Από Δευτέρα…δίαιτα!!! -Η Μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη δίαιτα: Στην κορυφή για 6η συνεχόμενη χρονιά

απο Cyclades Open

Η καλύτερη δίαιτα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες παραμένει για 6η συνεχόμενη χρονιά η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με την ετήσια λίστα διατροφής του U.S. News & World Report. Σύμφωνα με τη λίστα, η μεσογειακή διατροφή δεν έχει να κάνει με τα τρόφιμα που μπορεί να βρει κανείς στη Μεσόγειο, αλλά κυρίως με την προσέγγιση της διατροφής και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κουζίνα, σε οποιασδήποτε χώρα.

Η δεύτερη και η τελευταία θέση

Με βάση την κατάταξη του U.S. News & World Report, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι δίαιτες DASH και Flexitarian. Και τα δύο διαιτολόγια δίνουν έμφαση στα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως και η μεσογειακή διατροφή. Επιπλέον, μειώνουν ή αποκλείουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ως η χειρότερη διατροφή όλων αναδείχθηκε η δίαιτα των ωμών τροφίμων. Και αυτό διότι αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων (π.χ. όλα τα τρόφιμα ζωικής προελεύσεως), αφού όσοι την ακολουθούν δεν επιτρέπεται να φάνε τίποτα μαγειρεμένο, επεξεργασμένο ή τροποποιημένο καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Τέλος, η πολύ δημοφιλής δίαιτα keto κατετάγη στη 20η θέση, μαζί με τη δίαιτα Atkins και μερικές άλλες.

Οι κριτές κατέταξαν μόνο 24 δίαιτες αντί για τις 40 περίπου δίαιτες που αναλύονταν τα προηγούμενα χρόνια. Πέντε δίαιτες από τον αρχικό κατάλογο – η χορτοφαγική, η χορτοφαγική, η σκανδιναβική, η παραδοσιακή ασιατική και η δίαιτα με γλυκαιμικό δείκτη – ενσωματώθηκαν από τους κριτές στη μεσογειακή και άλλες δίαιτες λόγω των βασικών αρχών τους που βασίζονται σε φυτά.

Σε δύο νέες κατηγορίες που προστέθηκαν για το 2023, η μεσογειακή διατροφή ισοβάθμησε με τις δίαιτες TLC και flexitarian που μειώνουν τη χοληστερόλη ως η πιο φιλική προς την οικογένεια και με την DASH (διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) ως η καλύτερη διατροφή για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Λίγα λόγια για τις τρεις κορυφαίες δίαιτες

  • Μεσογειακή διατροφή: Στα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η υψηλή κατανάλωση λαδιού, οσπρίων, ανεπεξέργαστων δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά (τυρί και γιαούρτι), κρασιού και χαμηλή κατανάλωση κρέατος.
  • Δίαιτα DASH: Ενθαρρύνει την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα αρχικά προκύπτουν από τις λέξεις «Dietary Approaches to Stop Hypertension» (Διαιτητικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση). Σε αυτή τη δίαιτα μειώνονται -ή εξαλείφονται- τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
  • Flexiterian: Προτείνει κυρίως την πρόσληψη φυτικών τροφίμων και επιτρέπει την πρόσληψη κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων με μέτρο.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη, την υψηλή χοληστερόλη, την άνοια, την απώλεια μνήμης, την κατάθλιψη και τον καρκίνο του μαστού. Η δίαιτα, η οποία είναι περισσότερο ένας τρόπος διατροφής παρά μια περιορισμένη δίαιτα, είναι επίσης γνωστό ότι δυναμώνει τα κόκαλα, κάνει καλό στην καρδιά και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, 

Η δίαιτα χαρακτηρίζεται από απλότητα, επικεντρώνεται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τους σπόρους, με λίγους ξηρούς καρπούς ενώ στηρίζεται στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Τα λίπη εκτός από το ελαιόλαδο, όπως το βούτυρο, καταναλώνονται σπάνια έως καθόλου, και η ζάχαρη χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με φειδώ. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, τα οποία είναι γεμάτα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, ενώ τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες μερίδες από ό,τι στην παραδοσιακή δυτική διατροφή.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια των γευμάτων και η άσκηση αποτελούν βασικούς ακρογωνιαίους λίθους του μεσογειακού τρόπου διατροφής. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αποτελούν μέρος της δίαιτας περιλαμβάνουν το φαγητό με τους φίλους ή με την οικογένεια, την κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια των γευμάτων, την προσεκτική κατανάλωση αγαπημένων τροφών, καθώς και την προσεκτική κίνηση και άσκηση.

Και άλλες δίαιτες που ξεχώρισαν στη λίστα

Στην κατηγορία της καλύτερης δίαιτας για απώλεια βάρους, η WW (με την ονομασία Weight Watchers) ήρθε πρώτη, με την DASH και την TLC να ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Το WW πήρε επίσης την πρώτη θέση στο καλύτερο  πρόγραμμα διατροφής, ακολουθούμενο από το NOOM και το Jenny Craig.

Η Flexitarian και η TLC μοιράστηκαν το χρυσό στην κατηγορία της πιο εύκολης δίαιτας για να την ακολουθήσετε, ενώ η Μεσογειακή και η DASH δίαιτα ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση.

Η δίαιτα DASH πήρε την πρώτη θέση ως η καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς και για άτομα με διαβήτη, ακολουθούμενη από τη μεσογειακή, την flexitarian και τη δίαιτα Ornish. Η δίαιτα Ornish δημιουργήθηκε το 1977 από τον Dr. Dean Ornish, ιδρυτή του μη κερδοσκοπικού Preventive Medicine Research Institute στην Καλιφόρνια.

Η δίαιτα Ornish συνδυάζεται με τεχνικές διαχείρισης του στρες, άσκηση, κοινωνική υποστήριξη και διακοπή του καπνίσματος και σύμφωνα με τον Ornish είναι το μόνο επιστημονικά αποδεδειγμένο πρόγραμμα για την αναστροφή των καρδιακών παθήσεων χωρίς φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

📸Unsplash

Δείτε επίσης