Κωνσταντής Ψαρράς: Το παλιό Φιλώτι και οι κάτοικοί του μέσα από φωτογραφίες

Aegean Voice 107,5 | Στο βάθος κήπος

απο Cyclades Open

Υπάρχει μια σελίδα στο Facebook  που μπορείς να συναντήσεις ακόμα και συγγενείς που δεν γνώριζες πως έχεις ή να μην έχεις δει ποτέ. Τον πατέρα του παππού σου με δυο λόγια για τη ζωή του, μια θεία που κανείς δεν σου μιλούσε για αυτήν, αλλά εσύ ήξερες πως υπάρχει, χωριανούς που γνωρίζεις, αλλά ποτέ δεν τους είδες στη νεότητά τους.

Μέσα από την συλλογή του φωτογραφικού υλικού από τις οικογένειες του Φιλοτιού, άλλοι στο νησί, άλλοι στην Αθήνα, άλλοι στην πόλη ή στο εξωτερικό, ο Κωνσταντής Ψαρράς με δημοσιογραφική προσήλωση παραθέτει ημερομηνίες γέννησης, θανάτου, το συνοδευτικό παρωνύμιο του εικονιζόμενου και ο αναγνώστης «ταξιδεύει» πίσω στο χρόνο. Η ενδυμασία, το χτένισμα, το φόντο, η τεχνοτροπία της φωτογραφίας, όλα μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την εποχή, την οικονομική κατάσταση, την εργασία αλλά και την χρονική περίοδο που έζησε ο εικονιζόμενος.

Έχοντας βρεθεί προσωπικά σε σκηνή βλέποντας συγγενείς που δεν είχα δει ποτέ, οι φωτογραφίες της σελίδας «Το παλιό Φιλότι» με εξέπληξαν και με χαροποίησαν ιδιαιτέρως. Σε άλλες περιπτώσεις μου ξύπνησαν  παιδικές μνήμες και γεγονότα του χωριού.

Ο Κωνσταντής είναι ένα νέο παιδί  με σπουδές στα Παιδαγωγικά που αγαπά το χωριό που μεγάλωσε και ονειρεύεται να ζήσει στο όμορφο Φιλότι με τα παλιά του και τα σύγχρονα αρμονικά πλεγμένα. Θέλει να το δει ν αναπτύσσεται με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Και σίγουρα όσο υπάρχουν Κωνσταντήδες η πιθανότητα αυτό να συμβεί είναι μεγάλη.

Δείτε επίσης