Σφουγγάτο Κύθνου, από τον σεφ Γιώργο Τσούλη

απο Cyclades Open

Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό, ελληνικό, ορεκτικό που οι λάτρεις του τυριού θα ξετρελαθούν. Ο σεφ Γιώργος Τσούλης μας μαθαίνει να ετοιμάζουμε παραδοσιακό, τραγανό, vegetarian σφουγγάτο Κύθνου.

#tsoulotip: Προσέχουμε να μην καεί πολύ το λάδι, γιατί θα πάρουν γρήγορα χρώμα εξωτερικά και εσωτερικά θα είναι ωμά.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 250 γρ. γαλομυζήθρα
  • 100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αυγό, medium
  • ½ κ.γ. ξύδι
  • ½ κ.γ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • Αλεύρι, για το πασπάλισμα
  • Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

  • Ρόκα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη φέτα, τη γαλομυζήθρα, το αλάτι, το αυγό, το ξύδι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης, χωρίς να μας νοιάζει αν διαλυθεί εντελώς η φέτα.

2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε εκ νέου. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

3. Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα και το πλάθουμε απαλά σε μπαλάκι. Το πανάρουμε σε ένα μπολ γεμάτο αλεύρι και το κουνάμε λίγο στο χέρι μας, για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.

4. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι, με ηλιέλαιο μέχρι τη μέση, σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, τηγανίζουμε τα μπαλάκια, μέχρι να χρυσαφίσουν.

5. Τα αφαιρούμε από το λάδι με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

6. Σερβίρουμε τα σφουγγάτα Κύθνου ζεστά με λίγη ρόκα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο


Ο Γιώργος Τσούλης έχει αναλάβει πολλές επιτυχημένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων και έχει μοιραστεί τις μαγειρικές του ικανότητες μέσα από δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και Κύπρο. Με το μοναδικό του ταπεραμέντο και την αμεσότητα στην επικοινωνία, ο Chef Γιώργος Τσούλης έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού που τον ακολουθεί πιστά και εμπιστεύεται τις συνταγές του που ανανεώνονται καθημερινά στο giorgostsoulis.com και στα social media @giorgos_tsoulis, ενώ κάθε Παρασκευή στις τέσσερις το μεσημέρι μοιράζεται μαζί μας νέο video μαγειρικής #ΜηΜασάς μέσα από το YouTube κανάλι του @GiorgosTsoulis.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκαν δύο νέα μαγειρικά hotspot στην πόλη που φέρουν την υπογραφή του Chef, το COOK by GiorgosTsoulis που βρίσκεται στα Μελίσσια και αποτελεί ωδή στην Ελληνική Μεσογειακή κουζίνα, ενώ παραθαλάσσια βρίσκεται το δεύτερο γαστρονομικό στέκι του, το Naval Seaside Gastrobar για fine dining και κορυφαίο brunch ακριβώς δίπλα στο νερό!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας επέλεξε τον Γιώργο Τσούλη να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην εκστρατεία «Taste the Ocean» όπου μεγάλοι Chef της Ευρώπης μας παροτρύνουν να καταναλώνουμε βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά.

Μετά την εκστρατεία “Taste the  Ocean”, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάστηκε και πάλι μαζί του προσκαλώντας τον Chef ως ομιλητή στην Έναρξη της Διάσκεψης Υψηλού Ενδιαφέροντος για την Πράσινη Εβδομάδα 2021 της ΕΕ, τη μεγαλύτερη ετήσια ευρωπαϊκή εκδήλωση για την περιβαλλοντική πολιτική, που φέτος επικεντρώθηκε στη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση. 

Τη χρονιά που πέρασε, ο οργανισμός Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy® και Greek Taste Beyond Borders τίμησε τον Γιώργο Τσούλη με τα βραβεία Chef της Χρονιάς και Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας, καθώς και με χρυσό μετάλλιο Quality & Taste από το estiatoria.gr.

Αυτό τον καιρό ο Chef παράγει καθημερινά, μαζί με την ομάδα του, νέες πεντανόστιμες συνταγές για το site και τα digital media του στο cooking studio #tsoulomageiremata στα Μελίσσια, ενώ παράλληλα ετοιμάζει το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής.

Δείτε επίσης