Μαύροι γίγαντες σαλάτα: Το “μαύρο χαβιάρι” των οσπρίων με ιδιαίτερη εμφάνιση και γεύση!

απο Cyclades Open
Μαύροι γίγαντες σαλάτα: Το... μαύρο χαβιάρι των οσπρίων με ιδιαίτερη εμφάνιση και γεύση

Χθες 10 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Μέρα Οσπρίων. Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.

Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τα ζώα.

Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).

Τα όσπρια, όπως αναφέρει στο αφιέρωμα το sansimera.gr είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ.

Όσπρια, βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής-Φασόλια Γίγαντες

Μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή τροφή αποτελεί βασικό πιάτο της Μεσογειακής Διατροφής. Στην οικογένεια των οσπρίων ανήκουν και τα φασόλια-γίγαντες που περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη, βιταμίνες (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες, όσον επί των πλείστων διαλυτές,  αντιοξειδωτικά καθώς και μεταλλικά στοιχεία. 

Το πιο διαδομένο είδος είναι οι Γίγαντες Πρεσπών που είναι ελληνική ποικιλία και καλλιεργούνται στις παραλίμνιες περιοχές της μεγάλης και μικρής Πρέσπας εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια. Ήταν χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. από το 1994 ως το 2009 ενώ από το 2009 θεωρούνται προϊόντα Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης).

Γνωρίζουμε πως τα φασόλια γίγαντες είναι λευκού χρώματος, ωστόσο υπάρχουν και οι μαύροι, που είναι ένα σπάνιο όσπριο που παράγεται σε πολύ μικρή κλίμακα. Η γεύση τους είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη και νόστιμη και θυμίζει αρκετά το κάστανο.

Οι μαύροι γίγαντες είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε πρωτεΐνες, όπως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα,  αλλά χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κυτταρική αναγέννηση, ενώ περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Στην Καστοριά τα ονομάζουν λόγω της νοστιμιάς και της ιδιαιτερότητάς τους “μαύρο χαβιάρι” και φτιάχνουν μ’ αυτούς υπέροχες σαλάτες. Οι μαύροι γίγαντες βράζουν πολύ γρήγορα, αναλόγως και με το πόσο φρέσκοι είναι.

Μια πλούσια σε γεύση και νοστιμιά, αλλά και πολύ θρεπτική σαλάτα είναι αυτή που παρουσιάζει ο Γαστρονόμος και προέρχεται από φασολοπαραγωγούς του χωριού Μελισσότοπος.

Υλικά

Για την σαλάτα με μαύρους γίγαντες για 4 μερίδες θα χρειαστούμε:

  •  250 γρ. έγχρωμοι (μαύροι) γίγαντες ελέφαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ολόκληρο
  •  1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, ολόκληρη
  •  1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης φρέσκια ή από βαζάκι, καλά ξεπλυμένη και κομμένη σε κύβους
  •  1 πράσινη πιπεριά κέρατο
  •  1/2 μάτσο ρόκα, μόνο τα φύλλα, χοντροκομμένα
  •  1/4 μάτσο μαϊντανός, μόνο τα φύλλα, χοντροκομμένα
  •  2 μέτριες ντομάτες, ξεσποριασμένες, σε κύβους
  •  1 αγγούρι, κομμένο σε κύβους
  •  100 γρ. λιαστές ντομάτες (από βαζάκι, καλά στραγγισμένες), κομμένες στη μέση
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ντρέσινγκ

  •  3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. σούπας βαλσάμικο
  •  1 κουτ. σούπας μουστάρδα καυτερή
  •  1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  •  1/2 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη (προαιρετικά)
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Καλή σας όρεξη!

📸baxari.gr

Δείτε επίσης