15
15′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Μερίδες: 10
- 2 κούπες αμύγδαλα, σπασμένα
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλο
- 6 φύλλα κρούστας
- 1/2 κούπα βούτυρο γάλακτος, λιωμένο + λίγο ακόμη, για το ταψί
Σιρόπι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1½ κούπα νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τον μπακλαβά των «τεμπέληδων», προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το κανελογαρίφαλο.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και βάζουμε ένα-ένα τα φύλλα μέσα στο ταψί, σουρώνοντάς τα, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα περιχύνουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα του αμυγδάλου που φροντίζουμε να μπει και μέσα στις πτυχώσεις.
- Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 30 λεπτά. Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
- Οταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε να βράσει για 6-7 λεπτά, αποσύρουμε και το αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό.
- Βγάζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι καυτός, το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
- Τον αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει και να πιει το σιρόπι.
Πηγή: Γαστρονόμος/Άννα Ναθαναηλίδου
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 18