Open Heritage: Ανοιχτή πολιτιστική κληρονομιά – προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση που κατευθύνεται από την κοινότητα

απο Cyclades Open

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο: Open Heritage. Προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση που κατευθύνεται από την κοινότητα στην Ευρώπη, που εκδόθηκε από την Birkhäuser, τον κορυφαίο διεθνή εκδότη για την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό. Το βιβλίο επιμελείται από κοινού ο Levente Polyak και το δίκτυο Eutropian και βασίζεται στο πρόγραμμα Open Heritage που χρηματοδοτήθηκε από το H2020.

Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα κρίσιμο συστατικό των ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων, των κοινοτήτων και των κοινωνικών μας υποδομών, καθώς και των αστικών και αγροτικών μας ιστών. Προσφέροντας ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς για το μέλλον, το βιβλίο συγκεντρώνει μια σειρά περιπτωσιολογικών μελετών, αναλύσεων και ιστοριών προσαρμοστικών έργων επαναχρησιμοποίησης κληρονομιάς από όλη την Ευρώπη, με ιδιαίτερη προσοχή στις πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των κτιρίων, μη -κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά μοντέλα, δομές διακυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς, κοινοτική δέσμευση και θετικό εδαφικό αντίκτυπο.

Αυτό το βιβλίο είναι το τελευταίο ορόσημο στις ερευνητικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες υπεράσπισης του δικτύου Eutropian για την πολιτιστική κληρονομιά . Αρκετά από τα έργα του δικτύου έχουν αλλάξει το παιχνίδι, εδώ είναι μια επισκόπηση των σχετικών έργων, των δημοσιεύσεων και της οπτικοακουστικής παραγωγής. Η χρηματοδότηση της Συνεταιριστικής Πόλης διερεύνησε μη κερδοσκοπικά μοντέλα για την ανάπτυξη ακινήτων με γνώμονα την κοινότητα και ενέπνευσε νέα δίκτυα κοινοτικής χρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη. Το Open Heritage υποστήριξε την ανάπτυξη έξι Heritage Labs, δίνοντας προβολή σε δεκάδες καλές πρακτικές προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης κληρονομιάς, μερικές από τις οποίες έγιναν μοντέλα για πολιτικές σε επίπεδο ΕΕ.

Η Eutropian δραστηριοποιήθηκε επίσης στη δημοσίευση σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση , και συνέβαλε στην έκθεση Συμμετοχής των Πολιτών στην Κληρονομιά του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνέταξε τη συνιστώσα κοινωνικής συνοχής της στρατηγικής του CoE για την κληρονομιά για τον 21ο αιώνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ του OPEN HERITAGE BOOK

Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να αναζωογονηθεί η συντήρηση και η διατήρηση του δομημένου μας περιβάλλοντος; Πώς να επεκταθεί ο ορισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, πώς να αναδιαρθρωθούν οι διαδικασίες σχεδιασμού και να επανεξεταστεί ποιος θα συμμετάσχει στη φροντίδα των τοποθεσιών και των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς;

Το βιβλίο Open Heritage παρουσιάστηκε χθες στη Βιέννη στις 22 Νοεμβρίου 2023.σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται από τον εκδότη Birkhäuser σε συνεργασία με την Αυστριακή Εταιρεία Αρχιτεκτονικής καθώς και την Denkmalpflege & Bauen im Bestand , το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και την καθηγήτρια Heike Oevermann.

ΤΟΠΟΣ: Depot, Breite Gasse 31070 Wien, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 19.00-21.00
Federica Fava, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Roma Tre
Gabu Heindl, Αρχιτεκτόνισσα, Βιέννη / Uni Kassel
Maik Novotny, Δημοσιογράφος, Βιέννη
Levente Polyák, Διευθυντής της Eutropian, Βουδαπέστη-Ρώμη-Βιέννη
Heike Oevermann, Επικεφαλής Καθηγήτρια στην Έδρα Διατήρησης Κληρονομιάς, TU Βιέννης
Hanna Szemzo, Κοινωνιολόγος, Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ερευνών, Βουδαπέστη

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί επίσης στην Βουδαπέστη

ΤΟΠΟΣ : KÉK (Κέντρο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ουγγαρίας) , 1111 Βουδαπέστη, Bartók Béla út 10-12 ., Βουδαπέστη
ΠΟΤΕ: Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 19.00-21.00
Levente Polyák , κοινοτικός συνήγορος, Ευτροπικός, Βουδαπέστη-Ρώμη-Βιέννη
Heike Oevermann , Επικεφαλής Καθηγητής στην Έδρα Διατήρησης Κληρονομιάς, TU Βιέννης
Hanna Szemzo , Κοινωνιολόγος, Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ερευνών, Βουδαπέστη

ΕΡΕΥΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ

Το δίκτυο Eutropian είναι μέρος του έργου CONSIDER που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου βιώσιμης διαχείρισης για χώρους βιομηχανικής κληρονομιάς. Ο στόχος είναι να προκύψουν οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τοποθετώντας τα περιουσιακά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πηγή για την ενίσχυση των συλλογικών ταυτοτήτων, τη βελτίωση του αστικού τοπίου, την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων και τη συμβολή στην αστική οικονομία και ένα βιώσιμο μέλλον της πόλης. Κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους, τα μέλη της ομάδας Eutropian Yilmaz Vurucu & Bahanur Nasya δημιούργησαν μια σειρά βίντεο για τις ιστορίες κληρονομιάς του Newcastle.

Star & Shadow Cinema είναι ένας πλήρως εθελοντικός χώρος με έδρα το Newcastle upon Tyne στη βορειοανατολική Αγγλία. Είναι ένας χώρος τέχνης, μουσικής, κινηματογράφου και κοινότητας που έχει συσταθεί ως συνεταιρισμός στον οποίο μπορεί να ενταχθεί ο καθένας. Ο κινηματογράφος Star & Shadow στεγάζεται σε ένα πρώην εγκαταλελειμμένο κτίριο αποθήκης επίπλων που τώρα κατέχει ο συνεταιρισμός. Το 2019 ο χώρος κέρδισε το εθνικό βραβείο RIBA MacEwen «Αρχιτεκτονική για το κοινό καλό».

Δείτε επίσης