ΥΛΙΚΑ
• 450γρ ελαιόλαδο
• 250γρ ζάχαρη ή 200γρ μέλι
• 250γρ χυμό πορτοκάλι
• Από 1 πορτοκάλι το ξύσμα
• 50γρ κονιάκ
• ½ κουτ. σόδα ή αλισίβα
• ½ κουτ. αμμωνία
• 1κουτ. μπέικιν πάουντερ
• 1κουτ. κανέλα
• ½ κουτ. γαρύφαλλο
• 1 κιλό αλεύρι ζαχαροπλαστικής
• 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι δυνατό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα (φουέτ) για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε για να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
TIP: Δεν δουλεύουμε πολύ το αλεύρι
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας μακρόστενα και τα πατάμε αν θέλουμε σε μία σχάρα ή έναν τρίφτη.
Τα ψήνουμε στους 180ο (170ο με αέρα) για 20-22 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο σιρόπι.
ΣΙΡΟΠΙ
1κιλο νερό
1,5 κιλό ζάχαρη
1 κιλό μέλι ντόπιο (θυμάρι)
1 πορτοκάλι φλούδα
1 λεμόνι φλούδα
1 κανελόξυλο
Τα βράζουμε όλα μαζί (εκτός από το μέλι ) για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε λίγο κονιάκ και το μέλι.
Τα πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι.