ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Θέρος, έργα, κατανόηση ή πως να κάνετε το έργο όταν η εποχή δεν είναι η κατάλληλη

Ειρήνη Προμπονά

απο Cyclades Open

Update

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση που να τρέχει και κανένα έργο που να επείγει να ολοκληρωθεί, υπήρξε όμως προφορική εντολή για να γίνουν εργασίες.

Άρα;

Αφού έργο δεν υπάρχει κι όταν λέμε έργο εννοούμε χρηματοδοτούμενο δημοσίου συμφέροντος, όλη αυτή η πρεμούρα τι αφορούσε; Άδεια για εργασία δεν υπήρχε, οπότε η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Βέβαια ουδείς περιμένει να εξηγήσει κάποιος στους δημότες, τί ήταν όλο αυτό το…βιαστικό τρέξιμο, η αναστάτωση αλλά και ο άδικος κόπος που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι στο “έργο”.

Το αντίθετο πάντως θα προκαλέσει ευχάριστη έκπληξη.

Οδηγώντας προς τις παραλίες Γλυφάδα, Αλυκό, Χαβάη, Πυργάκι οι οποίες είναι πολυσύχναστες κι ενώ το νησί βρίσκεται στο peak της τουριστικής περιόδου ή όπως λέει το δημοσιογραφικό κλισέ “βουλιάζει” από κόσμο θα συναντήσεις έργα. Μην ξεχαστείς επειδή είναι ευθεία και τρέχεις, καλύτερα έχε το νού σου γιατί τα μπάζα απ’ το χαντάκι πέφτουν προς τον δρόμο οπότε το πλάτος της οδού μειώνεται και ο δρόμος έχει κίνηση.

Νωρίς το μεσημέρι, λοιπόν, ενημερωθήκαμε από επαγγελματίες της περιοχής πως ο δήμος αποφάσισε να “τρέξει” ένα έργο ύδρευσης. Σε ερώτηση που έκανε ο επαγγελματίας στον αρμόδιο για τα έργα αντιδήμαρχο, η απάντηση ήταν πως τρέχει η χρηματοδότηση του έργου, οπότε πρέπει να τρέξει και το έργο για να μην χαθεί η χρηματοδότηση.

Ζήτησε βέβαια την κατανόησή του , όπως και όλων των επαγγελματιών της περιοχής.

-Να κατανοήσει δηλαδή ο κάθε πολίτης επαγγελματίας, κάτοικος, επισκέπτης το γεγονός πως τους προηγούμενους μήνες δεν μπορούσε να τρέξει το έργο ενώ έτρεχε η χρηματοδότηση, οπότε τρέχει τώρα για να μην χαθούν τα χρήματα.

-Να κατανοήσεις πως εν μέσω υψηλής τουριστικής περιόδου με το σκάψιμο κόβεται και το τηλέφωνο από κάποια στραβή στο σκάψιμο, ενώ εσύ δίνεις παραγγελίες, κάνεις κρατήσεις ή τροφοδοσία-όπως διαπίστωσα η βλάβη στο τηλέφωνο διορθώθηκε.

-Να κατανοήσεις τον θόρυβο, τη σκόνη, τα αυτοκίνητα που θα στριμωχτούν να περάσουν και την όποια κίνηση δημιουργηθεί λόγω των μπάζων που πέφτουν στον δρόμο.

-Να κατανοήσεις πως το έργο είναι αναγκαίο, αλλά δεν έτρεξε στην ώρα του και για να μην χαθούν τα χρήματα τώρα πρέπει να το κατανοήσεις και να μην διαμαρτυρηθείς.

-Να κατανοήσεις πως υπάρχουν συντοπίτες σου που διαβάζοντας αυτές τις γραμμές θα πουν “και τι να κάνουμε δηλαδή, να μην γίνει το έργο επειδή κάποιοι ενοχλούνται;” και να σε χαρακτηρίσουν αναλόγως με το αφήγημα που κουβαλάνε, να παραθέσουν κι ενα πλήθος επιχειρημάτων “λογικής” κανονικοποιώντας κάτι που θα έπρεπε να είναι εξαίρεση όπως πχ μια βλάβη που χρήζει διόρθωσης. Δεν είναι βλάβη. Είναι η έναρξη του έργου που έπρεπε να έχει τρέξει καιρό τώρα, αλλά δεν έτρεξε και τώρα που κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση μπήκε μπροστά.

Όλα είναι κατανοητά και όλοι μπορούμε να τα κατανοήσουμε. Το να αποδεχτείς αυτή τη “λογική” που θέλει όλα να ξεκινούν στο παραπέντε ή να ψηφίζονται στο παρά πέντε γιατί κινδυνεύει να χαθεί η προθεσμία ή το χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι το δύσκολο.

Και αυτό ακριβώς είναι που δεν μπορούν να κατανοήσουν, όσοι ζητούν κατά καιρούς με διάφορες αφορμές την κατανόησή μας.

Την ανάγκη για οργάνωση και αποτελεσματικότητα στην ώρα της. Την ανάγκη να νιώθουμε στο νησί όλοι οι δημότες πως έχουμε ίση μεταχείριση είτε βιοποριζόμαστε ανατολικά, είτε δυτικά, είστε ορεινά, είτε πεδινά και πως κάθε έργο γίνεται στην ώρα του χωρίς βιασύνη και χωρίς την επιπλέον όχληση όταν όλοι είναι μέσα στην τρέλα της σεζόν.

Δικαιολογίες θα υπάρχουν πάντα, όσο δεν υπάρχει οργάνωση και φροντίδα, εξ ίσου θα υπάρχουν και διαμαρτυρίες.

Και είναι ακατανόητο γιατί αυτό διαχρονικά δεν μπορεί να γίνει κατανοητό Κάθε πράγμα οργανωμένο στην ώρα του με πρόγραμμα και σχεδιασμό, με ενσυναίσθηση και αφοσίωση απ’ όποια θέση κι αν έχει κληθεί να υπηρετήσει κανείς.

Πριν 2 μήνες περίπου και μετά από επανειλημμένη όχληση άλλου επαγγελματία της περιοχής, τέθηκε το θέμα διόρθωσης του χωματόδρομου που οδηγεί στο Πυργάκι κι από εκεί στην Αγιασό. Χωματόδρομος γεμάτος λακκούβες και χαντάκια.

Το υλικό επιχωμάτωσης έμεινε στο οδόστρωμα σε λοφίσκους σ’ έναν δρόμο θεοσκότεινο σε όλο το μήκος της διαδρομής, χωρίς σήμανση επί 3ήμερο, καθώς μεσολαβούσε η αργία του Αγ, Πνεύματος. Κατανοήθηκε κι αυτό και “κατηγοριοποιήθηκε” αναλόγως με την κατανόηση που έλαβε απ’ τον καθένα ξεχωριστά.

Τρόπος υπάρχει να διορθωθούν όλα προς το καλύτερο, αρκεί να υπάρχει θέληση, συνεννόηση, οργάνωση, σχεδιασμός και πρόγραμμα. Προς το παρόν τα τελευταία αγνοούνται μαζί με πολλά άλλα.

Οι φωτογραφίες είναι σημερινές (05/08) και τις λάβαμε από κάτοικο της περιοχής

Δείτε επίσης