Νησιά, νησιωτικότητα, (υπερ)τουρισμός, πολιτισμός, βιωσιμότητα, προστασία του περιβάλλοντος, αειφορία… λέξεις και έννοιες που προσδιορίζουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που περιλαμβάνουν για το πως τα αντιλαμβανόμαστε, πως μεταφράζουμε τις ιδιότητες τους στην καθημερινότητά μας, πως επηρεάζει η ύπαρξη τους την ποιότητα ζωής μας, την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον, ακόμα και την παροχή υπηρεσιών κ.α.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης ήδη από το 1992 προκειμένου να:
- να αναπτύξει την έρευνα γύρω από τα θέματα της νησιωτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών
- να υποστηρίξει δημόσιους φορείς λήψης αποφάσεων με δεδομένα και ανάλυση για τη κατάσταση των νησιών
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου λειτουργεί και το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου (https://tourismobservatory-n.ba.aegean.gr/), κάτω από την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού (http://insto.unwto.org/). Για να δείτε την ομάδα εργασίας του εργαστηρίου πατήστε εδώ
Στο e-book που προτείνουμε περιλαμβάνεται ο ένας τόμος που αποτελεί συμβολή στη μελέτη των νησιών, με κείμενα που αναφέρονται τόσο στα “πραγματικά” όσο και στα “συμβολικά” χαρακτηριστικά των Ελληνικών νησιών και κυρίως αυτών στο Αιγαίο πέλαγος.
Τα κείμενα έχουν γραφτεί από ερευνητές/τριες από τα διάφορα νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Σύρος και Ρόδος από Βόρεια προς Νότια) και Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποτελούν μια προσπάθεια να συλλεχθεί, να ομαδοποιηθεί και να παρουσιαστεί το μέρος της ερευνητικής και μεθοδολογικής δουλειάς που αφορά στα νησιά και στη νησιωτικότητα.
Είναι γεγονός πως τίποτα δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αν δεν καταλάβουμε αρχικά πως λειτουργεί, πως συμπεριφέρεται και πως επηρεάζει συνολικά την ίδια μας τη ζωή, την εξέλιξη και την ποιότητα τους.
Καλή ανάγνωση!
Τίτλος: “Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Η περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου”
Συγγραφείς: Γιάννης Σπιλάνης, Θανάσης Κίζος, Σοφία Καράμπελα
Έκδοση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Άδεια διανομής: Creative Commons BY-NC-ND (Αναφορά δημιουργού – Μη εμπορική χρήση – Όχι παράγωγα έργα)
ISBN: 978-960-88031-2-1
Σελίδες: 385
Έτος έκδοσης: 2015
Για να κατεβάσετε το βιβλίο στον υπολογιστή σας μπείτε στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη και πατήστε το κουμπί pdf που θα βρειτε εκεί.