Margaret Hamilton: Η γυναίκα που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969

απο Cyclades Open

Η Margaret Hamilton είναι Μηχανικός Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και ήταν η επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων του ΜΙΤ, η οποία κατασκεύασε το λογισμικό για το Πρόγραμμα Apollo της NASA και την αποστολή στο φεγγάρι το 1969.

Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο University of Michigan και Φιλοσοφία και Μαθηματικά στο Earlham College. Αρχικά εργάστηκε στο Μετεωρολογικό Τμήμα του ΜΙΤ, όπου κατασκεύασε ένα λογισμικό για την πρόβλεψη του καιρού, ενώ συμμετείχε και στις μελέτες του Ινστιτούτου Edward Norton Lorenz για τη Θεωρία του Χάους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εργάστηκε στο Εργαστήριο Lincoln του MIT και συμμετείχε στην κατασκευή λογισμικού για την αντιαεροπορική άμυνα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της  για εκείνη την περίοδο έχει πει:

Αυτό που συνήθιζαν να κάνουν όταν ερχόταν ένας καινούργιος ήταν να του αναθέτουν το πρόγραμμα που κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει. Όταν πήγα το έδωσαν και σε μένα. Ήταν ένα δύσκολο  πρόγραμμα, ενώ τα σχόλια του συντάκτη ήταν στα ελληνικά και στα λατινικά. Έτσι, μου ανέθεσαν αυτό το πρόγραμμα και το έφτιαξα. Οι απαντήσεις μάλιστα εκτυπώθηκαν στα λατινικά και τα ελληνικά.

Η Hamilton στη συνέχεια εργάστηκε στο Charles Stark Draper Laboratory του MIT, το οποίο συνεργαζόταν με την NASA για το Πρόγραμμα Apollo και σύντομα ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύαζε το λογισμικό για την πλοήγηση και την προσελήνωση του διαστημοπλοίου, ενώ αργότερα ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Πληροφορικής.

Η Margaret Hamilton έχει εισάγει και τον όρο «Μηχανικός Πληροφορικής», καθώς εκείνη την  περίοδο η Πληροφορική δεν θεωρούταν επιστήμη.

Όταν σκέφτηκα τον όρο κανείς δεν τον είχε ξανακούσει, τουλάχιστον στον κόσμο μας.  Ήταν το αστείο για πολύ καιρό. Τους άρεσε να με κοροϊδεύουν για τις ριζοσπαστικές μου ιδέες. Είναι αξέχαστη η ημέρα, όταν ένας από τους «γκουρού» του hardware είπε σε μια συνάντηση ότι συμφωνεί μαζί μου πως η διαδικασία κατασκευής λογισμικού πρέπει να θεωρείται κλάδος της μηχανικής, όπως συμβαίνει και με το hardware.

Το 1976 ίδρυσε την εταιρεία Πληροφορικής, Higher Order Software, η οποία κατασκεύαζε λογισμικό  για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το 1986 την Hamilton Technologies, Inc.

Όταν ανέλαβα κάποιος από την διοίκηση είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι μπορούσα να κάνω τη δουλειά, αλλά ανησυχούσε ότι οι άνδρες που εργάζονταν στην ομάδα μπορεί να επαναστατήσουν. Λοιπόν, δεν το έκαναν. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήμασταν αφοσιωμένοι στις αποστολές και εργαστήκαμε δίπλα-δίπλα για να λύσουμε τα δύσκολα προβλήματα και να τηρήσουμε τις κρίσιμες προθεσμίες. Είχα επίσης την τύχη να έχω έναν πολύ σύγχρονο σύζυγο, ειδικά για εκείνη την εποχή. Υπήρχαν κάποιοι άντρες που καταλάβαιναν την ισότητα.

Έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία, ενώ το 2016 τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να λάβει ένας πολίτης στις ΗΠΑ.

«Οι αστροναύτες μας δεν είχαν πολύ χρόνο, αλλά ευτυχώς είχαν τη Margaret Hamilton»
Barack Obama, 2016

Μην αφήνετε τον φόβο να σας εμποδίσει και μην φοβάστε να πείτε «δεν ξέρω» ή «δεν καταλαβαίνω» – καμία ερώτηση δεν είναι χαζή ερώτηση. Και μην ακούτε πάντα τους λεγόμενους ειδικούς!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Η Margaret Hamilton με τον κώδικα που έγραψε μαζί με την ομάδα της και οδήγησε το Apollo 11 στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969

Δείτε επίσης