Παραδοσιακά μελομακάρονα

Παναγιώτης Πουλής

απο Cyclades Open

ΥΛΙΚΑ

• 450γρ ελαιόλαδο

• 250γρ ζάχαρη ή 200γρ μέλι

• 250γρ χυμό πορτοκάλι

• Από 1 πορτοκάλι το ξύσμα

• 50γρ κονιάκ

• ½ κουτ. σόδα ή αλισίβα

• ½ κουτ. αμμωνία

• 1κουτ. μπέικιν πάουντερ

• 1κουτ. κανέλα

• ½ κουτ. γαρύφαλλο

• 1 κιλό αλεύρι ζαχαροπλαστικής

• 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό ή αλεύρι δυνατό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα (φουέτ) για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε για να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.

TIP: Δεν δουλεύουμε πολύ το αλεύρι

Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας μακρόστενα και τα πατάμε αν θέλουμε σε μία σχάρα ή έναν τρίφτη.

Τα ψήνουμε στους 180ο (170ο με αέρα) για 20-22 λεπτά και τα βουτάμε σε κρύο σιρόπι.

ΣΙΡΟΠΙ

1κιλο νερό

1,5 κιλό ζάχαρη

1 κιλό μέλι ντόπιο (θυμάρι)

1 πορτοκάλι φλούδα

1 λεμόνι φλούδα

1 κανελόξυλο

Τα βράζουμε όλα μαζί (εκτός από το μέλι ) για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε λίγο κονιάκ και το μέλι.

Τα πασπαλίζουμε τριμμένο καρύδι.

Δείτε επίσης