Γιατί είναι σημαντικές οι υπογραφές στο change.org για την τραγωδία στα Τέμπη

Σταύρος Βούλγαρης / Provocateur

απο Cyclades Open
ΤΕΜΠΗ

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. Σε λίγες ημέρες κλείνουμε έναν χρόνο από το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, και μέχρι σήμερα οι οικογένειες των θυμάτων προσπαθούν να βρουν επιτέλους τη δικαίωση. Μια δικαίωση που έπρεπε να είχε έρθει προ πολλού. Αντ’αυτού γίνονται μάρτυρες πολλών τραγελαφικών σκηνικών και μηδενικών απαντήσεων, την ώρα που και στην Εξεταστική Επιτροπή δεν υπήρχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. 

Ακριβώς γι’αυτό δημιουργήθηκε η εκστρατεία στο change.org με τίτλο «Τραγωδία – Τέμπη 2023», όπου ο Σύλλογος Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, με πρόεδρο την Μαρία Καρυστιανού, ζητά τη βοήθεια του κόσμου ώστε να συγκεντρωθούν υπογραφές, που θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης στη Βουλή. 

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 667.000 υπογραφές, με στόχο το 1 εκατομμύριο. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η διαδικασία γίνεται δωρεάν – κυρίως γιατί διαβάζουμε πολλά σχόλια από τον κόσμο στα social media-, ενώ μετά τη συμπλήρωση του ονοματεπωνύμου και του email, ο χρήστης κάνει απλά μια κοινοποίηση. 

Θα πιάσουν τόπο οι υπογραφές για τα Τέμπη;

Εύλογα κάποιος μπορεί να πει πως «έλα μωρέ, τι θα κάνουν αυτές οι υπογραφές, θα φέρουν δικαίωση;». Κι όμως, αυτή την κακή νοοτροπία πρέπει να πετάξουμε από πάνω μας. Πρώτα απ’όλα οι μαζικές υπογραφές δείχνουν πως κανείς μας δεν έχει ξεχάσει ή ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς τους 57 ανθρώπους που έφυγαν έτσι άδικα από τη ζωή. 

Επιπροσθέτως, οι υπογραφές δεν μπορούν να στηριχτούν νομικά, είναι όμως ένας τρόπος να υπάρξει πίεση στους αρμόδιους φορείς ώστε να ξεκινήσουν επιτέλους τις διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των Υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα με ποινική ευθύνη. Μόνο όταν σταματήσει η βουλευτική ασυλία θα ακούσουμε έστω ένα «συγγνώμη» και μόνο τότε ίσως να δούμε τους πολιτικούς να παίρνουν στα σοβαρά την ασφάλεια των πολιτών. 

Ο σιδηρόδρομος, ακόμα και μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, παραμένει παρατημένος, με σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα. Οι 57 ζωές ήταν λίγες, μάλλον….

Το τελικό πόρισμα για το δυστύχημα στα Τέμπη

Στο μεταξύ, πριν λίγες ώρες κυκλοφόρησε το τελικό πόρισμα για τα Τέμπη, το οποίο παρέδωσε ο Σύλλογος Θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών στις Ανακριτικές Αρχές της Λάρισας, ώστε να ενσωματωθεί στη σχετική δικογραφία. Το πόρισμα έφερε στο φως το neakriti.gr και είναι άκρως αποκαλυπτικό, τόσο για την έκρηξη που ακολούθησε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, όσο και για όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν κατά τη διερεύνηση της τραγωδίας.

Τα βασικά σημεία

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο τεχνικός σύμβουλος:

1. «Ο χώρος ‘μολύνθηκε’ γιατί πέραν των απολύτως απαραίτητων εργασιών διευθέτησης για επιχειρησιακούς λόγους που αναγκαστικά έγιναν, αλλοιώθηκε κιόλας αφού ικανή έκταση περίπου 2 στρεμμάτων μπαζώθηκε με φερτά υλικά όπως χαλίκια και μπετόν.

Κυρίως όμως το σημείο στο οποίο είχαν καταπέσει τμήματα (συντρίμμια) της επιβατικής αμαξοστοιχίας, αλλά και απόβλητα ή κατάλοιπα καύσης παρασυρμένα από τα νερά πυρόσβεσης, ίσως όμως και βιολογικό υλικό ανθρώπων, μπαζώθηκε με επιμελή και μόνιμο τρόπο, δηλαδή αφαίρεση του χώματος σε ικανό βάθος, πάχτωση του με χοντρά εμποτισμένα χαλίκια λατομείου και κάλυψη με σκυρόδεμα επίσης ικανού πάχους.

Η ενέργεια αυτή δυσχεραίνει αν δεν αποκλείει κιόλας την έρευνα στο σημείο εκείνο και κυρίως την λήψη δειγμάτων που ίσως βοηθούσαν στην διαφώτιση αρκετών από τα ερωτήματα της έρευνας.

2. Όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη, όλα τα υλικά, αντικείμενα κλπ. που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην εκδήλωση του συμβάντος, θεωρούνται πειστήρια και ως τέτοια πρέπει αντιμετωπίζονται. Πέραν των άλλων τυπικών και ουσιαστικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται, είναι και αυτό (κύριο) της διαφύλαξης και προστασίας.

Τα συγκεκριμένα αντικείμενα-πειστήρια (συντρίμμια, χώματα) που μετακινήθηκαν από τον τόπο του συμβάντος έπρεπε να διαφυλαχτούν και προστατευτούν τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τυχόν απόπειρά αλλοίωσης ή αφαίρεσης, μέτρα που δεν λήφθηκαν στον βαθμό που θα εξασφάλιζε την έγκαιρη -ασφαλή και αδιαμφισβήτητη έρευνα επ΄ αυτών και την διατήρηση τυχόν υπολειμμάτων-στοιχείων που θα βοηθούσαν προς τούτο.

3. Ο τρόπος και η επιλογή των χώρων από τους οποίους ελήφθησαν τα δείγματα για χημική ανάλυση, είναι μεθοδολογικά μη ορθός, γιατί τα περισσότερα δείγματα έχουν ληφθεί από το βόρειο τοιχίο αντιστήριξης και όχι από τον χώρο που έγινε η καύση-έκρηξη. (Πιθανότατα δεν ελήφθησαν, γιατί ο χώρος είχε διαμορφωθεί και αλλοιωθεί και υπήρχε και χρονική καθυστέρηση λήψης δειγμάτων, γεγονός που καθιστούσε πλέον, τα δείγματα επισφαλή και όχι αντιπροσωπευτικά».

Πηγή: Provocateur

Δείτε επίσης