Πλημμύρες: Ίσως κάπου βαθιά, στο φαντασιακό σας υποσυνείδητο, να είστε κυβέρνηση που φέρει ευθύνες

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

12 νεκροί και τεράστιες καταστροφές – τις επιπτώσεις των οποίων θα βλέπουμε για πολύ ακόμη και όχι μόνο στις πλημμυρισμένες περιοχές – ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας Daniel. Άνθρωποι παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένοι χωρίς νερό και τρόφιμα, χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν σε ελάχιστη ώρα μέσα στο νερό και τη λάσπη.

Πρώτα απ’ όλα είναι οι άνθρωποι και η ζωή τους. Ο εκτοπισμός τους από τον τόπο τους. Δεν υπήρχε σχέδιο διάσωσης, έγκαιρη προειδοποίηση από το 112, σοβαρά αντιπλημμυρικά πριν απ’ όλα τ’ άλλα. Να είχε σχέδιο η πολιτεία των λόγων και των έργων βιτρίνας, σχέδιο αποκατάστασης πέρα από το “θα σας αποζημιώσουμε”, αφού πρώτα με την διαχρονική ολιγωρία της τους κατέστρεψε;

Δεν χωρά καμία δικαιολογία. Δεν γίνεται όπου μας βολεύει να φταίει η κλιματική κρίση και όπου δεν μας βολεύει να λέμε “μα τι μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν αδύνατον, ξέρετε φταίει η κλιματική κρίση”.

Όταν οι επιστήμονες μιλούν για την κλιματική κρίση δεν μιλούν θεωρητικά, αλλά με απτά παραδείγματα. Εξηγούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ως πολιτεία, πρέπει να δράσεις. Να μετριάσεις, μέσω της πρόληψης, κάθε καταστροφική έκφραση ενός κλίματος που έχει καταρρεύσει. Να γίνεις ανθεκτικότερος θωρακίζοντας τη χώρα σου, εκπαιδεύοντας προσωπικό, πολίτες τους πάντες.

Η πρόληψη όμως κοστίζει λένε.

Το ίδιο και χειρότερα κοστίζει η ολική καταστροφή που δεν είναι μόνο υλική. Σκοτώνει.

Το πλήγμα στην οικονομία της χώρας τεράστιο. Όπως αναφέρει το News247.gr σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι και πιο συγκεκριμένα ανέρχεται στο ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα και για τα δύο προϊόντα.

Παράλληλα, η Θεσσαλία είναι η πρώτη περιφέρεια στην παραγωγή βιομηχανικών φυτών (52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, 38% της παραγωγής βαμβακιού) και σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5% και καρύδια 26,3%). Μεγάλη επίσης είναι και η παραγωγή καλαμποκιού.

Σε ό,τι αφορά τη ζωική παραγωγή, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος και η χοιροτροφία που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Στον κλάδο τροφίμων-ποτών και πιο συγκεκριμένα στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας παράγουν το 40% των μαλακών τυριών και το 25% των σκληρών τυριών.”

Το 5% του ΑΕΠ στη λάσπη.

Καταλαβαίνεις αμέσως το μέγεθος της γενικότερης καταστροφής με την ήδη υπάρχουσα κρίση ακρίβειας και αισχροκέρδειας που επικρατεί.

“Αλυσιδωτές συνέπειες ικανές να δοκιμάσουν όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και τους πολίτες όλης της χώρας αφήνει πίσω του το φετινό καλοκαίρι κατά το οποίο η Ελλάδα έσπαγε το ένα μετά το άλλο τα «μαύρα ρεκόρ» πλημμυρών και πυρκαγιών αναφέρει το ethnos.gr στην live ενημερωσή του.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι επισκέψεις των επισήμων. Όλοι θα περάσουν απ’ τις πληγείσες περιοχές και θα υποσχεθούν τα πάντα. Όπως κάποιοι από αυτούς τα ξανα-υποσχέθηκαν πριν δυο χρόνια, όταν έπληξε την Καρδίτσα η κακοκαιρία “Ιανός”…το αποτέλεσμα μια νέα καταστροφή.

Πόσες υποσχέσεις και πόσα “θα” και πόσες δικαιολογίες μπορεί ν’ ακούσει ένας άνθρωπος που καταστράφηκε ολοσχερώς; Τι θα του πείτε κυνικά πως ζει και θα τα ξανακάνει στα 60, στα 70 στα 50 του; Σ’ αυτή την χώρα που δεν δίνει ευκαιρία ούτε στους νεότερους που εξακολουθούν να φεύγουν στο εξωτερικό;

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές η ΕΡΤ μεταδίδει πως η λίστα των νεκρών μεγαλώνει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης πρόκειται για έναν 57χρονο που αγνοείτο από την Τετάρτη και εντοπίστηκε από drone ανάμεσα στα χωριά Πέτρινο και Άγιος Δημήτριος. Αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες ανάσυρσης του πτώματος και θα ακολουθήσει η ταυτοποίησή του.

Η απώλεια ανθρώπινης ζωής, το μέγιστο κακό. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους πολιτικάντηδες να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία. Το ψυχικό τραύμα των ανθρώπων που επιβίωσαν, η ανημπόρια που έχουν χάσει τη γη κάτω απ’ τα πόδια τους να σταθούν σ’ αυτά, οι ηλικιωμένοι, οι ξεσπιτωμένοι όλο αυτό είναι ενα δράμα που με τα “θα”, θα το φτιάξουν; Λες και γίνεται αυτόματα. Αρκεί να δούμε σε προηγούμενες καταστροφές πόσοι που καταστράφηκαν και πως, έλαβαν βοήθεια και πότε. Πόσοι εφιάλτες, πόση θλίψη, πόσος πόνος για τη χαμένη σου ζωή και τον χαμένο σου άνθρωπο σ αφήνει να σταθείς στα πόδια σου ξανά και πως;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλία. Στις 19.00 θα κάνει δηλώσεις από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων. Μήπως να αναφερθεί και στην επενδυτική βαθμίδα όπως ο υπ. Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης: «Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας” η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία για να τη λάβουμε. Να μιλήσουν όλοι οι οίκοι πρώτα και μετά.

Αλήθεια, τα μνημόνια πως προέκυψαν και η οικονομική καταστροφή ενός λαού, που έφερε πλείστα κακά που θα τα αντιμετωπίζουμε για 10ετίες ακόμα, για να σχολιάζουμε τώρα θριαμβευτικά για την επενδυτική βαθμίδα; Ήταν η κλιματική κρίση που την επέβαλε ή η διαχείριση ενός κράτους-λάφυρο στα χέρια των κυβερνήσεων;

Πήλιο, Βόλος, Λάρισα, Παλαμάς Καρδίτσας, χωριά και χωριουδάκια, οικισμοί, άνθρωποι και ζώα όλα στη λάσπη. Την ίδια ώρα γινόντουσαν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέχρι που ανεστάλησαν επισήμως από το κράτος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της naftemporiki.gr η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα στηρίξει τους πληγέντες φυσικών φαινομένων του τελευταίου διμήνου.

Με ποιό τρόπο;

Μετά τον υδάτινο εφιάλτη ακολουθεί ο υγειονομικός κίνδυνος και οδηγίες τι πρέπει να προσέξουν οι πλημμυροπαθείς, ανακοινώσεις.

Ανακοινώσεις και από τους επιστήμονες που έγκαιρα πρόβλεψαν το φαινόμενο και την σφοδρότητά του. Ήξεραν άπαντες τι έρχεται, αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς γιατί η ΔΕΘ και το πλασάρισμα της επενδυτικής βαθμίδας ήταν μάλλον πιο σημαντικό. Α, και οι αυτοδιοικητικές εκλογές βεβαίως. Περιφέρειες και δήμοι, να δοθεί η μάχη να βγουν όχι απαραίτητα οι καλύτεροι, αλλά τα δικά μας παιδιά.

Περιφέρειες και δήμοι που πρέπει να προσανατολιστούν σε άλλου είδους ανάπτυξη και να καταλάβουν επιτέλους πως το να χτίζουμε μέχρι και τον αφρο του κύματος, να διαλύουμε παραλίες, να τσιμεντοποιούμε το σύμπαν, να μην κάνουμε σωστές υποδομές με βάση τα νέα δεδομένα που η κατάρρευση του κλίματος επιτάσσει, να μην γνωρίζουμε τη φέρουσα ικανότητα του τόπου μας και να παραδοθούμε στην άλωση του υπερτουρισμού είναι καταστροφική πρακτική.

Ο τουρισμός είναι ευάλωτο προϊόν και η πανδημία το απέδειξε και η κλιματική κρίση το αποδεικνύει. Τον αποκαλούν “βαριά βιομηχανία” μια μονοκαλλιέργεια που σε εκθέτει σε τεράστιο κίνδυνο αν σου τύχει “μια αναποδιά”. Πρέπει να αναπτυχθούμε επομένως και στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο και να τον συσχετίσουμε μαζί του για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Ειδικοί στον τουρισμό, επιστήμονες άπαντες μιλούν για όλους τους κινδύνους και για την βέλτιστη διαχείριση, όποιοι κλείνουν τ’ αυτιά τους δεν θα πρωτοτυπήσουν μεν, αλλά να πάρουν και την ευθύνη, όταν χρειαστεί.

Πόσοι θα παραμείνουν σιωπηλοί μπροστά στην καταστροφή; Πόσοι απ’ όλους εμας που έχουμε καθήκον την ενημέρωση δεν θα μιλήσουν, δεν θα ρωτήσουν, δεν θα ψάξουν εις βάθος για τις ευθύνες εκείνων που άφησαν να χαθούν στο νερό και στη λάσπη ζωές και κόποι;

Ποιός έχει τέτοιο δικαίωμα να το διαπράξει, ώστε να σιωπήσει;

Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος.

Ένας κρατικός μηχανισμός που δεν ήταν καθόλου σε ετοιμότητα -τελικά-ξεγυμνώθηκε επιτελικά και δεν του έμεινε φύλλο να κρυφτεί γιατί το τελευταίο φύλλο κάηκε στον Έβρο. 16 ολόκληρες μέρες καίγονταν ο Έβρος και η χώρα σε διάφορα σημεία. Αλλά εκεί μας έκαιγαν άλλοι, όπως λέγανε κι έκλειναν το μάτι στα κατακάθια του απόπατου της Ιστορίας, γιατί η δικαιολογία βόλευε. Κανείς δεν αναρωτήθηκε τι σημαίνει αυτή η “παραδοχή” για την χώρα, σε ποια συμπεράσματα οδηγεί και τι προεκτάσεις εχει μέσα στην κοινωνία.

Θλίψη και θυμός.

“Η κλιματική κρίση δεν αφορά στο μέλλον, αλλά αφορά στο παρόν. Είναι εδώ και δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη να μας το επιβεβαιώσει, καθώς το επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή και αυτό υποχρεώνει το κράτος να γίνεται όλο και πιο ανθεκτικό” είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel σε αντιδιαστολή με την πολύ καλή τουριστική περίοδο, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Οι δυο όψεις του Ιανού” τόνισε περισπούδαστα.

Φοβάμαι ότι τα καλοκαίρια έτσι όπως τα ξέραμε ή όπως υπήρχαν στο φαντασιακό μας υποσυνείδητο θα πάψουν να υπάρχουν. Τα καλοκαίρια που θα έρχονται από εδώ και στο εξής, η πιθανότητα είναι ότι θα είναι όλο και πιο δύσκολα”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.
Οτι δηλαδή κάποιοι δεν έζησαν και ήσυχα καλοκαίρια, απλά ήταν θέμα φαντασιακού υποσυνείδητου και όλα ξεκινούν και τελειώνουν (;) στη διακυβέρνησή του;. Αυτή η έπαρση εκείνων που “δεν τα έκαναν όσο καλά ήθελαν” λες και επρόκειτο για διαγωνισμό ζωγραφικής και όχι για θέματα ζωτικής σημασίας, πραγματικά, αν κάτσεις και την σκεφτείς σε εξοργίζει.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναφορά κάνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τίτλο “Μια χώρα βυθίζεται” όπως δημοσιεύει η DW. Μεταξύ άλλων αναφέρει (ολόκληρο θα το διαβάσετε εδω):

«Την Παρασκευή κυκλοφόρησαν κάποιες εικόνες στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτές φαινόταν ο Μητσοτάκης στις πλημμυρισμένες περιοχές γύρω από την Καρδίτσα, καθώς και τα σπίτια των οποίων οι στέγες μόλις και μετά βίας ξεπρόβαλλαν από το νερό. Το μόνο ενοχλητικό στις φωτογραφίες ήταν ότι ο πρωθυπουργός φορούσε μάσκα για τον κορωνοϊό.

Οι φωτογραφίες ήταν προ τριετίας, […] όταν η Καρδίτσα έμοιαζε και τότε με λίμνη, όπως και σήμερα. Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε τότε γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια, λέγοντας ότι έχει “μηδενική ανοχή στις καθυστερήσεις”. Τότε ο Μητσοτάκης είχε πει στους πληγέντες: […]  “Εμπιστευτείτε το κράτος” και “Το κράτος πρέπει να βοηθά τους πολίτες όταν το χρειάζονται περισσότερο.” Τρία χρόνια μετά, στα χωριά γύρω από την Καρδίτσα, κάποιοι εξακολουθούσαν να περιμένουν στις ταράτσες τους. Περίμεναν ακόμη το κράτος».

Αλλά ας μην ανησυχούμε τόσο. Θα γίνει ανασχηματισμός στην κυβέρνηση. Λες και είναι θέμα προσώπων και όχι πολιτικής και διαχείρισης το αποτέλεσμα.

Ζούμε μια διαρκή τραγωδία στην κοιτίδα που την γέννησε. Με προοικονομία για όποιον αναγνωρίζει το “σενάριο”, τραγική ειρωνεία σε διάρκεια που λειτουργεί όμως ανορθόδοξα, αλλά δίχως κάθαρση.

Μια τραγωδία δίχως τέλος.

Υ.Γ.

 Η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και η διατάραξη και αλλοίωση, μέσω παρεμβάσεων, των φυσικών οδών παροχέτευσης και διαφυγής των υδάτων, κυρίως με «καναλοποίηση» των χειμάρρων, οδήγησαν στην μεγιστοποίηση της πλημμύρας που πλήττει τον Θεσσαλικό κάμπο, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς, δύσκολα θα επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας ενώ θα απαιτηθούν πολλά δισεκατομμύρια για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και δομικές καθώς η πλημμύρα έχει διαλύσει όλο το δίκτυο υποδομών με βραχυπρόθεσμες και μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες. 

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σύμφωνα με το magnesianews.gr, υπήρχε η δυνατότητα πρόληψης και περιορισμού των ζημιών αν είχαν εισακουστεί και υιοθετηθεί έγκαιρα οι προτάσεις για αντιπλημμυρικά έργα που κατέθεσαν οι επιστήμονες και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τους είχαν προειδοποιήσει για πύκνωση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω κλιματικής αλλαγής, αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η κυβέρνηση τους αγνόησαν επιδεικτικά.

📸Twitter

Δείτε επίσης