Γιατί θα εξαφανιστούν οι δακτύλιοι του Κρόνου το 2025

απο Cyclades Open

Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν από το οπτικό πεδίο το 2025, χωρίς πλέον να εμφανίζονται στις φωτογραφίες όπως αποτυπώνονται από τους αστρονόμους σύμφωνα με το techmaniacs.gr

Οι δακτύλιοι του Κρόνου, οι μεγαλύτεροι και λαμπρότεροι δακτύλιοι στο ηλιακό μας σύστημα, αποτελούνται κυρίως από κομμάτια πάγου, αλλά και από κάποια πετρώματα και σκόνη. Παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά το 1610 από τον Ιταλό αστρονόμο Galileo Galilei.

Η NASA προηγουμένως είχε αναφέρει ότι η εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου θα γίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Πιο συγκεκριμένα, πιστευόταν ότι θα χρειαστούν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια για να λιώσουν οι δακτύλιοι, αποτέλεσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας του Ήλιου και άλλων μετεωροειδών που συγκρούονται με τους δακτυλίους, με αποτέλεσμα τα σωματίδια πάγου στους δακτυλίους να εξατμίζονται και να σχηματίζουν φορτισμένα μόρια νερού που αλληλοεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου, πριν πέσουν στον πλανήτη με τρόπο παρόμοιο με τη βροχή.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA το 2017 αποκάλυψαν ότι αναμένεται να χρειαστούν 100 εκατομμύρια χρόνια για να εξαφανιστούν οι δακτύλιοι. Το 2025 όμως  δεν θα είναι ορατοί, λόγω συγκεκριμένης κλήσης του πλανήτη.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι συνήθως ορατοί από τη Γη ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο ή κιάλια υπό καλές συνθήκες. Καθώς, ο πλανήτης συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, μέχρι το 2025, θα έχει μια συγκεκριμένη κλίση, ώστε οι δακτύλιοι του να μην είναι ορατοί. Το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει κάθε 13.5 με 15 χρόνια.

Πηγή: techmaniacs.gr

📸Planet Volumes

Δείτε επίσης