουν ένα ροδαλό χρώμα, το πολύ για 3-4 λεπτά
 Προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί, και ανακατεύουμε, αφήνοντας τελευταίο το κρασί με το οποίο τα «σβήνουμε»
 ΔΕΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΝΕΡΟ. Ο στόχος είναι τα καλαμάρια να βράσουν με το κρασί και το λεμόνι !
 Αν χρησιμοποιούμε χύτρα, την κλείνουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά, και βράζουμε 20 λεπτά
 Αν το κάνουμε σε κανονική κατσαρόλα, θα απαιτηθεί άλλη τόση ώρα, σε μέτρια φωτιά, μισο – σκεπασμένα, και ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο νεράκι.

Αποτελούν εξαιρετικό μεζέ, μπορούν να φαγωθούν σκέτα ή να συνοδευτούν με άσπρο πιλάφι, ή σκέτα μακαρόνια Ν° 12.

Φωτογραφίες: bady abbas/Unsplash, Vadim Bogulov/Unsplash, Rafael Barquero/Unsplash

Δείτε επίσης