Συνταγή για 8 άτομα
ΥΛΙΚΑ
Για το Ιμάμ
- μελιτζάνες τηγανισμένες
- γέμιση
- 150 γρ. φέτα, τριμμένη
- 20 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
Για τις μελιτζάνες
- 2 κιλά μελιτζάνες (8 τμχ.)
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. πατάτες, μεσαία καρέ
- 500 γρ. ντομάτες χωρίς φλούδες και σπόρια, ψιλοκομμένες
- 4 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 3 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
- 2 γρ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
- 11 γρ. αλάτι
- 1 γρ. πιπέρι
- 5 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το Ιμάμ
Με ένα κουτάλι απλώνουμε γέμιση πάνω σε κάθε μισό μελιτζάνας. Πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη, τη φέτα και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Φουρνίζουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει το επάνω μέρος της μελιτζάνας.
Για τις μελιτζάνες
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι. Τις αλατίζουμε και τις τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Μετά από 15 λεπτά τις στεγνώνουμε από την υγρασία και τις τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο στους 160°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Τις αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ της ντομάτας, τη ζάχαρη, τις πατάτες και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19 Νοεμβρίου 1973. Μεγάλωσε στην Αθήνα και τελειώνοντας το Λύκειο, το 1991, επέστρεψε στις ΗΠΑ για σπουδές. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University, από όπου αποφοίτησε το 1996.
Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με το χώρο της εστίασης ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όταν ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, αρχικά για να συμπληρώνει το εισόδημά του αλλά ουσιαστικά για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Τελικά αποδείχθηκε ότι η μαγειρική για τον Γιάννη ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και σύντομα αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά.
Το 1997 ξεκίνησε σπουδές στο Culinary Institute of America (CIA), μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο. Οι σπουδές του, μαζί με την πεντάμηνη πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα, διήρκησαν 2 έτη.
Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε μεταξύ άλλων στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria και στο εστιατόριο Park Avenue Café στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Η εμπειρία του στην εστιατορική σκηνή της Νέας Υόρκης υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της πορείας του στο χώρο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2000, εργάστηκε στο Boschetto, αρχικά ως sous chef, ενώ αργότερα ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα την ηγεσία της κουζίνας ως chef. Παράλληλα, την περίοδο 2002-2004, συνεργάστηκε με τον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde. To 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον όμιλο Yes Hotels & Restaurants (Semiramis, Twentyone, Periscope), στη θέση του executive chef της εταιρείας. Μέσα από αυτή τη θέση κατάφερε να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ στη μαγειρική, για το οποίο αναδείχθηκε και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας το 2006 και το 2007.
Ακολουθώντας το όραμά του να αποκτήσει το δικό του εστιατόριο, αποχώρησε από τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο του 2008 και άρχισε να ψάχνει για κατάλληλο χώρο στην περιοχή του Χαλανδρίου. To “Ψωμί & Αλάτι” άνοιξε τις πόρτες του στις 2 Απριλίου 2009 και αποτελεί σίγουρα, μέχρι στιγμής, την πραγμάτωση ενός από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς στόχους του Γιάννη Λουκάκου.
Οι διακρίσεις για το “Ψωμί & Αλάτι” ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας χρονιά λειτουργίας του και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Το 2010 ο Γιάννης Λουκάκος επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες chef για να συμμετάσχει ως κριτής στο τηλεοπτικό πρόγραμμα MasterChef. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος, ακολούθησε το Junior MasterChef με μικρούς μάγειρες-πρωταγωνιστές να κλέβουν τις εντυπώσεις στις τηλεοπτικές οθόνες ενώ την τηλεοπτική σεζόν 2012-2013 προβλήθηκε ακόμα ένας κύκλος Masterchef.
Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Γιάννης Λουκάκος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο, “Ψωμί & Αλάτι – Τhe Cookbook“, που βασίζεται στη φιλοσοφία και την κουζίνα του πρώτου του εστιατορίου. Το βιβλίο προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και βραβεύθηκε στα βραβεία Gourmet ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής της χρονιάς από Έλληνα συγγραφέα. Τον Δεκέμβριο του 2011, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του, “Chef από την αρχή- για μικρά και μεγάλα «παιδιά» στην κουζίνα“, που απευθύνεται σε αρχάριους μάγειρες όλων των ηλικιών.
Tον Νοέμβριο του 2011 ο Γιάννης Λουκάκος αποφάσισε να μοιραστεί με το κοινό ακόμα περισσότερες συνταγές και γνώσεις του για την κουζίνα, δημιουργώντας τον προσωπικό του ιστότοπο www.yiannislucacos.gr . Ένα χρόνο αργότερα, ο ιστότοπος αυτός ανανεώθηκε για να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο και πλήρη ηλεκτρονικό οδηγό μαγειρικής για κάθε ενδιαφερόμενο. Μέσω αυτού, ο σεφ παρέχει με σαφήνεια και απλότητα, πλήθος από συνταγές, τεχνικές και συμβουλές του σε κάθε χρήστη.
Από τον Μάρτιο του 2013, οι τηλεοπτικές οθόνες φιλοξενούν και πάλι τον Γιάννη Λουκάκο, αυτή τη φορά ως «Dr Cook». Στην ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή, ο σεφ αναλαμβάνει το ρόλο του δασκάλου μαγειρικής και διδάσκει σε μια ομάδα 5 επώνυμων μαθητευόμενων, βασικές θεωρίες και τεχνικές της κουζίνας. Στη δεύτερη σεζόν προβολής της εκπομπής (2013-2014), τα μαθήματα συνεχίζονται προς όλους τους τηλεθεατές και το επίπεδο ανεβαίνει, με 3 νέα παιδιά, επίδοξους σεφ, να έχουν αυτήν τη φορά το ρόλο των μαθητών του σεφ.
Η αγάπη για τη διδασκαλία και η αναγνωρισμένη μεταδοτικότητά του, έκαναν το Γιάννη Λουκάκο να υλοποιήσει ακόμα ένα όνειρό του: από το καλοκαίρι του 2013, λειτουργεί τον δικό του χώρο σεμιναρίων μαγειρικής, το TheSeminarProject, στο Χαλάνδρι. Ένα σύγχρονο μαγειρικό εργαστήρι ξεπρόβαλε, κοντά στο ήδη αγαπημένο “Ψωμί&Αλάτι”, για να φιλοξενήσει κάθε ενδιαφερόμενο μάγειρα ή λάτρη του καλού φαγητού και να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά. Μέσα από hands-on μαθήματα μαγειρικής, με πραγματική πρακτική συμμετοχή, ο σεφ προσφέρει στους επισκέπτες του χώρου ευχάριστες, δημιουργικές μαγειρικές εμπειρίες, μοιράζεται τις γνώσεις του και ανοίγει νέους γαστρονομικούς ορίζοντες σε όσους θα βρεθούν κοντά του και θα μαγειρέψουν μαζί του.
Το καλοκαίρι του 2014 αλλά και του 2015 ο σεφ «επεκτείνεται» επαγγελματικά και… εκτός της πρωτεύουσας, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια λειτουργίας του εστιατορίου «Ραμπαγάς» στη Σίφνο. Μια επιτυχημένη συνεργασία, σ’ έναν ιδιαίτερο αισθητικά χώρο, με τις υπέροχες γευστικές δημιουργίες του Γιάννη Λουκάκου να κερδίζουν τις εντυπώσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του κυκλαδίτικου νησιού που γευμάτισαν στο εστιατόριο!
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 ο Γιάννης Λουκάκος συνεργάζεται με τον όμιλο TGIF της Ελλάδος και στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής αναβαθμίζει διάφορά πιάτα του καταλόγου των εν λόγω εστιατορίων όπως επίσης δημιουργεί και νέα επιτυχημένα πιάτα.
Τον Μάρτιο του 2015 ξεκινά ή προβολή της εκπομπής Just Cooking από τη συχνότητα του Star Channel. Ο σεφ μέσα από μια σειρά μαγειρικών 30 λέπτων, παρουσιάζει εύκολες και πρωτότυπες συνταγές. Αυτή τη φορά εκτός από παρουσιαστής αναλαμβάνει και τον ρόλο του παραγωγού αφού τα γυρίσματα της εκπομπής λαμβάνουν χώρο στο The Seminar Project και μαζί με τον σκηνοθέτη Αλέξη Σκουλίδη αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση και την οργάνωση της παραγωγής της εκπομπής.
Τον Ιούνιο του 2016 ολοκληρώνεται η συνεργασία του Γιάννη Λουκάκου με τον κυπριακό όμιλο Ζορπάς ιδιοκτησίας πάνω από 50 καταστημάτων αρτοποιείων σε όλη την Κύπρο. Η συνεργασία αυτή θα φέρει αναβάθμιση στις κουζίνες των 15 και πλέον μαγειρείων που λειτουργούν μέσα στα αντίστοιχα καταστήματα φούρνων της εταιρείας Ζορπάς, με αποτέλεσμα το κυπριακό κοινό να μπορεί να γευτεί για πρώτη φορά στην Κύπρο τις δημιουργίες του γνωστού σεφ. Τα 20 signature dishes που δημιούργησε ο σεφ και η ομάδα του εμπλουτίζουν σημαντικά το μενού των μαγειρείων της Ζορπάς και προσδίδουν ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον στην ποικιλία επιλογών των καταστημάτων.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Οι γαστρονομικές προτάσεις του Γιάννη Λουκάκου, οι οποίες επιβραβεύονται καθημερινά από τους πελάτες του εστιατορίου “Ψωμί & Αλάτι“, έχουν κατά καιρούς διακριθεί και στα Βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Το ίδιο ισχύει και για την πρώτη του συγγραφική απόπειρα, το βιβλίο του “Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook“, που κυκλοφόρησε το 2011.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάννης Λουκάκος έχει αποσπάσει τις εξής διακρίσεις:
Βραβεία Gourmet Ελευθεροτυπίας:
• 2006 για το Semiramis Restaurant, 1ο βραβείο – Κατηγορία Bar-Restaurant
• 2007 για το Semiramis Restaurant, 1ο βραβείο – Κατηγορία Bar-Restaurant
• 2009 για το “Ψωμί & Αλάτι”, 1ο βραβείο – Κατηγορία Bistrot
• 2011 για το βιβλίο “Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook”
Βραβεία Χρυσοί Σκούφοι:
• 2012 για το Ψωμί & Αλάτι, βραβείο ελληνικής κουζίνας
ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΤΕ
O chef Γιάννης Λουκάκος σάς περιμένει:
να δοκιμάσετε τις δημιουργίες του στο εστιατόριο “Ψωμί & Αλάτι” στο Χαλάνδρι.
να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εστιατορίου του: http://www.psomialati.gr
να επικοινωνήσετε μαζί του στη διεύθυνση http://www.facebook.com/chef.lucacos. Πρόκειται για την επίσημη σελίδα του Γιάννη Λουκάκου στο facebook, η οποία περιλαμβάνει νέα, συνταγές, συμβουλές, καθώς και απαντήσεις από τον ίδιο στα ερωτήματά σας.
να μαγειρέψετε μαζί του στο TheSeminarProject, το χώρο μαθημάτων μαγειρικής που έχει δημιουργήσει στο Χαλάνδρι.