Μανώλης Γλέζος-Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης με αφορμή τα 100 χρόνια απ’ τη γέννησή του

απο Cyclades Open

Με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς, την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου στις 15:00 (τοπική) στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τιμήσει τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης» (όπως τον αποκάλεσε ο Charles De Gaulle), τον Έλληνα αντιφασίστα αγωνιστή, Μανώλη Γλέζο, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΑΥΓΗ”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή 100 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά και τα επίσημα αποκαλυπτήρια της αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που πλέον φέρει το όνομά του – κατόπιν ομόφωνης απόφασης που έλαβε  το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, Πρόεδροι των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον πρώτο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει φυσικά ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά. Και καταδεικνύει την ευρύτατη αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το Δημοκρατικό φάσμα, πανευρωπαϊκά.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης για τη ζωή και το έργο του Μανώλη Γλέζου, μέλη της οικογένειάς του, καθώς και φίλοι και συναγωνιστές του που τον έζησαν από κοντά.

Επίσης, θα λάβουν χώρα συζητήσεις με επιζώντες του Ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και για τις Γερμανικές Οφειλές, τις οποίες πάντα διεκδικούσε και που σε καμία περίπτωση ο Μανώλης Γλέζος δεν θα ήθελε να τις ξεχάσουμε.

Θα ακολουθήσει προβολή αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνα Κάτσαρη, Ευγενία Κατούφα και Νίκου Γκωσέ, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία με τραγούδια που αγαπούσε ο Μανώλης.

Σε περίπτωση που αναρωτιέται κάποιος-α αναγνώστης-αναγνώστρια πως θα εορταστούν στη Νάξο, γενέτειρά του Μανώλη Γλέζου, τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, να ενημερώσουμε πως όπως ειπώθηκε χτές (20/07) στο… σοφό μας δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίαζε μετά από κάτι μήνες, “θα κάνουμε μια γιορτούλα την 27η Οκτωβρίου στο ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος””, καθώς προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως αυτή του Μανώλη Γλέζου είναι μάλλον ήσσονος σημασίας για τους αδαείς, οπότε μια “γιορτούλα” φτάνει και περισσεύει. Όχι εκδήλωση, όχι εκδηλώσεις, αφιερώματα, ομιλίες, ντοκιμαντέρ κλπ, αλλά μια “γιορτούλα” μωρέ κει πέρα ωωωω!. Στην Ευρώπη δεν είναι τόσο σοφοί και γνώστες όπως οι δικοί μας εδώ, καθώς φαίνεται. Ασε που δεν ξέρουν και ιστορία.

Δείτε επίσης