Ο μπακλαβάς των «τεμπέληδων»

Άννα Ναθαναηλίδου/Γαστρονόμος

απο Cyclades Open

15′ προετοιμασία

30′ ψήσιμο

1 ώρα αναμονή

Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: 10

  •  2 κούπες αμύγδαλα, σπασμένα
  •  5 κουτ. σούπας ζάχαρη
  •  1 κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλο
  •  6 φύλλα κρούστας
  •  1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος, λιωμένο + λίγο ακόμη, για το ταψί

Σιρόπι

  •  2 κούπες ζάχαρη
  •  1½ κούπα νερό
  •  1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά των «τεμπέληδων», προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  2. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το κανελογαρίφαλο.
  3. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και βάζουμε ένα-ένα τα φύλλα μέσα στο ταψί, σουρώνοντάς τα, το ένα δίπλα στο άλλο.
  4. Τα περιχύνουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα του αμυγδάλου που φροντίζουμε να μπει και μέσα στις πτυχώσεις.
  5. Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 30 λεπτά. Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι

  1. Οταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 6-7 λεπτά, αποσύρουμε και το αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό.
  2. Βγάζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι καυτός, το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
  3. Τον αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει και να πιει το σιρόπι.
Πηγή: Γαστρονόμος/Άννα Ναθαναηλίδου

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 18

Δείτε επίσης